imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Nem csak erősebb lett az új MacBook Pro


Beérkeztek az első benchmark tesztek, amiken látszik, mennyivel erősebb lett a 2019-es MacBook Pro elődeihez képest. A motorháztető alatt a melegedési gondokat is sikerült kezelni.

A 2019-es MacBook Pro frissítés mindenkit meglepetésként ért. Ennek ellenére Amerikában már egy sor tesztelő benevezett az új modellekre és górcső alá vette őket. A legtöbben a 15″-es nyolcmagos modellre kíváncsiak, vagyis hogy mi a legtöbb, amire az Apple jelenleg képes egy hordozható számítógépben. A Geekbench is egy ilyen eredményt tett közzé:

A többmagos 29 184-es pontszám jóval magasabb a tavalyi csúcsot jelentő négymagos modell 22 439-éhez képest, és nem marad el sokkal a Early 2019 iMac Pro 8 magos i9-es verziójától sem (32 293). Ahhoz képest, hogy a tavalyi egy hét éve nem látott erősítés volt, most sem hiába promózza az Apple az alábbiakat:

  • A zeneszerzők olyan nagy méretű multi-track projecteket is vissza tudnak játszani Logic Pro X-ben, melyek kétszer több Alchemy plug-int tartalmaznak
  • A 3D designerek kétszer gyorsabban tudnak jeleneteket renderelni Maya Arnoldban
  • A fotósok akár 75%-kal gyorsabban tudnak komplex szerkesztéseket és filtereket felvinni Photoshopban
  • A fejlesztők akár 65%-kal gyorsabban fordíthatnak kódot Xcode-ban
  • A tudósok és kutatók akár 505-kal gyorsabban futtathatnak le komplex fluid dinamikus szimulációkat TetrUSS-ben
  • A videószerkesztők akár 11 4K-s multicam streamet szerkeszthetnek szimultán Final Cut Pro X-ben.

A nagy teljesítményugrás persze akkor az igazi, ha azt ki is tudjuk stabilan használni. Márpedig az ennyire erős i9-ek esetében korábban problémákat okozott a thermal throttling, nem véletlen jöttek nálunk is a kétkedő hangok a hozzászólásokban. Nos, biztosat egyelőre nem tudunk mondani, és hivatalos forrás sincs róla, de az alábbi teszt kifejezetten bíztató:

Azt láthatjuk, hogy a megemelkedett teljesítmény ellenére a processzorok maxon futása közben 10%-kal alacsonyabb a rendszerhőmérséklet, emellett pár fokkal hűvösebb a billentyűzet feletti fém rész is. Ráadásul az új i9 nem az alap órajelen megy a 8 magot terhelve, hanem 2,3 alap helyett 2,7 és 2,9 Ghz között boostol. Így elég nagy váltás kellett legyen több területen, amivel sikerült elérni az alacsonyabb hőmérsékeltet. Az okait nem ismerjük, de talán a következő időszakban elég sok olyan szaki kezébe kerül, aki rá fog jönni. (köszi K1l1m4n!)

Röviden: úgy tűnik, az MacBook Prókban nemcsak a kirakatban tűnik bikának az erősödés, de a mérnökök gondoskodtak róla, hogy a mindennapi használat során is sokkal jobban ki lehessen használni a bennük rejlő erőt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!