imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Direkt lassítja az Apple a régebbi iPhone-okat?


Minden új iOS-verziónál előkerül a régi összeesküvés-elmélet, miszerint az Apple az új operációs rendszerrel direkt lassítja a régebbi iPhone-okat, hogy a tulajdonosoknak „muszáj” legyen újat venniük. A témában még augusztusban írt egy érdekes cikket Rene Ritchie, az iMore főszerkesztője, de az iOS 8 megjelenése, és számos iPhone 4s tulajdonos panaszkodása után szerintem érdemes most megnézni.

Az egész dolog abból indult ki, hogy a Google keresésekben megugrik az „iPhone slow”, vagyis „lassú iPhone” kifejezés használata az új verziók és új telefonok megjelenésekor. Ilyen tüske azonban nem figyelhető meg például az új Samsung Galaxy modellek megjelenésekor.

Ritchie szerint először is le kell szögezni, hogy a frissítések teljesen máshogy működnek iOS alatt és Android alatt. Amikor kijön egy új iOS verzió, azt az Apple általában 3-4 éves készülékekre is engedi feltelepíteni. Minden iOS-felhasználó egyszerre kapja meg a frissítést, bárki letöltheti a megjelenés pillanatában – persze ha bírják a szerverek, de ezzel mostanában nem volt gond.

Androidon teljesen máshogy működik a dolog. Rengeteg különböző készülék van, rengeteg különböző verzióval, és nagyon sokszor előfordul, hogy a legújabb rendszerek már egy 1-2 éves telefonra sem telepíthetők. Van, hogy megveszünk egy telefont, és soha nem érkezik rá új szoftververzió. A frissítéseket ráadásul nagyon széles idősíkon osztják el a felhasználók között. Az, hogy mikor telepíthetjük a legújabb Android-frissítést, ami még elérhető a telefonunkra, nem csak a telefon pontos típusa határozza meg, hanem a mobilszolgáltató is.

Ritchie egy ehhez hasonló példát hoz: ha van egy iPhone 4s Kanadában a Rogers szolgáltatónál, arra ugyanakkor töltheti le a tulajdonosa az iOS 8-at, mint egy magyar T-Moblie-függő iPhone 5c-re az itthoni felhasználó, vagy egy verizonos iPhone 5s-re az amerikai user. Androidnál ez nem így működik. Egy német T-Mobile-os Galaxy S3-ra teljesen máskor fog letöltődni az Android update mint egy amerikai AT&T-s S4-re, az angliai vodafone-os HTC One Miniről nem is beszélve. A „samsung galaxy slow” keresések tehát sokkal-sokkal jobban szétterülnek az időben, ezért nem figyelhetők meg kiugrások egy-egy frissítés megjelenésekor.

Kép forrása: The Verge.
iOS-történelem. Kép forrása: The Verge.

 

Miért keresnek az emberek arra, hogy lassú lett az iPhone?

Biztos sokan észrevették már, hogy ha mondjuk szerencsétlenül járnak és eltörik a kezüket, hirtelen sokkal több törött kezű emberrel találkoznak. Ha piros autót veszel, akkor egy ideig úgy tűnik, mindenki elkezdett piros autókat venni. Ha valami változás áll be az életünkben, akkor hajlamosak vagyunk jobban felfigyelni az ezt érintő apróbb különbségekre.

Közvetlenül egy frissítés után rengeteg folyamat kezd el futni a háttérben az iOS alatt. A rendszer visszaállítja az adatainkat, ide-oda mozgat fájlokat, library-ket fűz össze és választ szét, stb., stb. Például ha biztonsági másolatunkból állítjuk vissza az adatokat, egy ideig tényleg lassú lesz a rendszer, még akkor is, ha új telefont veszünk,

Persze nem csupán erről van szó, nem csak arról, hogy „túl érzékenyek” lennének a felhasználók. Minden új iOS-verzióba rengeteg újdonságot pakol az Apple, még akkor is, ha első ránézésre ez nem látszik, mert mondjuk háttérben futó folyamatokról van szó. Gondoljunk csak mondjuk a háttérben frissülő widgetekre, amik időről időre lekérik az adatokat egy szerverről, vagy a multitasking menüben a fenti kontakt-ikonokra. Mivel ilyen nem volt a frissítés előtt, ha egy-egy újdonság miatt kicsit máshogy viselkedik a rendszer, arra azonnal felfigyelünk.

Szerencsére a legtöbb ilyen funkciót engedi kikapcsolni az Apple a beállításokban, a példánál maradva sokan írják különböző fórumokon, hogy a legutóbbi kontaktok kikapcsolása az Alkalmazásváltóban jelentős gyorsulást hozott iOS 8 esetében iPhone 4s-en. A külsős alkalmazásoknál, melyeket nem az Apple fejleszt, már nehezebb a dolgunk. Lehet, hogy van egy alkalmazásunk, amit nem optimalizáltak az új rendszerre, lassabb, de emiatt az iOS-t fogjuk okolni (tipikus példa erre a Facebook lassú indulása iOS 8-on). Hasznos lehet ebben az esetben az iOS 8 egyik újítása, amivel azt nézhetjük meg, mennyit fogyaszt az akkumulátorból egy-egy alkalmazás. Ami sokat, az valószínűleg valamiért sok erőforrást igényel, így lassíthatja a rendszert. A Facebook-hoz visszatérve egyébként, pont ők végeztek egy érdekes kísérletet korábban: attól függően, hogy milyen ikont használtak az alkalmazás betöltődésének mutatásához, az emberek mást okoltak a lassúsággal. Ha egyedi ikont használtak, a legtöbb felhasználó szerint lassú volt a Facebook. Ha ezt lecserélték az iOS gyári animációjára, akkor az emberek nagy része az Apple-t és az iOS-t hibáztatta.

Persze van, hogy az Apple tényleg elszúr valamit, és lassú lesz egy-egy rendszer egy régebbi készüléken. Ez azonban csak átmeneti: gondoljunk az iPhone 4 és az iOS 7 nem éppen konfliktusmentes viszonyára „párkapcsolatuk elején”. Aztán az Apple dolgozott az ügyön, és látványosan javított a teljesítményen és a sebességen. Ez valahol érthető: hiába hatalmas cég rengeteg pénzzel, az Apple-nek is korlátozottak az erőforrásai. Ritchie szerint márpedig a fejlesztők nagy része az újabb készülékekkel fog foglalkozni, hiszen egyértelműen ott kell megmutatni, hogy mennyire jól sikerült a termék. Ezután pedig van idő az optimalizálásra, csak a szűkös határidők miatt előfordulhat, hogy egy megjelenés utáni alverzióban sikerül ezt megoldani. Szép dolog ez? Egyáltalán nem. De legalább megoldják.

iOS 4 és multitasking.
iOS 4 és multitasking.

 

Mi lenne, ha nem lennének frissítések a régebbi iPhone-okra?

Röviden: kitörne a lázadás. Így is sok panaszt lehet olvasni, hogy mondjuk miért nem érhető el az iOS 8 az iPhone 4-re. De gondoljunk csak bele, a legtöbben, akik emiatt panaszkodnak, amiatt is panaszkodtak, hogy miért olyan lassú az iOS 7 az iPhone 4-en. Az Apple mindig is híres volt arról, hogy törekszik a kompromisszummentes felhasználói élményre. Ha úgy érzik, hogy egy rendszer nem fog tökéletesen futni egy hardveren, akkor egyszerűen nem készítik el arra. Így is messze ők biztosítják a legtovább a régebbi modellek frissíthetőségét a piacon. Az iPhone 4s eredetileg iOS 5-tel érkezett, vagyis eddig 4 rendszer futott rajta. Hány androidos telefon van, ami Gingerbreaddel érkezett, és frissíthető KitKatre? Gyorsak?

Persze van, amikor mondjuk egy-egy hardveres tulajdonság nem engedi meg azt, hogy az új rendszerre frissíthessünk, vagy egy új funkciót használhassunk. Sokan kritizálják ekkor az Apple-t, hogy miért nem kapják meg az újítást a régebbi felhasználók, de pont ugyanezek az emberek kritizálnák a céget akkor is, ha használhatatlanul lassú lenne a funkció.

Ritchie szerint a frissítéseket egyébként több okból is érdemes mindig feltelepíteni, a legfontosabb talán a biztonság. Ha találnak valamilyen biztonsági rést a rendszerben, azt egy frissítéssel tudja befoltozni az Apple. Ha nem telepítjük a frissítést, akkor a legrosszabb esetben akár támadhatóvá is válhatunk bizonyos szempontból, vegyük például a különböző feloldóképernyő-hackeket.

A másik ok, hogy a fejlesztők szépen lassan elkezdik használni az új rendszerek nyújtotta lehetőségeket az alkalmazásaikban. Ha mi pedig egy régebbi iOS-t használunk, akkor nem tölthetjük le ezeket az appokat. A Facebook alkalmazáshoz például jelenleg iOS 7 a minimális rendszerkövetelmény. Ha valaki még mindig a gyári iOS 5-öt használná az iPhone 4s-én, akkor még ezt a ma már alapnak számító appot sem telepíthetné.

Miért érné meg az Apple-nek szándékosan lassítani a régebbi iPhone-okat?

Rene Ritchie röviden azt mondja: semmiért. Az összeesküvés-elméletek szerint így próbálják meg rákényszeríteni a felhasználókat, hogy megvegyék az új modellt. Azonban gondoljuk csak végig: ha tényleg direkt lassítanak egy iPhone-t, akkor az, aki lecseréli a készüléket, nem fog erősen elgondolkozni azon, hogy inkább windowsos vagy androidos telefont vegyen? Nem lehet, hogy ezzel inkább veszítenének, mintsem szereznének új vásárlókat?

Az Apple pont ezért ad ki olyan sokáig régebbi készülékekre is iOS-frissítéseket: próbálják minél tovább megőrizni az iPhone-ok értékét. Az elégedett felhasználó ismét a márka mellett fogja letenni a voksát, az elégedetlen felhasználó pedig potenciálisan elpártolhat a cégtől. Ha bármely gyártó direkt lassítaná a telefonját, azzal saját magát szúrná hasba: egyszerűen elpártolnának a felhasználói.

Azzal viszont, hogy egy 3-4 éves telefonon is majdnem az összes olyan szoftveres funkció elérhető, mint a legújabb modellen, értéked adnak a vásárlóknak, javítják a készülékek ár/érték-arányát. Ezzel pedig lojális felhasználókat toboroznak, akik a legközelebbi esedékes vásárláskor is a márka mellett döntenek majd.

Az iOS 6-tal is rengeteg újítás érkezett. Lassú is volt.
Az iOS 6-tal is rengeteg újítás érkezett. Lassú is volt.

 

Végszó

A fentiek alapján tehát teljesen jogos észrevétel lehet, ha valaki azt tapasztalja, hogy mondjuk az iOS 8 belassította az iPhone 4s-ét. Viszont gondolja végig a helyzetet, nézze meg, mi lehet ennek az oka. Az iPhone 4–iOS 7 páros esetében gyakorlatilag az összes felhasználó panaszkodott amíg nem csiszolta egy kicsit a rendszert az Apple. Most viszont más a helyzet, én legalábbis azt vettem észre, hogy mondjuk 3 panaszkodó kommentre érkezik három olyan válasz, hogy „nálam semmi baj nincs”. Márpedig a hardver ugyanaz, úgyhogy érdemes lehet szoftveres fronton körülnézni.

Mik a lehetőségek? Próbáljuk meg kikapcsolni az olyan új funkciókat, mint például a kontaktok megjelenítése az alkalmazásváltóban, használjunk kevesebb widgetet. Eggyel durvább megoldás a telefon teljes szoftveres visszaállítása, és nem biztonsági másolatból történő, hanem manuális újratelepítése. A harmadik, valószínűleg legkényelmesebb megoldás pedig: várjunk egy kicsit, hátha az Apple egy frissítésben gyorsít a rendszeren, mint ahogy annak idején az iOS 7-tel tette.

A végére jöjjön a slusszpoén: az eredeti cikk megjelenése után Rene Ritchie Twitter-bejegyzésére válaszolt John Poole, a Geekbench alapítója:

Ami vicces, hogy a Geekbench-adatok alapján néhány régebbi modell egyre gyorsabb lesz az idő múlásával.

Forrás: iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!