imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem elég innovatív az új iPhone? Rossz szemszögből nézed!


Tudom, már a cím is szerecsenmosdatást sejtet, pedig nem erről van szó. Egyszerűen csak megvannak a – főleg üzleti – okai annak, amiért sokan úgy érzik, túlságosan lassú az iPhone-ok evolúciója, amiket nem árt figyelembe venni. Vélemény.

Kezdjük is a tételmondattal: az Apple nem karitatív szervezet, és nem is “A Jóságos Innovátor”, akinek egyetlen célja a világ jobbá tétele a technológiáival. Az Apple egy üzleti alapon működő, for-profit vállalat. Ez mindig is így volt. Ne legyenek illúzióink, akármilyen szép köntösbe és érdekes víziókba csomagolta Steve Jobs, az ő idején is ez volt a cél. Szóval azt a gyakori felsóhajtást, miszerint “manapság már csak a profit érdekli az Apple-t” módosítanám: mindig is csak a profit érdekelte az Apple-t.

Baj? Dehogy, ilyen az üzleti világ működése. Az, hogy a profit érdekli az Apple-t, végső soron pont az innovációt segíti elő. Ahhoz, hogy legyen profit, valamit el kell adni. Csak olyat lehet eladni, ami megfelel a jelenkor elvárásainak, vagy esetleg túlmutat azon. Ehhez pedig innováció kell. Ha pedig a jelenkor elvárása az emoji, akkor azt fogják innoválni – amit egyébként csillagos ötösre meg is oldottak az animojival.

Az is gyakran elhangzik, hogy “jaj, ez az iPhone frissítés, alig adott hozzá az előző modellhez képest”. Akik most azt mondják, hogy a 7-ről nem érdemes frissíteni a 8-ra, ugyanezt mondták 5-ről 5s-re, 5s-ről 6-ra, 6-ról 6s-re is és így tovább. Mégis, ha egymás mellé teszed az 5-öt és a 8-at, elég szembeötlő a fejlődés. Pedig ugye egyik közbeeső lépésnél sem érte meg váltani… Hogy is van ez? Hát úgy, hogy a fejlődés apróbb darabokban érkezik, és csak “összegyűlve” lesz igazán látványos.

Ki mondta, hogy évente telefont kell cserélni? Főleg az iPhone-nál, ahol alsó hangon 4 évig még szoftveresen is folyamatosan támogatott marad a készüléked. Nálunk a családban is van még aki 4s-t használ, teljes megelégedéssel. Az iPhone-okat meglehetősen időtállóra tervezték, semmi külső kényszer nincs az évenkénti váltásra. Éppen ezért irreális az az elvárás, hogy évente robbantsák szét a színpadot az innovációk – rossz a távlat, amiből ez az elvárás megfogalmazódik.

Egy szemléltető példa. Zenét hallgatsz egy szobában, ami percenként automatikusan 1%-kal egyre hangosabb lesz. Ez az alig érzékelhető változás 100 perc múlva azt eredményezi, hogy kétszer olyan hangos lesz a zene, mint eredetileg. Neked ez lehet, hogy fel sem fog tűnni, de ha valaki volt mellett a szobában az első percnél, majd kimegy és visszajön a századiknál, egyből ki fogja szúrni a különbséget. A változást folyamatában sokkal nehezebb érzékelni.

Az Apple körülbelül úgy adagolja az újításokat, hogy két évente gyűlik össze annyi minden, ami az átlagos igényű felhasználókat is elgondolkodtathat a váltáson. Hangsúlyozom, ez sem abból fakad, hogy a két éves iPhone elavult lenne, hanem abból, hogy sokan szeretnek lépést tartani a legújabb technológiákkal, és körülbelül ennyi idő alatt rakódik rá annyi új az iPhone-ra, ami látványos.

Miért pont két év? Egyrészt mert a legtöbb esetben ennyi ideig köti a felhasználókat a szolgáltatói hűségidő, amit a telefon vásárlásakor vállaltak – már ha ott vásároltak. Másrészt az évenkénti brutál frissítés csalódáshoz vezetne. Paradox, de így van. Képzeld el, hogy megveszed 300 000 forintért a csúcs iPhone-t, mondjuk karácsony körül, mert ennyi ideig tart mire megjönnek a készletek. Aztán szeptemberben, alig kilenc hónappal később azt látod, hogy egy sokkal-sokkal jobb telefont adtak ki ugyanazon az áron, ami mellett a tiedet egy ócskavasnak érzed. Örülnél? Nyilván nem, mert arra számítasz, hogy a befektetett pénzedért cserébe egy jó ideig teljesen aktuális, modern vasat kaptál.

Éppen ezért az Apple olyan tempóra állt rá, ami befogadható mértékű fejlődéshez vezet évente. Nem mondom, hogy én nem akarok évente új iPhone-ra váltani, mert de. De ez abból fakad, hogy techmániás vagyok, és imádom a korán kézbevenni a legmodernebb, legújabb cuccokat. De, akik hozzám hasonlóan évente akarnak váltani, azok egy elég szűk rétegbe tartoznak, ami javarészt olyanokból áll, akik különösen fogékonyak a tech világára. Nekik persze, hogy kevésnek tűnhet az a fejlődés, amit egyik évről a másikra történik egy iPhone-nal, de nem ők vannak többségben. Érthető módon nem hozzájuk fogja kalibrálja az Apple a frissítési ciklusainak sebességét és mértékét…

Ha mindezzel együtt továbbra is szeretnéd minden évben a legújabb iPhone-t nyüstölni, akkor az iPhone Green Programot neked találták ki. Ha nem az évenkénti váltás híve vagy, viszont az iPhone X megdobogtatta a szíved, érdemes minél előbb leadni előrendelésed, mert nem lesz sok készülék a rajtkor.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!