imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem értékelhetik az appokat a béta iOS-t használók


Az iOS történetében először a 9-es verziónál nyitotta meg az Apple az utat a nyilvános bétaverziók előtt, vagyis mostantól nemcsak a szoftverfejlesztők, hanem a „halandó emberek” is kísérletezgethetnek a megjelenés előtt álló új operációs rendszerrel.

A legújabb nyilvános béta – sorban a második – éppen tegnap este érkezett meg a tesztelésben részt vevő felhasználók számára, és gyakorlatilag megegyezik a negyedik fejlesztői változattal, melyről mi is írtunk már. Az újdonságok mellett egy további érdekes változtatást is eszközölt az Apple: mostantól az iOS 9-bétákat futtató felhasználók nem írhatnak értékeléseket az App Store-ban az alkalmazásokhoz.

Ez az üzenet fogad, ha értékelni akarunk egy alkalmazást.
Ez az üzenet fogad, ha értékelni akarunk egy alkalmazást.

Miért volt erre szükség? A probléma az, hogy számtalan olyan iPhone- illetve iPad-tulajdonos használja a bétát, akik – az Apple figyelmeztetése ellenére – az elsődleges készülékükre telepítik azt, napi használatra. A korábbi iOS-verzióknál is fennállt ez a helyzet, hiszen ilyen-olyan forrásokból a fejlesztői bétákhoz is viszonylag könnyedén hozzá lehetett jutni. Az eredmény pedig az, hogy a tapasztalatlan felhasználók nem veszik figyelembe, hogy ez csupán egy tesztverzió, ezért a különböző hibákért hangosan szidják az Apple-t illetve a fejlesztőket.

Az Apple még túléli ezt, az alkalmazásfejlesztőket azonban rendkívül kellemetlenül érintheti a dolog. Az iOS 9 nyilvános bétájának megjelenése után megfigyelhető lett az a tendencia, hogy számos alkalmazás értékelése elkezdett esni az App Store-ban, ugyanis a felhasználók a fejlesztőket hibáztatták azért, mert a bétában esetlegesen nem működött megfelelően az adott app. Mivel az értékelések elég sokat számítanak akkor, amikor egy-egy feladatra alkalmazást keresünk, az igazságtalan lepontozás akár komoly bevételkiesést is jelenthet egyeseknek.

Miért igazságtalan egy bétát használva lepontozni egy fejlesztőt, amiért esetleg nem működik megfelelően az appja? A fejlesztői bétáknak pont az a lényegük, hogy a végleges verzió megjelenésére készen álljanak az alkalmazások, és hiba nélkül működjenek – értelemszerűen nem lehet azonnal elérni ezt. Sőt, általában elsősorban az aktuális iOS-re (jelenleg iOS 8.4) készítik el az esetleges javításokat és fejlesztéseket, majd utána térnek rá a jövőbeni verzióra. A változásnak köszönhetően értelemszerűen pozitív értékeléseket sem írhatunk, de ettől függetlenül a fejlesztők valószínűleg örülnek az Apple által eszközölt módosításnak.

Forrás: AppleInsider.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!