imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem fogja megdönteni idén saját rekordját az Apple az iPhone-nal


A tavalyi évben (elcsúsztatva ugye a 2016-os első pénzügyi negyedévvel, ami a naptári év utolsó 3 hónapja) az Apple minden saját korábbi rekordját megdöntötte. Majdnem 232 millió darab iPhone-t értékesítettek világszerte, amihez rekordméretű profit is társult. Sokan azt gondolták, hogy ezt is képtelenség lesz elérni, de mégis megcsinálták. Viszont ahogy Tim Cook óva intette a befektetőket, hogy a 2016-os második pénzügyi negyedévben visszaesés várható, úgy Ming-Chi Kuo szerint ez az egész évre érvényes lesz. 

Bár Kínában az iPhone SE-t viszik, mint a cukrot (3,4 millió darabot rendeltek elő), a KGI Securities  elemzője szerint ez csalóka dolog, mert a világ többi részén (pl. az USA-ban) annyira nem repültek rá az új 4 hüvelykes iPhone-ra, hogy az szavatoljon a lady az Apple biztonságáért. Jóslata szerint 2016 első felében 85 és 95, míg az év második felében 105 és 115 millió darab között fog mozogni az iPhone-értékesítés. Ez Kuo „konzervatív” elemzése, azaz a legrosszabb esetben 200 millió alá eshet az eladott iPhone-ok száma, de ha minden bejön, akkor is „csak” 210 millió eszköz talál gazdára. A Wall Street-i elemzők ennél optimistábbak, ők 210-230 millió közé lövik be az eladott darabszámot. A (szinte) tévedhetetlen Apple-jós három pillérre építi fel az előrejelzését.

1. Egyre kevesebben váltanak azért készüléket, hogy nagyobb kijelzővel rendelkező telefonjuk legyen (hisz már van)

2. Az iPhone SE nem mutat fel olyan radikálisan új dizájnelemeket, ami miatt emberek sokasága váltana rá

3. Az iPhone 7 nem lesz „olyan vonzó”, mint a korábbi iPhone-ok

Természetesen az utolsó állítást így nem fogalmazza meg Kuo, indirekt módon közelít. Továbbra is kitart amellett, hogy az iPhone 7-tel már bemutatkozik a dupla kamerás iPhone, azonban ez csak egy speciális, 5,5 hüvelykes Plus modellben lesz elérhető, azaz a legnépszerűbb 4,7 hüvelykes modellekbe nem kerül bele. Továbbmenve kifejti, hogy a Xiaomi, a ZTE és a Lenovo is készül, hogy piacra dobja a saját dupla kamerás készülékét, amik egyértelműen olcsóbbak és elérhetőek lesznek, mint az iPhone 7 Plus, miközben „ugyanazt” az újítást hordozzák magukban. Itt nem a minőségi különbségeken van a hangsúly, hanem azon, hogy egy újítás mennyire jellemző csak arra a készülékre.

iPhone-6s-all-colors

Ehhez kapcsolódik még, hogy bár az Apple nagyon fontosnak tartja az indiai piacot, nehezebben megy nekik az érvényesülés, mint gondolták. Egyrészt jogszabályi korlátozásokba ütköznek (csak akkor nyithatnak Apple Store-t, ha gyártókapacitásokat helyeznek az országba, plusz további egyéb korlátozások), másrészről be kell látniuk, hogy fejlődő ország ide, bővülő középosztály oda: az indiaiak vásárlókosara még nem bírja el úgy az iPhone árcímkéjét, ahogy ezt az Apple szeretné. A cupertinói cég ezért újra megpróbálja átverni az indiai kormányon és hivatalokon, hogy használt (re-furbished, újracsomagolt) iPhone-okat is árusíthasson az országban. India a világ második legnagyobb telefon piaca, ahol az Apple jelenlegi részesedése 2% körül mozog.

Forrás: Apple Insider, Bloomberg

Borítókép: Stephen Lam / Reuters

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!