imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem kapcsolható ki teljesen a Control Centerben a WiFi és a Bluetooth


Egyre többen panaszkodnak rá, hogy a Vezérlőközpont két, feltehetően legtöbbet használt kapcsolója nem egészen azt csinálja, amit sejtenénk hogy fog. Most az Apple is megerősítette a dolgot, mi pedig elmagyarázzuk, mi áll a döntés hátterében.

Lassan-lassan újabb “GATE” kerekedik az iOS 11 köré. Az elmúlt pár napban többen morgolódtak amiatt, hogy a Control Center WiFi és Bluetooth kapcsolóival nem lőhetjük ki az adott funkciót teljesen, hanem csak lecsatlakozunk az aktuális hálózatról/párosított készülékekről. De miért döntött így az Apple? Röviden:

mert semmi értelme nincs teljesen kikapcsolni a WiFi-t és Bluetooth-t.

Sőt, az esetek többségében inkább csak hátránya származhat belőle a felhasználóknak. Akinek most a “jó, de az akkumulátoridő” kártya kezd mocorogni a kezében, jobb ha visszatolja a pakliba, mert ha nem csatlakozunk semmilyen hálózatra/készülékre (ugye most ez történik akkor, ha megnyomjuk az adott gombokat), akkor lényegében semmilyen hatása nincs az akkumulátoridőre az, hogy nincsenek teljesen lekapcsolva a funkciók, hiszem az ezért felelős chip gyakorlatilag nem fogyaszt semmit.

Hátrányunk tehát nem származhat a lépésből, előnyünk viszont annál inkább. Azzal, hogy a lecsatlakozás után is elérhető marad a WiFi és a Bluetooth, többek közt lehetővé válik az Apple Watch, az Apple Pencil, az AirPlay, a Handoff, az Instant Hotspot és a pontosabb helyzetmeghatározás előnyeinek konstans élvezete.

Ezek alapján egyetlen olyan esetet tudok elképzelni, amikor valóban a teljes kikapcsolásra lehet szükség: ha tartunk tőle, hogy a sugárzástól este, alvás közben megfő az agyunk. Ebben az esetben igaz, tényleg be kell menni a beállításokba és onnan kilőni a kapcsolókat. Na bumm. Azért számoljuk ki, mekkora plusz melót okoz ez a felhasználók kicsiny százalékát érintő kellemetlenség.

  • Control Center módszer (feloldott készüléknél): egy swipe (előhívás), 2 kattintás (WiFi és Bluetooth kilövése), egy vissza swipe. Összesen 4 interakció.
  • Fáradságos módszer (feloldott készüléknél): 1 kattintás (a beállítások ikonra), 1 kattintás a WiFi menüre, 1 a kikapcsoló csúszkára, 1 visszakatt, 1 a Bluetooth menübe, 1 csúszka lekapcsolás, 1 Home gomb a vissztéréshez. Összesen: 7 interakció.

Elmondhatjuk tehát, hogy 3, azaz három olyan extra lépés miatt ég most az internet, ami csak a felhasználók csekély százalékának fontos, nekik is inkább csak elvi okokból. Ha ez nem first world problem, akkor semmi sem.

De hát valami “GATE” mindig kell.

Annyit érdemes még tudni az új módiról, hogy ha a Control Centerből lőttük ki a WiFi-t és/vagy a Bluetooth-t, akkor hajnali 5 órakor magától visszakapcsolja a rendszer mindkettőt (gondolom azért, hogy ha csak elfelejtettük újra aktiválni este, akkor ne származzon kárunk belőle, hogy lemaradunk egy fontos üzenetről reggel). Illetve a WiFi akkor is visszatér, ha elmozdultunk arról a helyről, ahol kilőttük, és betérünk egy másik ismert hálózat zónájába, amire automatikusan csatlakozni tud.

Forrás: Apple

A Control Center egyébként elég sok egyéb változáson is keresztülesett a frissítés során. Ha még idegenkedsz tőle, ebben a cikkben leírtunk pár nagyon alapvető tudnivalót, ami segíthet kiigazodni.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!