imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem mindenki örült, hogy 3 hónapig ingyenes az Apple Music


A WWDC „one more thing” bejelentése az Apple új zenei streaming-szolgáltatása, az Apple Music volt. A prezentáción az is elhangzott, hogy a szolgáltatás ugyan havidíjas lesz (itthon várhatóan 9,99 euró), de három hónapig mindenki ingyenesen próbálhatja ki az összes funkciót.

Ez nem mindenkinek nyerte el maradéktalanul a tetszését. Ugyan miért, kérdezhetnénk, hiszen ki nem örül annak, ha valami ingyenes? Például a zenekiadók és a zenészek. A zeneipar több képviselője is élesen kritizálta ugyanis az Apple-t, amiért ők sem kapnak jogdíjat a lejátszott zenék után az ingyenes próbaidőszakban. Többen be is jelentették, hogy ezért nem engedélyezik a dalaik megjelenését a szolgáltatásban.

Drake nem a az elégedetlen előadók táborát képviseli. | Kép forrása: Apple
Drake nem az elégedetlen előadók táborát képviseli. | Kép forrása: Apple

Andy Heath, a UK Music, zenészek és kiadók érdekképviseletét ellátó szervezet elnöke az alábbiakat nyilatkozta a Telegraph-nak:

Ha egy kis kiadót vezetsz alacsony haszonkulccsal, egyszerűen nem engedheted meg magadnak ezt az ingyenes próbaidőszakot. [Az Apple] terve egyértelműen az, hogy az embereket áttereljék a letöltésektől, ami jó, de ez azt jelenti, hogy három hónapig elesünk a bevételektől. […] Természetesen a zeneipar örül egy újabb szolgáltatásnak a piacon, de nem úgy, hogy kockára kell tennünk a túlélésünket. Az Apple hatalmas mennyiségű készpénzen ül, közben pedig azt mondja nekünk, hogy »segítsetek beindítani egy új üzletet«. Nos, szerintem ez nem fog megtörténni ilyen feltételek mellett.

Az Apple részéről először Robert Kondrk, az iTunes tartalmaiért felelős alelnök szólalt meg a Re/code-nak, aki azt mondta, hogy a fizetős időszakban az iparági átlagnál nagyobb részesedést adnak az előadóknak és a kiadóknak a bevételekből – az Egyesült Államokban 71,5%-ot, Európában ennél kicsit többet –, ezzel is szeretnék kompenzálni a kieső bevételeket.

Az indie csapatok és a nagy kiadók mellett a legnépszerűbb zenészek is megszólaltak az ügyben. Taylor Swift a Tumblren tett közzé egy nyílt levelet, melyben „sokkolónak” és „kiábrándítónak” nevezte az Apple Music 3 hónapos ingyenes próbaidőszakát, és megpróbálta elmagyarázni, miért nem engedi, hogy az 1989 című albuma megjelenjen a szolgáltatásban:

Három hónap nagyon hosszú idő fizetés nélkül, és senkitől sem fair azt kérni, hogy ingyen dolgozzon. Ezt szeretettel és tisztelettel mondom, mivel minden másért csodálom az Apple-t. Remélem hamarosan csatlakozhatok hozzájuk egy olyan streaming modellben, ami azok számára is igazságos, akik létrehozzák a zenét. Szerintem ez lehet az a platform, ami végre működőképes lesz.

Eddy Cue az Apple Music bemutatásakor. | Kép forrása: Apple
Eddy Cue az Apple Music bemutatásakor. | Kép forrása: Apple

A kritikák után végül az Apple is megszólalt az ügyben, név szerint Eddy Cue, a cég internetes szolgáltatásokért felelős alelnöke – többek között ő mutatta be az Apple Musicot a WWDC-n. Twitteren jelentette be, hogy a kiadók és a zenészek az ingyenes időszakban is kapnak pénzt az Apple-től:

Majd külön válaszolt Taylor Swiftnek is:

Természetesen erre felrobbant a Twitter, mindenki az Apple-t dicséri, illetve háláját fejezi ki Swiftnek, amiért sikerült elérnie ezt a megállapodást. A tweetek után a Re/code egyik szerkesztőjének, Peter Kafkának sikerült telefonon elérnie Cue-t, aki elmondta, hogy Tim Cookkal megbeszélték a dolgot, és arra jutottak, hogy változtatnak a rendszeren. Így végül mindenki boldog: a felhasználók továbbra is három hónapig ingyenesen próbálhatják majd ki az Apple Music szolgáltatást jövő keddtől, a kiadók pedig ezen időszak alatt is kapnak pénzt az Apple-től. Taylor Swift pedig fellelkesült és megkönnyebbült a hír hallatán:

Forrás: iMore (1, 2). Borítókép: The Guardian.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!