imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem mindig vicces a Siri használata


Újabban a közösségi hálókon elterjed a Siri-ről egy hoax, miszerint vicces válaszokat ad, ha a 9/11-es eseményekről kérdezzük. Mivel a téma körül még mindig rengeteg pletyka terjed, már sok olyan kifejezés beépült a köztudatba, amik ezekben az elméletekben szerepelnek. Annak ellenére, hogy a szeptemberi események inkább tragikusak, a közösségi hálókon rengeteg viccoldal van, ami ezeket a kifejezéseket használja és ezáltal teremt egyfajta komikus kultuszt. Valószínűleg azok kezdték el terjeszteni ezt a hoaxot is, akik ismerték vagy üzemeltették ezeket az oldalakat. Egy átlag felhasználó pedig kipróbálja, mert kívácsni, de ez esetben nem az lett az eredmény, mint amire számítottak.

Ugyanis ha a szöveg, amit a Siri-nek mondunk tartalmazza a „911” számot, akkor a személyi asszisztensünk öt másodpercen belül indít egy segélyhívást. Ez pedig világszerte fölöslegesen terheli a segélyhívó vonalakat, és az olyan emberek, akiknek tényleg szükségük van segítségre nem feltétlenül érik el azonnal a diszpécsert. A telefonközpontban dolgozóknak ugyanis dokumentálniuk kell minden hívást, még akkor is ha téves vagy véletlen hívás. Éppen ezért Amerikában felhívták a figyelmet arra, hogy csak akkor mondjunk Sirinek ilyesmit, ha valóban segélyhívást akarunk indítani. De sajnos ez nem nyújtott teljes megoldást.

A hoaxot teremtő emberek ugyanis alkalmazkodtak a helyzethez, és egy új tréfát eszeltek ki. Mivel a tengerentúlon az emberek nem ismerik az európai szokások nagy részét, ezért sokan azt sem ismerik, hogy a 112 az európai segélyhívó telefonszám. Ezt kihasználva teremték az újabb átverést, hogy a Siri valami vicceset fog mondani, ha ezt a számsort mondjuk neki. Ennek pedig még az előzőnél is többen bedőltek. A vészhívások száma megnőtt, a diszpécserek pedig nem tudtak időben reagálni a ténylegesen bajbajutottaknak, mivel a szabályok miatt meg kell győződniük, hogy a vonal túloldalán lévő ember tényleg jól van-e. Remélhetőleg a 999 telefonszámmal ezt már nem fogják eljátszani, hiszen ez az Egyesült Királyságban élő segélyhívó szám.

051934815481da3462025c7bca71d1bf5b92f4-wm

Egyébként ténylegesen vannak olyan kérdések, amikre vicces választ ad a Siri, ilyen például a „divide zero by zero” vagy a „tell me a joke”. A segélyhívó viszont egyáltalán nem olyan dolog, amivel érdemes viccelni. Ha pedig új lehetőségeket adnak a fejlesztők a Siri-hez, akkor arról általában írni szoktunk.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!