imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem, nem mondott kudarcot a Face ID a bemutatón


Aki tegnap élőben követte az eseményeket, biztosan látta, hogy prezentáció közben látszólag bekrepált a Face ID. Kellemetlen helyzetbe hozva ezzel az előadót, Craig Federighit. A valóságban azonban nem történt semmilyen hiba, az azonosító tökéletesen tette a dolgát. Be is tudjuk bizonyítani!

Képzeljük magunkat Federighi helyzetébe tegnap. Napok, hetek, de nem lepődnék meg ha hónapok óta készülne arra, hogy az Apple Speciel Eventen bemutatja az új zászlóshajót, az iPhone X-et. Az említett készülék egyik legfontosabb újítása a Face ID, azaz az arcfelismerésen alapuló biometrikus azonosítás.

A helyzet különösen kritikus, hiszen egyrészt a Touch ID-t váltja, ami széles körben érzékeny pont a felhasználók közt. Meg kell őket győzni valamivel. Másrészt, előtte mindenki, aki megfordult a színpadon hosszú perceken át azt ecsetelte, hogy a Face ID a jövő technológiája, és hogy ilyen jó azonosítást még ember nem látott a Földön.

Aztán nagy magabiztosággal előveszed a bemutatókészüléket, ami a világért sem akar rendesen működni, nem old fel a telefon.

Kínos. Szerencsére Craig Federighi már öreg róka ehhez, jópár Keynote van a háta mögött. Elsütött egy poént, majd elővett egy dirket az ilyen helyzetekre bekészített tartalék telefont és nyomta tovább a showt. De mi történt? Tényleg csődöt mondott volna a csilli-villi Face ID? Íme az állítólagos baki még egyszer, annak aki nem látta volna.

Mit is láttunk pontosan? Federighi az arcához emeli a telefont, ami nem old fel magától. Ismét az arcához emeli, megpróbál felswipeolni, de belefut a jelkódkérésbe. Ezután előveszi a backup készüléket és megy minden tovább rendben. Mi történt? Az, hogy Federighi valószínűleg olyan lámpalázas volt mint az állat. Nem vett észre ugyanis egy fontos üzenetet. Ezt:

Igen, ahogy a Touch ID-nál, úgy a Face ID-nál is újraindítás után az első azonosításkor (és még néhány egyéb esetben is, amiről itt olvashattok részletesebben) biztonsági okokból be kell pötyögni a jelkódot. Ahogy a képen is látható, ezt kérte volna a demó iPhone X is, amit Federighi nem vett észre, és ezért szerencsétlenkedett egy kicsit. A lényeg tehát, hogy a Face ID tökéletesen tette a dolgát.

Igazából az lenne a meglepő, ha nem így lett volna. A Face ID ugyanis messze a legfejlettebb arcfelismerő rendszer, amit a piacon láthatunk. A gördülékeny működésről egy külön erre a célra dedikált kétmagos segédchip gondoskodik, az algoritmusokat neurális hálóval fejlesztették ki, a matematikai modellezést pedig egy 30 000 pontot az arcra vetítő projektor adataiból végzik. Ehhez társul még az infravörös fényvető (flood illumination) és a hibrid infravörösszűrő, ami az éjszaka is zavartalan működést segíti.

A FaceID ebben a formájában valóban egy mérnöki csoda.

Az iPhone X-ről itt olvashatjátok összefoglaló cikkünket. Ahogy természetesen a többi tegnap bemutatott terméket is megénekeltük, például az iPhone 8-at és 8 Plust, a harmadik generációs Apple Watchot, vagy az Apple TV 4K-t.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!