imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem tud leállni az életmentéssel az Apple Watch


Ezúttal két, egymást követő, de független estről számoltak be, amelyben még a doktorok szerint is Apple okosórájának köszönhetik életüket a betegek. Ezúttal ráadásul nem a szokásos álmából felkeltős történet játszódott le, hanem egy veseelégtelenségben és egy fekélyben szenvedőt mentett meg.

Nem a mostaniak az első esetek, hogy az Apple Watch életmentő képességeiről számolhatunk be. Volt már itt minden az autóbalesettől kezdve a teljesen egészségesnek látszó, álmában infarktust kapó 50 éves ügyvédig. Elnézve, milyen sokrétű problémát képes detektálni az óra, feltételezhetően nem is az utolsó alkalomról van szó.

Méreteire rácáfolva, az Apple Watch-ban lávő szenzorok majdnem megközelítik az orvosi műszerek precizitását.

Időrendben az első történet középpontjában egy floridai tini, Deanna Recktenwald áll. A 18 éves lánynak semmilyen ismert betegsége nem volt, így teljes lelki nyugalommal élte életét. Egy napon aztán arra lett figyelmes, hogy az óra szerint nyugalmi (!) pulzusa 190-re lőtt fel. Meglepő módon a lány semmilyen szokatlant tünetet nem tapasztalt, kicsit fájt a feje és enyhe légszomjat érzett. Szerencséjére a nővérként dolgozó anyja aggódni kezdett és elvitte egy közeli járóbeteg-ellátásra.

Itt hamar beigazolódott, hogy az Watch mérései pontosak voltak, Deannát azonnal átszállították a Tampában található körzeti kórházba. Kiderült, hogy a lány krónikus veselégtelenségben szenved, mindkét veséje összeomlott, mindössze 20%-os teljesítményt produkálva. Az orvosoknak sikerült megmenteniük Deanna életét, akin feltehetően hamarosan transzplantációs műtétet kell végrehajtani.

Deanna édesanyja rögtön írt is egy köszönőlevelet Tim Cooknak, aki nemcsak válaszolt, de Twitterén meg is osztotta a szerencsésen végződő történetet.

A másik hasonlóan sikeres akcióját alig egy nappal később hozta az Apple Watch, ezúttal egy New York-i férfi, William Monzidelis életét mentve meg ezzel. Emberünk épp a családi üzletük ügyeit intézte, amikor egyszercsak szédülésre panaszkodva kiémelygett a fürdőszobába. Az okosóra figyelmeztette, hogy baj van, és sürgősen orvosi segítséghez kellene fordulnia.

Monzidelis közben vérezni is kezdett, így anyjával együtt megindultak a legközelebbi kórházba. A nő leírása alapján fia úgy nézett ki mint egy szellem és a fél órás autóút alatt mindent összevérzett a kocsiban.

Kocsiba pattantunk, belőlem pedig mindenhonnan ömlött a vér a számtól kezdve a végbélnyílásomig – idézte fel horrorisztikus emlékeit Monzidelis.

Mire a kórházba értek állítólag a férfi teljes vérmennyiségének 80%-át elvesztette. Az orvosoknak ezért először vérátömlesztést kellett végrehajtaniuk, különben nem tudták volna altatásba helyezni a beteget az életmentő műtéthez. Kiderült, hogy Monzidelis belső szerveiben vérző fekélyt alakult ki, és épp csak egy hajszálon múlt, hogy nem halt bele a tünetekbe. Az orvosok szerint, ha nincs az óra, a férfi nem éli túl a történteket:

Az orvosok úgy hiszik, hogyha nem akkor kap értesítést az okosórától amikor, valószínűleg nem élte volna túl az eseményeket, hiszen nem fordított volna időben kellő figyelmet a tünetekre – már csak azért sem, mert alapvetően teljesen egészségesnek hitte magát ezt megelőzően.

Az ilyen és ehhez hasonló történetek kiválóan rávilágítanak arra, hogy miért van hatalmas egészségügyi potenciál az Apple Watchban. Mivel az eszközt a legtöbb felhasználójának szinte egész nap a csuklóján figyel, képes lehet nagyon hamar detektálni olyan problémákat, amelyeket esetleg még maguk a betegek sem érzékelnek időben. Nem véletlen, hogy idővel az Apple Watch lehet a cég növekedésének mozgatórugója.

Forrás: 9to5Mac 1, 2

Az iSTYLE webshopjában mind a Series 1, mind a Series 3-as modellek állnak a rendelkezésetekre. Előbbi ráadásul kifejezetten alacsony, mindössze 89 000 forintos árról indul.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!