imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem tudta bekapcsolni a tengerben ázott iPhone-t az Apple


Ahogy múltkor megírtuk, 8 hónap után előkerült két, az Atlanti-óceánon eltűnt kamasz srác telefonja, ami ugyanennyi ideig ázott a sós vízben. A Cohen és Stephanos családok nagy reménnyel voltak az iránt, hogy az Apple majd adatokat tud kinyerni az iPhone 6-ból, de csodákra ők sem képesek, a sós víz pedig megtette a hatását. Azonban ez még mindig nem jelenti azt, hogy ne lenne remény arra, hogy (mások) valamilyen adatot ki tudnak nyerni a roncsolt telefonból.

Austin Stephanos és Perry Cohen tavaly júliusban tűntek el a Florida államban található Jupiter település partjainál. Idén márciusban egy norvég szállítóhajó fedezte fel a csónakjukat 100 mérföldre a Bermudáktól. A Stephanos és Cohen családok – többek között az időközben zajló Apple vs. FBI ügy miatt is – nagy erőket mozgósítottak annak érdekében, hogy a megtalált telefon ne kerüljön a hatóságok kezébe, hanem közvetlenül az Apple-nek adhassák oda. Ezt végül egy csavaros bírósági tárgyalás után el tudták érni, amikor is a Cohen család szándékosan beperelte a Stephanos családot, és végül egy olyan bírósági határozat született, hogy a készüléket odaadhatták közvetlenül az Apple-nek bevizsgálásra.

Austin Stephanos és Perry Cohen.
Austin Stephanos és Perry Cohen.

Csodát azonban ők sem tudtak tenni, képtelenek voltak működésre bírni a 8 hónapig sós vízben pácolt iPhone 6-ot. Fontos kiemelni, hogy ezt az egy elköteleződést tették a családok felé, tehát nem vállalták, hogy darabokra szedik a telefont, és mindenféle technikákkal próbálnak adatokat kinyerni belőle. Austin Stephanos apja ennek ellenére hálás volt:

Bár az Apple nem tudta újra működésre bírni a telefont, szeretném megköszönni nekik, hogy ilyen keményen dolgoztak rajta, és nagylelkűen felajánlották a segítségüket. Ha az FBI is úgy és akkor fordult volna az Apple-höz, hogy segítséget kérnek, akkor számomra kétségen felül áll, hogy minden lehetséges eszközzel segítettek volna nekik, ahogy ezt Austin telefonja kapcsán is láttuk. Tudomásunk szerint egy külön csapatot rendeltek ennek a telefonnak a vizsgálatára, akik éjjel-nappal csak ezen dolgoztak, ezért pedig nagyon hálásak vagyunk.

Austin Stephanos iPhone 6 készüléke.
Austin Stephanos iPhone 6 készüléke.

Perry Cohen anyja is megszólalt a vizsgálat lezárultával:

Nemrég tudtuk meg, hogy az Apple elment a falig, hogy működésre bírja Austin iPhone-ját, ami szerintük az első lépés lett volna ahhoz, hogy adatokat nyerjenek ki a telefonból, ezáltal talán többet tudhattunk volna meg arról, hogy mi történt a fiúkkal. Az Apple azt is világossá tette, hogy csak azt az egy ígéretet tették Blu Stephanos felé, hogy megpróbálják működésre bírni az iPhone-t, ami eltér attól, amit az ügyvédje a bíróságon mondott. Az Apple mérnökeinek nagylelkű és fáradhatatlan munkájáért és segítségnyújtásáért nagyon hálásak vagyunk.

Eltérés mutatkozik a két család szándékai között, mert míg Blu Stephanos ezzel lezártnak tekintené az ügyet, és a telefont, mint utolsó mementót tartaná meg fia után, addig a Cohen család tovább próbálkozna:

Az Apple szerint vannak még a területen olyan szakértők, akik ott tudnák folytatni a munkát, ahol ők abbahagyták. Felajánlották, hogy biztonságos körülmények között átadják a szakmában lévő szakértőknek a telefont, ha a családok meg tudnak egyezni ezt illetően. Nagyon bízom benne, hogy együtt tudunk működni Austin családjával, hogy megtörténjen ez az átadás. Nem adjuk fel a lehetőségét annak, hogy minden felhasználható eszközzel bizonyítékokat nyerjünk ki az iPhone-ból.

Forrás: Apple Insider

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!