imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Netatmo JUNE – egy kis okosság a női csuklóra


Habár számtalan okoskiegészítő érkezik a piacra nap mint nap, mégis egészen kevés az olyan termék, amelyet kifejezetten nők számára fejlesztettek ki. A legtöbb okosóra például már csak méretéből adódóan is viccesen tud kinézni egy női csuklón, hogy a többi testen hordható eszközt ne is említsem. Éppen ezért kis belső melegséggel tölt el mikor azt hallom, hogy egy-egy új termék nők számára hoz hasznos funkcionalitást olyan formában, amit még én is szívesen viselnék. A Netatmo pedig pontosan ezzel próbálkozott meg a JUNE esetében, ami egy elegáns karkötőbe rejtve próbál apró figyelmeztetésekkel védeni téged attól, hogy túl sokáig tedd ki magad védelem nélkül a káros UVA és UVB sugárzásnak.

Ha valamennyire jártas vagy az okoskiegészítők világában, akkor valószínűleg nem ismeretlen számodra a Netatmo név. Ez az innovatív vállalat évről évre olyan termékeket dob a piacra, amik a maguk területén egészen egyedinek számítanak. Elsőként a Netatmo Weather Station helyezte új alapokra a hobbi szintű időjárás követést, később pedig megjelent a Netatmo Thermostat okostermosztát is. Utóbbit még nem volt szerencsém kipróbálni, de egy kölcsönkapott időjárás-állomást sokáig használtam a hálószobában, és mióta nincs már nálam hiányzik, hogy nyaggasson, ideje ablakot nyitnom.

Olyan ez, mint mikor gyermekkorunkban minden reggel végig kellett hallgatnunk anyukánk kiselőadását arról, hogy öltözzünk fel melegen és rétegesen. Talán zavart, hisz kívülről fújtad már, de mégis mennyire örültél, mikor a hőmérséklet váratlanul hűvösre fordult, és csak azért volt nálad egy extra dzseki, mert reggel Ő figyelmeztetett. Na valahogy így lesz segítő társad a Netatmo JUNE is a mindennapi életben. Néha picit soknak érzed az állandó figyelmeztetést, de azért a nap végén mégis mosollyal az arcodon bújsz be a takaró alá, hogy ma sem égtél le, csak kellemesen barnultál egy árnyalatot, és nem horzsolja a bőröd a lepedő érintése.

1

A dobozt kibontva egy elegáns bőrszíjra csíptetve találjuk magát az érzékelőt. A JUNE kinézete számomra kellemes csalódást okozott, az általam tesztelt acélszürke színű kiegészítő véleményem szerint sokkal jobban néz ki, mint a képek alapján elképzeltem. Jó minőségű fém ötvözetből készült, kis méretű, könnyű szerkezet, amelyről első ránézésre nehéz megállapítani, hogy nem csupán ékszer, hanem egy elektronikával működtetett érzékelő. A dobozban két szíjat találtam, a bőrszíj finom tapintású, kényelmes viseletet biztosít, és a szilikon szíj anyagminőségével is teljesen meg voltam elégedve – bár ez utóbbi picit gyűjti a szöszt, de könnyen tisztítható. Az érzékelő stabilan rácsatlakozik a szíjra, nem merült fel bennem, hogy normál használat mellett esetleg leesne, és elhagynám. A JUNE finom, bársonyos szövettel bélelt dobozkájában egy kis erszény is helyet kapott, amiben a tartozékokat tárolhatod. Összességében elmondható, hogy érezhető a gyártó törekvése arra, hogy egy olyan okos eszközt tegyen le az asztalra amitől felcsillannak a női szemek.

Az applikáció letöltése és Bluetooth-kapcsolattal történő csatlakoztatás után az alkalmazás figyelmeztetett, hogy egy rövidke töltésre van szüksége az érzékelőnek, majd a számítógéphez csatlakoztatva egyből telepítette is magára a legfrissebb szoftvert. Következő lépésként az alkalmazás egy pár kérdést tesz fel, aminek segítségével megállapíthatja viselőjének bőrtípusát és bőre érzékenységének mértékét. Erre azért van szükség, hogy használat közben személyre szabott tanácsokat tudjon adni. Megkérdezi például, hogy milyen színű a hajad, szemed, hogy le szoktál-e égni, vagy tudsz-e barnulni.

iPhone

Az app sajnos nem érhető el magyarul, de szerintem a felület komolyabb angol nyelvtudás nélkül is könnyedén értelmezhető. A Now fülön egy kördiagramon láthatod, hogy az aznapi maximális ajánlott „napsütés-dózisodnak” hány százalékánál jársz éppen. Az applikáció ezt a kvótát személyre szabva számolja ki az aktuálisan mért UV érték és a felhasználó bőrtípusa alapján, és a 100% elérése azt jelenti a további napon tartózkodás várhatóan leégést fog eredményezni. A kijelző alján piktogramok jelzik, hogy az éppen mért UV index alapján indokolt-e a naptej, napszemüveg vagy kalap használata. Ráadásul a naptejes tubus képén az adott pillanatban, személyesen neked ajánlott faktorszámot is láthatod a megfelelő naptej kiválasztásához. Ez szerintem kifejezetten hasznos funkció, hiszen ha magamból indulok ki, én eddig sosem tudtam milyen faktorszámot kéne használnom. Ebből adódóan többször megesett már, hogy leégtem annak ellenére, hogy bekentem magam, vagy épp több órás napozás után sem láttam magamon változást.

Eleinte attól féltem, hogy túl sok értesítést fogok kapni, de a teszt során egyáltalán nem volt ilyen érzésem, nem találtam tolakodónak a működését. Mikor hosszabb ideig voltam kitéve erős napsütésnek, kaptam figyelmeztetést, hogy használjak naptejet, napszemüveget. A következő emlékeztető akkor érkezett, mikor az aznapi ajánlott napon töltött idő 50, vagy 100 százalékához érkeztem. Akik hajlamosak elaludni napozás közben, azoknak nem kell magyaráznom ez miért hasznos, én sem egyszer ébredtem már égő bőrrel a tűző napon.

A termék legnagyobb előnye szerintem mégsem az, hogy figyelmeztet a naptej használatra, mikor szikrázó napsütésben magadtól is eszedbe jutna, hogy érdemes lenne bekenni magad. Akkor találtam leghasznosabbnak az értesítéseket, mikor kicsit felhős volt az ég, és magamtól nem jutott volna eszembe, hogy használjak naptejet, de az alkalmazás ekkor is felhívta rá a figyelmem. Ha pedig bekented magad, ezt egy kapcsoló átpöccintésével tudathatod a JUNE-nal, és ekkor egy pillanat alatt újrakalkulálja a maximális ajánlott napon tartózkodás mennyiségét.

2

Ha hozzám hasonlóan te is szereted a napodat statisztikákban összefoglalva látni, akkor kedvelni fogod a Timeline nézetet, ahol percre pontosan láthatod, mikor mennyi időt töltöttél a napon, milyen erős sugárzásnak tetted ki magad és ezzel hány százalékát használtad fel a maximális napi megengedett mennyiségnek.

A Forecast menüpontban akár napokkal előre megnézheted földrajzi helyzeted alapján a napfelkelte és naplemente időpontját, illetve az UV-előrejelzést, így akkor is tudhatod milyen faktorszámú naptejet vigyél magaddal, ha több napos utazásra indulsz. Érdekes okossága a JUNE-nak, hogy a napfelkelte és naplemente időpontját az akkumulátor üzemidejének növelésére is felhasználja. Tehát mikor lemegy a nap, az érzékelő is automatikusan alvó módba kerül, és napfelkelte idején pedig felébreszti magát. És bár a két időpont között is felébresztheted egy enyhe rázással, de végül is ki kíváncsi az UV sugárzás mértékére az éjszaka közepén?

3

A JUNE így ugyan azt az elvet követi, mint a többi Netatmo termék. Segít, hogy jobban tudatában legyél környezetednek. Nem próbálja megváltani a világot, csak akkor ad jelet magáról mikor azzal a segítségedre lehet. Azért nem állítom, hogy a teszt folyamán nem találtam kivetnivalót a JUNE-nal kapcsolatban. Habár a gyártó egy hónapos akkuidőt ígér, én azt gondolom az egy hét inkább tűnik reális becslésnek. És bár az eszköz egészen gyorsan feltölt a mellékelt USB kábel segítségével, a merülő akkumulátor okozhat némi szinkronizálási problémát. Nem egyszer futottam bele olyan esetbe mikor az alkalmazást megnyitva egy hibaüzenet várt, miszerint a JUNE nem csatlakozik a telefonomhoz, de szerencsére ez pár másodperc után általában automatikusan megoldódott.

4

És akkor pár szót a vízállóságról. Az érzékelő cseppálló, úgyhogy nyugodt szívvel moshatsz benne kezet, vagy viselheted szabadtéri edzés közben, nem lesz semmi baja. Viszont mikor megtudtam, hogy nem vízálló azért elbizonytalanodtam egy röpke pillanatra. Miért tervezne a Netatmo egy olyan eszközt ami a napozásodról készít statisztikát, de mégsem maradhat a csuklódon, mikor bemész a medencébe vagy csobbansz egyet a Balatonban.

A véleményem, hogy a Netatmo JUNE tökéletes ajándék lehet, ha meg szeretnéd lepni a barátnőd valamivel. Ez a szép kis ékszer nem véletlenül nyerte el a CES Innovation Awards díjat Wearable Technologies és Tech for a Better World kategóriákban is. Az ára mondjuk kicsit húzós, 33 900 Ft-ért szerintem jobban megállná a helyét, ha többet tudna az UV-sugárzás erősségének mérésénél. Én például nagyon örültem volna, ha lenne benne lépésszámláló is, mert ilyen funkciót is régóta szeretnék a csuklómra, csak még nem találtam meg azt az eszközt, amit szívesen hordanék. Jó lenne két legyet ütni egy csapásra.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!