imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

New York állam büntetést szabna ki minden eladott iPhone után


Úgy néz ki, hogy szorul a hurok az Apple titkosítása körül. Bár a brit törvényhozásnak benyújtott törvényt még el sem fogadták, valami hasonlót nyújtottak most be New York államban, annak ellenére, hogy Tim Cook visszatérően ellenzi, hogy hátsó kapukat építsenek be, hozzáférést biztosítva ezzel az államnak felhasználók millióinak privát adataihoz.

A New York állam törvényhozásának benyújtott törvényjavaslat nem nevezhető épp a legkorrektebbnek. Azt hittük, hogy csak a magyar géniusz szüleménye a visszaható hatályú törvényhozás, de nem, mert most ilyet szeretnének az USA keleti partján található államban is elfogadtatni. Ezek szerint bármilyen okostelefon, amit 2016. január 1-én vagy azután gyártottak, értékesítettek vagy lízingeltek New York államban, azokon lehetővé kell tenni, hogy a gyártó vagy a forgalmazó feloldja rajta a titkosítást. Ha erre a gyártó vagy a forgalmazó nem hajlandó, vagy nem épített be olyan eszközt a készülékbe, ami ezt lehetővé teszi, úgy minden egyes törvénysértő eszköz után 2 500 dolláros (mostani középárfolyamon kb. 725 000 forint) büntetést szabjon ki.

Állami törvényhozói gyűlés | Albany, New York, USA
Állami törvényhozói gyűlés | Albany, New York, USA

A törvényjavaslat elméletben nem biztosít közvetlen hozzáférést az állami szerveknek a titkosított adatokhoz, de ha az Apple és a többi gyártó eleget tesz ennek a (még nem elfogadott) követelésnek, akkor gyakorlatilag egyértelmű kompromisszumot hoz a nemzetbiztonság vs. adatbiztonság kérdésében. A következő lépés, hogy ki kell tűzni egy napot a törvényhozás ülésszakában, amikor vitáznak a javaslatról, majd erről szavaz az állami közgyűlés és a szenátus is. Részlet a törvényjavaslat szövegéből:

Az állampolgárok biztonsága törvényi megoldásért kiált, és a megoldás kézenfekvő. Ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása büntetné azokat, akik olyan okostelefonokat árusítanak, amelyek kiesnek a bűnüldöző szervek hatóköréből. Az igazság az, hogy az új szoftveres technológiák megnövelik egyes felhasználók adatbiztonságát, de súlyosan akadályozzák a bűnüldöző szerveket abban, hogy megtalálják a felelősöket és támogassák a sértetteket. Minden bizonyíték, ami egy okostelefonon van, gyakorlatilag elérhetetlenné válik a bűnüldöző szervek számára, egészen addig, amíg a bünözők figyelnek arra, hogy kellő körültekintéssel korlátozzák a készülékükhöz a hozzáférést. Természetesen ezt meg fogják tenni. Rövidre fogva: a jelszóval és titkosítással védett eszközök értelmetlenné teszik a jogszerű bírósági végzéseket, és arra bátorítják a bűnözőket, hogy bátran és büntetlenül cselekedhetnek.

Az Empire State Building egy iPhone kameráján keresztül | Kép: Clayton Tax
Az Empire State Building egy iPhone kameráján keresztül | Kép: Clayton Tax

A törvényjavaslat egyértelműen büntető jellegű (és visszaható hatályú), hisz nem állítja direkt, hogy hátsó kaput kell létrehozni, csak bünteti a hozzáférés hiányát. Szakértők szerint ha elfogadják New York államban a szabályozást, akkor megnyílhat a más államokból történő okostelefonok „import” piaca. Várjuk a XXI. század Al Caponéjét, aki erre fog majd egzisztenciát alapozni.

Források: 9to5Mac, AppleWorld.Today

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!