imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Nézzük milyen az Apple Card!


Az Apple márciusi Keynote-ján mutatta meg saját készítésű titánium hitelkártyáját, amit az első szerencsések végre kézhez is kaphattak.

Nekünk sajnos ez csak egy kis nyálcsorgatás, és valószínű, hogy jó darabig még az is marad. Ennek ellenére azért érdemes vetni rá egy pillantást, mit is alkottak Cupertinóban a Goldman Sachs bankkal karöltve.

Steve Jobs álmodta meg

Egyes riportok szerint már a 90-es években piacra akarta dobni Apple saját hitelkártyáját. Jobs minden egyes Apple vásárló számára elérhetővé kívánta tenni, ami az akkori szigorú szabályozás miatt nem jöhetett volna össze, így dobták a koncepciót.

2004-ben az iTunes aranykorában leporolták az ötletet, az “iTunes hitelkártyára” iPontokat lehetett volna gyűjteni iTunes-ban történt vásárlásokkal. Ebben a körben a kéziféket a partnerbank húzta be, mivel túl rizikósnak találta az ötletet.

Mire jó a mai Apple Card?

Idén végül sikeresen megállapodott a két fél és átdolgozva az ötletet elkészült a hőn áhított Apple Card. A kártyát legegyszerűbben egy Apple Pay kibővítésnek lehet nevezni, vagyis ahol nem támogatott az Apple fizetési módja, ott előpattinthatjuk titánium kártyánkat. Ne felejtsük el, hogy ez egy hitelkártya, így az adott időpontokban ki kell egyenlítenünk a leélt összeget valódi bankszámlánkról, különben kamatot fizethetünk.

A különbség a hagyományos hitelkártyákkal szemben, hogy itt minden könnyedén átlátható, a költéseink pontos helyétől a kamatváltozáson át tényleg mindent. Nem utolsó sorban vásárlásaink után nem holmi misztikus pontokat, hanem valódi pénzt kapunk vissza.

Hitelkártya, mint ékszer

Nem az Apple-ről beszélnénk, ha egy sima plasztik kártyát dobtak volna piacra. Igazából azt nagyon nem is kell tervezgetni, ilyen meg az álmunkban se jutott volna eszünkbe…

A lényeg, hogy a kártya lézervágott titániumból készül, amin a büszke tulajdonos nevén, az Apple logón és csipen kívül más nincs. Se aláírás, se kód, se kártyaszám, semmi. Ha szükségünk van rá, utóbbit az iPhone megmondja. Azonosításra pedig ott a FaceID, így megoldottuk a “mi történik, ha elhagyom” kérdéskört is.

Külön kis érdekesség, hogy Walletben a kártya színátmenete a költési szokásainknak megfelelően változik. Szóval ha csak kávét vásárolunk a kártyával egyszínű lesz, míg ha befolyik pár whisky vagy bútort veszünk, más árnyalat is megjelenik.

 

Aktiválás = varázslat

Mind ismerjük a kártyaaktiválási macerát, ahol számsorok hadát kell beírnunk és reménykedni, hogy nem ütöttünk mellé, mert különben kezdhetjük előről. Na pont az Apple nem figyelne ennek a kellemetlenségnek a kiküszöbölésére?

Elég a feloldott iPhone-t a csomagoláshoz tartani és kész is. Ha iPhone X-ünk van akkor még rá kell nyitni a Wallet alkalmazást is, de szerintem még ez is simán belefér a komfortfaktorba.

Mi pedig örüljünk az Apple Pay-nek

Lehet hosszútávú fogadásokat kötni, hogy Siri vagy Apple Card lesz először kis hazánkban, de még azt sem érdemes. Ez a szolgáltatás egyelőre USA specifikus és jódarabig az is marad még egészen biztosan, láthattuk az Apple-nek saját hazájában meddig tartott tető alá hoznia. Szóval keressük meg az állunkat és menjünk le a közértbe, vegyünk Apple Pay-jel egy almát!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!