imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nifty MiniDrive: bővítsd elegánsan a MacBookod tárhelyét


Az Apple laptopjai a kompakt méretből következően finoman szólva sem éppen a legbővíthetőbb megoldások a piacon – legyen szó akár memóriáról, akár háttértárról, vagy bármi egyébről. De mi van akkor, ha veszünk mondjuk egy MacBook Airt, és később kevésnek bizonyul például a 128 GB-os beépített SSD?

Ugyan a MacBook Airekben és Retina kijelzős MacBook Prókban egy speciális SSD található, de kisebb-nagyobb kényelmetlenségek – és súlyos forintok leszurkolása – után ez cserélhető. Mi van akkor azonban ha a garancia, vagy egyéb miatt nem akarjuk megbontani a MacBookunkat, vagy egy sokkal könnyebben üzembe helyezhető megoldást keresünk? Erre a kérdésre nyújt választ a Nifty MiniDrive.

Nifty MiniDrive

A legtöbb hordozható Macen található egy SDXC-kártyákat fogadó kártyaolvasó nyílás. Logikus lenne, hogy ebbe beleteszünk egy memóriakártyát, így jutva további tárhelyhez. Ha azonban valaki dugott már ilyen memóriakártyát a gépébe, akkor észrevehette, hogy Jony Ive nem folyamatos használatra tervezte a kártyaolvasót, mivel géptípustól függően kisebb-nagyobb mértékben kilógnak belőle a normál méretű SD-kártyák. A Nifty ezt a kellemetlenséget próbálja a MiniDrive nevű termékével orvosolni.

Nifty MiniDrive

A MiniDrive-ot egy Micro-SD–normál-SD átalakítónak is felfoghatjuk, azzal a különbséggel, hogy kifejezetten a hordozható Macek SD-kártya nyílásához tervezték: tökéletesen belesimul a 13″-es, MacBook Air, bármely Retina kijelzős MacBook Pro, vagy a normál kijelzős unibody MacBook Prók házába. Persze a különböző típusok miatt különböző kialakítású MiniDrive-okra van szükség. Miután belehelyeztünk egy Micro-SD-kártyát (gyárilag van a csomagban egy 2 vagy 4 GB-os kártya, de ez legfeljebb kipróbálásra elég), csak csúsztassuk be az eszközt az SDXC-foglalatba, szükség szerint formázzuk, és már meg is vagyunk. A MiniDrive-ot egy kis kampós eltávolító eszközzel vehetjük ki a gépből – mivel tökéletesen a házba simul, máshogy nem is nagyon tudjuk kikapirgálni.

Nifty MiniDrive

Mivel Micro-SD kártyákból már egész nagyokat és gyorsakat is lehet kapni, a MiniDrive-ot gyakorlatilag egy második merevlemeznek is lehet használni. Kitehetjük az ikonját az asztalra is, sőt, a Nifty útmutatói alapján az ikon képét is lecserélhetjük, így aztán fel sem fog tűnni, hogy egy SD-kártya van a gépünkben. Ez apró figyelmeség a gyártó cég részéről, de én például kifejezetten szeretem az ilyen részletekre való odafigyelést.

Mivel az SD-kártyákat gyakorlatilag ugyanúgy kezeli a rendszer mint a merevlemezeket, ezért például Time Machine mentéseket is végezhetünk a MiniDrive-ban található memóriakártyára. Persze ez abban az esetben nem sokat segít, ha ellopják a gépünket, de az SD-kártyák azért kevésbé hajlamosak a sérülésre például leöntés vagy leejtés esetén mint a beépített megoldások, ezért ilyen helyzetekre praktikus lehet ez a megoldás. Felmerülhet a kérdés, hogy nem megy-e tönkre a kártya ha sokat írunk rá – a Time Machine óránként készít ugyebár egy mentést. Ha egy jobb minőségű modellt választunk, például a SanDisk Extreme Prót akkor egyrészt akár 100 ezer írási ciklust fog kibírni a kártyánk, másrészt 30 év garanciát is kapunk rá, úgyhogy nem kell aggódnunk. Ez a kártya ráadásul akár 90 MB/s-es írási és 95 MB/s-es olvasási sebességre képes, és akár 64 GB-os kapacitással is beszerezhető.

A biztonsági mentéseken kívül persze bármire használhatjuk a MiniDrive-ban lévő Micro-SD kártyát: tarthatunk rajta filmeket, fotókat, dokumentumokat, vagy akár a Fotók alkalmazáshoz tartozó fotókönyvtárunkat is. Ha kezdesz kifogyni a helyből a hordozható Maceden, és egy szuperegyszerű és kényelmes bővítési lehetőséget keresel, akkor a megfelelő memóriakártyával a Nifty MiniDrive az egyik legjobb megoldás. Ráadásul ha van otthon egy fölösleges Micro SD-kártyád, akkor a 10 900 Ft-os ár kifejezetten barátinak számít.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!