imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nincs kegyelem a szivárogtatóknak


Nyilvánosságra került egy belső memo, amelyben az Apple arról beszél, mi lett az elkapott szivárogtatók sorsa, és hogy miért nem éri meg a titkos információkat megosztani a médiával. Akármilyen ártatlan dolognak is tűnhet, valójában szövetségi bűntény szivárogtatni.

Az Apple körüli eseményeket mindig is hatalmas médiafigyelem övezte, természetes tehát, hogy a média kiéhezve várja a belsős információkat, amelyből a még meg sem jelent termékekről, vagy a vállalat stratégiájáról tudhatnak meg valamit. Ez a képlet egyik fele.

A másik oldalon meg ott van az Apple, ahol a meglepetés ereje kulcsfontosságú szerepet tölt be a termékek marketingjében, és ahol igyekeznek a konkurencia előtt járni. Nem nehéz összerakni, hogy a két álláspont erősen ütközik egymással. Nekünk, mezei felhasználóknak egy kis érdekességen kívül nem sokat jelentenek ezek a hírek: elolvassunk, rácsodálkozunk, örülünk vagy nem, várjuk a bejelentést. Ellenben a konkurencia számára ezek értékes stratégiai információkat jelentenek. Nem véletlen titok, az üzleti titok.

Az idők során egész komoly üzletág épült a szivárogtatásokra, gyári munkások a legkülönfélébb trükkökkel próbálnak kihozni egy-egy alkatrészt, belsős emberek kottyantanak el információkat a meetingekről, kiegészítőgyártók emberei spoilerezik le a korán kapott infókat. Nyilvánvalóan szép pénzek mozognak kósza elszólásárt is. De vajon megéri?

Nem úgy tűnik.

Ami a legironikusabb az egészben, hogy ezt is kiszivárgott belsős memóból tudhatjuk. Az Apple, egy belső weboldalon közölt feljegyzéséből elég sok részletet megtudhatunk a szivárogtatások utóéletéről, és hogy mi lett azoknak a sorsa, akiket elkaptak. Innen tudhatjuk például azt is, hogy szövetségi bűnténynek számít az üzleti titkok pénzre váltása, szivárogtatni tehát éppolyan bűncselekménynek számít, mint mondjuk autót lopni.

Hosszú irományról van szó, így csak röviden foglaljuk össze a lényeget, a cikk alján majd mindenki elolvashatja a teljes szöveget.

A figyelmeztetés apropója, egy múlt hónapban történt eset volt, amikor egy – ezek szerint relatíve magas pozícióban lévő – alkalmazott elkotyogta az újságíróknak az Apple szoftverekre vonatkozó terveit. Ahogy a vállalat fogalmaz, ezzel elárulva több ezer kollégája bizalmát. A belső vizsgálat hamar megtalálta a tettest, aki csak annyit tudod felhozni mentségére, hogy: „azt hitte nem fog kiderülni“.

Persze nem csak ilyenek esetek lehetségesek. Ahogy az Apple felhívja rá a figyelmet, bloggerek, újságírók és elemzők próbálkozhatnak összebarátkozni az alkalmazottakkal, akik ezután jóhiszeműen egy barátinak tűnő beszélgetés során elárulhatnak olyan részleteket, amiből utána a blogger hasznot húz, az alkalmazott pedig mindent elveszíthet.

A legfőbb baj a szivárogtatásokkal, hogy nem csak azt az egy adott személyt érintik, hanem minden kollégájukat, és az egész vállalatot is. Több százan dolgoznak egy-egy projekten fáradhatatlanul, a szivárogtató pedig mindenki munkáját aláássa. Nem mellesleg pedig a konkurencia versenyelőnyhöz juthat, az eladások pedig csökkenhetnek. Ahogy Greg Joswiak mondta:

Meg akarjuk adni magunknak az esélyt, hogy elmondhassuk a vásárlónknak, miért nagyszerű egy termék, nem szeretnénk meghagyni másnak a lehetőséget, hogy mindezt rosszul tegye.

Felemlítésre került az utóbbi időben hozott lépések a szivárogtatók ellen, kiemelve, hogy az Apple nagyon könnyen és gyorsan el tudja kapni a pletykálkodó alkalmazottakat. Például az iOS 11 Gold Masters verzióját kiszivárogtató dolgozót mindössze pár nap alatt csípték nyakon, többek közt a Global Security részleg digitális kriminalisztikai szakértői segítségével.

Csak tavaly 29 személyt kaptak el, nem csak az alkalmazottak, de a beszállítói lánc, és a szerződő partnerek emberei közül is. Közülük 12-öt le is tartóztattak. Ahogy az Apple fogalmaz:

A szivárogtatók nem csak az állásukat veszíthetik el az Apple-nél. Bizonyos esetekben börtönbüntetés és komoly pénzbüntetés várhat rájuk hálózati behatolásért, vagy üzleti titkok ellopásáért – mindkettő besorolása szövetségi bűncselekmény. […] Ezek az emberek a munkájuk elvesztésén felül extrém nagy nehézségekbe ütközhetnek az álláskeresés során is.

A memo summázata értelemszerűen annyi, hogy ne szivárogtass! Azt hiszem ezek után tényleg kevesebbeknek lesz kedve, noha sokat sejtet, hogy valaki ezt a feljegyzést is megosztotta a sajtóval. Lehet, hogy pár napon belül lesz pár kellemetlen beszélgetése…

A feljegyzés teljes szövege:

A múlt hónapban az Apple elkapta és elbocsájtotta azt az alkalmazottat, aki felelős volt azokért a szivárogatásokért, melyek az Apple szoftveres törekvéseit taglalták egy belső, bizalmas meetingen elhangzottak alapján. Többszáz szoftveres mérnök volt jelen és többezer ember a cégnél értesült a részletekről. Azonban egy ember elárulta mindannyiuk bizalmát. 

Az alkalmazott, aki kiszivárogtatta a meeting részleteit egy riporternek később úgy nyilatkozott a vizsgálatot lefolytató személyeknek az Apple-nél, hogy nem gondolta volna, hogy mindez ki fog derülni. Azonban a szivárogatótók – legyenek akár Apple alkalmazottak, szerződéses partnerek vagy a beszállítói lánc tagjai – kézre kerülnek, hamarabb mint valaha.

A legtöbb esetben a szivárogatók nem feltétlenül akarnak szivárogtatni. Sőt azok, akik az Apple-nek dolgoznak gyakran célpontjai a médiának, elemzőknek és bloggereknek, aki összebarátkoznak velük különböző professzionális és social media oldalakon – úgy mint LinkedIn, Twitter, Facebook -, hogy információkat csikarjanak ki tőlük. Habár hízelgőnek tűnhet, hogy megkörnyékezik az ember, fontos, észrevenni, ha kijátszák az embert. Ezeknek a kívülálló személyeknek a sikere abban mérhető, mennyi titkot szívnak el az Apple-ről és tesznek nyilvánossá. Egy-egy információ morzsa egy még ki nem adott Apple termékről komoly formalmat generálhat és jövedelmező lehet anyagilag is egy blogger vagy riporter számára, aki megjelenteti. De az Apple alkalmazottaknak elég sok veszíteni valójuk van. 

A szivárogatás hatása sokkal túlmegy azokon az embereken, akik egy-egy projekten dolgoznak.

A kiszivárogtatott információk mindenkinek a munkáját és termékek létrehozásába fektetett idejét teljes egészében aláaknázzák.”Emberek ezrei dolgoznak fáradhatatlanul hónapról hónapra, hogy egyes szoftver verziók megérkezhessenek.” – nyilatkozta a UIKit vezetője, Josh Shaffer akinek a munkáját szintén érintették a tavaly őszi iOS 11 szivárogatások. ” Ezt látni lesújtó volt mindannyiunk számára.”

A szivárogtatás messze túlnyúlik azoknak az embereknek a munkáján, akik egy projekten dolgoznak – az egész cégre hatással van. A kiszivárogott információk egy új termékről negatív hatással lehetnek még az aktuálisan forgalmazott termékek értékesítésére is és egyéb rivális gyártóknak pedig több ideje van felkészülni, mely szintén negatíva érintheti az elkövetkezendő értékesítéseket. “Meg akarjuk adni magunknak az esélyt, hogy elmondhassuk a vásárlónknak, miért nagyszerű egy termék, nem szeretnénk meghagyni másnak a lehetőséget, hogy mindezt rosszul tegye.” – mondta Greg Joswiak, az Apple termék marketingért felelős vezetője. 

Az Apple számtalan erőfeszítést tett, hogy a cég minél hamarabb azonosítsa és elkapja a szivárogtatókat. Csak úgy mint a tavaly szeptemberi esemény előtt, egy alkalmazott kiszivárogtatta az iOS 11 Gold Master verziójának linkjét a média számára, abban a hitben, hogy nem kapják őt el. Az akkor hamarosan kiadásra kerülő iOS elszpoilerezte a bemutatásra kerülő iPhone X hardverét és szoftverét. Néhány nap alatt a szivárogtatót belső vizsgálat során azonosították és el is bocsájtották a cégtől. A Glogal Security digitális helyszínelői segítettek elkapni azokat az alkalmazottakat, akik belsős információkat adtak olyan új termékekről, mint az iPhone X, iPad Pro és AirPods a 9to5Mac bloggerének.

Továbbá a beszállítói lánc részéről is fogtak el szivárogtatókat. A Global Security emberei a beszállítókkal kéz a kézben dolgoztak azért, hogy megvédjék az Apple szellemi tulajdonát is és azonosítsák a különböző – fizikai és technikai – gyengeségeket, valamint biztosítsák a megfelelő biztonsági szintet, mely meghaladja az Apple elvárásait. Ezek a programok már segítettek megelőzni különböző prototípusok és termékek eltulajdonításátk a gyárakból, kaptak el szivárogtatókat és előzték meg a szivárogtatást.

A szivárogtatók nem csak az állásukat veszíthetik el az Apple-nél. Bizonyos esetekben börtönbüntetés és komoly pénzbüntetés várhat rájuk hálózati behatolásért, vagy üzleti titkok ellopásáért – mindkettő besorolása szövetségi bűncselekmény. Csak 2017-ben az Apple-nél 29 szivárogtatót kaptak el, 12-nek pedig törvény előtt kellett felelnie. Voltak köztük Apple alkalmazottak, szerződött partnerek és beszállítók is. Ezek az emberek a munkájuk elvesztésén felül extrém nagy nehézségekbe ütközhetnek az álláskeresés során is. – mondta Tom Moyer a Global Security-től.

A szivárogtatások komoly következményekkel járnak és teljesen elkerülhetők. Ezek csak egyes emberek döntéseinek eredményei, akik talán nem fontolták meg teljesen a tetteik következményeit. “Mindenki, aki az Apple-höz jön dolgozni, a legjobbat szeretné nyújtani – ez a munka az, amivel ez a 135 000 ember együtt hozzájárul ehhez a céghez.” – mondta Joswiak. “A legjobb módja az erőfeszítések értékelésének pedig az, ha nem szivárogtatsz.”

Forrás: The Verge, Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!