imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nincs többé iPod shuffle és nano :(


Két ikonikus termékkel lett kevesebb az Apple palettája tegnap óta. A készülékek lekerültek a weboldalról és az Apple online boltjából is, illetve a vállalat megerősítette, hogy nem folytatja tovább a szériát. De legalább az iPod touch frissült.

Az Apple még 2005 januárjában mutatta be az iPod shuffle-t, majd nem sokkal később, ugyanazon év szeptemberében a nanót. Ekkor még az iPhone előtt jártunk, és az Apple ezzel a két kompakt modellel akart javítani az iPod eladásokon. A mostani lépés igazából egyáltalán nem meglepő, hiszen egyik modell sem frissült már hosszú évek óta, de azért egy láthatatlan könnycseppet elmorzsoltam a szemem sarkában.

A shuffle volt minden idők legkisebb iPodja, kijelző híján lényegében tényleg csak egy menütárcsából állt az egész szerkezet. Cserébe a csíptetője segítségével (második generációtól kezdve) akár még a pólódra is felerősíthetted bármiféle probléma nélkül. Összesen négy generációt élt meg a sorozat, melyek közül a legutolsó 2010 szeptemberében érkezett.

Érdemes megnézni a pillanatot, amikor Jobs bejelenti a terméket, ami egyébként egy One more thing volt a 2005 januári Keynote-on. Jobs egyébként határozottan ellenezte, hogy kijelző nélküli iPodot mutassanak be, de aztán mégiscsak kötélnek állt.

Nem sokkal a shuffle után jött a nano. A termék célja lényegében a mérete miatt népszerű iPod mini koncepciójának továbbvitele volt. Ennek fényében a shuffle után a nano számított a második legkisebb és legkönnyebb iPodnak, és még kijelzőnek is jutott hely. A termék 7 generációt élt meg, utoljára 2012-ben frissült.

Jobs itt is zseniális showt csinált a bemutatón. Több mint tíz év után is simán átjön a hatása annak, amikor a jobboldali nagy farmerzsebe helyett az afölötti kis „zsebóratartó” zsebecskéből veszi elő az iPod nanót.

A két említett iPod nyugdíjazását egy közleményben az Apple is megerősítette, és egyben bejelentette, hogy megduplázzák az iPod touch tárhelyét is.

A mai napon egyszerűsítünk az iPod termékkínálatunkon. A két iPod touch modell tárhelykapacitását megdupláztuk, a kezdőár 199 dollár; illetve megszüntetjük az iPod shuffle és iPod nano termékvonalat. – írt az Apple

Az Apple sokat köszönhet az először 2001-ben bemutatott iPodnak. Ennek a terméknek tudható be, hogy a vállalat újra meg tudta magát erősíteni, és hogy végül azzá a jelenős techóriássá tudott válni, ami ma is. Bár a kétezres évek közepén sokan úgy hitték, hogy a zenelejátszós mobilok teljesen kannibalizálják majd az iPod vonalat, a helyzet kicsit máshogy alakult. Paradox módon nem valami „walkman-mobil”, hanem maga az iPhone (és az általa elindított okostelefon lavina) vetett véget az iPod sikersorozatának.

A termékcsaládot jelenleg már csak egyetlen képviselője, az iPod touch választja el a teljes kihalástól. Ha már az sem lesz, biztosan egy korszak fog véget érni…

Forrás: The Verge

Az iSTYLE-nál még van készleten iPod shuffle és nano is egyaránt. Ha még azelőtt szeretnél megmenteni magadnak egy darabka Apple történelmet, mielőtt leapadnának a készletek, érdemes sietned, biztosan nagy lesz most a kereset.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!