imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nokia Body Cardio – Több mint súlymérés


Az első és egyetlen okosmérleg a világon, amely a szív-és érrendszeri egészség orvosilag elfogadott értékelését biztosítja, de még egy csomó mást is mér. Leteszteltük, és imádjuk!

Sokan nem szeretik mérni magukat, aztán csak sírnak, hogy egyre rosszabbul néznek ki a tükörben. Vannak, akik mérik magukat, de csak a súlyra koncentrálnak, pedig a súly önmagában nem sokat jelent. Nem mindegy például, hogy mennyi az izom és a zsír aránya. Futással például ha nem vigyázunk, több izmot veszíthetünk, mint zsírt… Ezekről korábban is írtam már, Apple Watch tapasztalataim kapcsán, de az okosmérlegem adatait is felhasználva.

Három éve használok egy Withings okosmérleget. A Withings márkát nemrég vásárolta meg a Nokia, a márkanév változása miatt kaptunk is tőlük egyet a legújabb mérlegből, ami persze nem is csak egy egyszerű mérleg, hanem jóval több annál.

Nézzük inkább, hogy miért is szerettem bele azonnal Nokia Body Cardio mérlegbe.

Több mint súlymérés

Az eddig használt mérlegem is elég jó volt, de a Body Cardio még jobb. Egyrészt sokkal pontosabb lett (90 gramm pontossággal már), másrészt egy csomó olyan mérést is elvégez, amit korábban nem tudtam. A súlyom mellett, képes mérni a testzsírt, a vízszázalékot, izomtömeget, csonttömeget, pulzust, BMI-t és a szív illetve érrendszer egészségét is, ez utóbbi funkció a legnagyobb újdonság, mindjárt mondom is, hogy miért jó.

Mióta megvan az Apple Watch-om, azóta sportolok rendszeresen. Futással kezdtem, aztán edzőteremre váltottam, mostanában pedig vegyítem a kettőt. Az Apple Watch baromi jó motiváció, hogy mozogjon egy ember, ez az okosmérleg pedig tökéletes eszköz arra, hogy nyomon kövessük a testünk változásait, optimális esetben a fejlődésünket. Majdnem minden reggel ráállok a mérlegre, ennek köszönhetően pedig gyönyörű grafikonokon követhetem, hogyan változik a súlyom, a testzsír, izomtömeg. Az adatainkat asztali böngészőből is elérjük, nem csak a telefonos alkalmazásból, mindkét felület kiválóan használható.

Mutatok egy durva grafikont, amit szinte magam sem hittem el. Április 14-én leraktam a cigarettát. Napi kicsit több mint egy dobozt szívtam (iPhone rajt vagy fekete péntek esetében néha két dobozzal is), ideje volt letenni.

Azóta sem gyújtottam rá. Nagyjából ugyanannyit mozgok, és a táplálkozási szokásaim sem változtak meg. Viszont így pár hónap távlatából már jól látható, hogy jelentősen csökkent az átlagos pulzusszámom. Amikor még dohányoztam 80 körül volt az átlag, mióta nem dohányzom 70. Lehet, hogy mégsem beszélnek hülyeséget az orvosok, és tényleg egy csomó káros hatása van a ciginek? Íme, jól látszik, hogy mikor hagytam abba a dohányzást, április 14 óta folyamatosan csökkenő tendencia látszik:

Ha valaki jobban megnézi a grafikont, az láthatja, hogy az utóbbi hónapokban igencsak megszaporodtak a mérések. Ez nem azért van, mert gyakrabban állok rá a mérlegre, hanem egy frissítés óta az alkalmazás képes beszippantani az Apple Watch által mért pulzusadatokat is, így a reggeli pulzus adatok mellé beérkeznek a napközben az Apple Watch által mértek is. Mindenesetre igazán jó kísérleti patkány vagyok, tökéletesen lehet rajtam szemléltetni, hogy a dohányzást elhagyva milyen látványosan regenerálódik a szervezet.

Pulse Wave Velocity

Van ez a Pulse Wave Velocity, amit a cikk elején említettem, ez pedig egy teljesen új dolog, és elvileg a vér áramlását figyeli az erekben. Nem vagyok doki, ezért nem tudom pontosan hogyan működik, idézem inkább a hivatalos leírást:

“A Body Cardio a pulzushullám sebességét méri, amelyet az orvosi közösség a teljes szív- és érrendszeri egészség legjobb önálló mutatójaként ismeri el. Olvasd le a mérleg képernyőjét, a részletes értékelést a Health Mate alkalmazásban találod meg, valamint tippeket az előrelépéshez. Bármilyen is legyen az állóképességed, tiszta képet kaphatsz arról, hogy hogyan befolyásolhatja egy kis életmód változtatás – mint egy egészségesebb étrend és több mozgás – az teljes egészségedet.”

Magyarra fordítva átvilágítja az ereket, és az érfalak rezgéséből képes mérni a vér áramlásának a sebességét. Segítségével megállapítható a magas vérnyomás, az artériás stiffness, illetve a szív- és érrendszeri egészség általános állapota. Űrtechnológia!

Esetemben jól látható, hogy nálam ez az érték is csökkent az utóbbi fél évben, jó esélyem van rá, hogy per pillanat nem szenvedek valamilyen érrendszeri betegségben.

Számomra továbbra is a súllyal kapcsolatos információk a legfontosabbak, ezeket nagyon komolyan figyelem, de nyilván a Pulse Velocity és a pulzus folyamatos statisztikái is megnyugtatólag hatnak, illetve ha bármi gond lenne, azt sokkal hamarabb észlelném és fordulhatnék orvoshoz.

A Nokia Body Cardio nem csak funkciókban lett jobb. Külsőre szinte változatlan, továbbra is egy elegáns üveg mérleg, sötét illetve világos színben. Viszont hatalmas pozitívum, hogy a ceruzaelemeket beépített akkumulátorra cserélték, így pár havonta egyszer elég egy estére felrakni egy USB-s töltőre. Az alkalmazás is teljesen megújult, sokkal áttekinthetőbb lett, és a mérleg első üzembe helyezésénél a párosítás is sokkal sokkal egyszerűbb. Alig pár koppintás az egész, és máris a Wi-Fi hálózatunkon csüng a mérlegünk.

Értékelés

A régi mérlegem rengeteget segített illetve motivált, hogy egészségesebben éljek, az új mérleg pedig mindenben jobb lett. Pontosabb és egy csomó új méréssel is gazdagodott, aminek a segítségével teljesebb képet kaphatunk a testünkről. Innentől kezdve már csak rajtunk áll, hogy mit kezdünk a kapott információkkal. Különösen hasznos lehet ez a mérleg azoknak, akik mostanában kezdtek el például futni, vagy edzőterembe járni, de azoknak is hasznos, akik még nem sportolnak, rendszeresen. (A grafikonokat látva, majd fognak…)

A Nokia Body Cardio nem olcsó, de csak akkor tűnik drágának, ha az egyszerű, bárhol kapható digitális mérlegekhez hasonlítjuk az árát. Viszont azok a mérlegek nem mérik a pulzust, nem töltik fel az adatokat a felhőbe és nem készítenek belőlük grafikonokat, nem láthatjuk az esetleges érrendszeri megbetegedésekre utaló jeleket sem. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy mennyit ér az, ha mondjuk csak 1 évvel hosszabbíthatjuk meg az életünket? Mennyit ér, ha mondjuk három évvel tovább élünk, mert mondjuk a mérlegünknek köszönhetően egészségesebben élünk? Nem beszélve róla, hogy akár az egész családunk használhatja, hiszen a mérleg akár 8 különböző embert meg tud különböztetni.

Ha ennek ellenére is drágának találja valaki, akkor szerencsére lehet választani a Nokia olcsóbb okosmérlegei közül is, ezek csak funkciók számában különböznek, de mindegyik feltölti és gyűjti az adatainkat a felhőbe.

A karácsony közeledtével most egy igazán ütős páros részeként, Apple Watch Series 3 vásárlása esetén 100 Ft-ért rendelhetsz Nokia Body mérleget, hogy még könnyebb legyen az újévi fogadalmak betartása.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!