imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nokia BPM+, a vérnyomásmérők új generációja


Az új generációs, vezetéknélküli vérnyomásmérőnek kifejezetten jót tett az új szoftver is. A Nokia “ökoszisztéma” utolsó elemét teszteltük.

Az újrabrandelt Nokia terméksorozat utolsó tesztje nem véletlenül maradt a végére. A vérnyomásmérő ugyanis nem nevezhető trendi eszköznek, ami segít az egészséges életben és betegségek megelőzésében már fiatal kortól, mint egy okosmérleg. Nem tartod 0-24-ben online, mint a gyermeked vagy otthonod örző okoskamerát. Jobb esetben pedig közel sem kell annyit használnod életed első felében, mint egy okoshőmérőt.

Azonban a Nokia BPM+ áll a legközelebb ahhoz a vízióhoz, amiért a Nokia felvásárolta, újracsomagolta és új szoftverekkel forgalmazza a Withings termékeit. A mostani teszt során gondolkodtam a legtöbbet azon, hogyan nézhet majd ki az egészségügy a jövőben (egy pozitív forgatókönyv esetén), milyen területeken van még tere fejlődni egy ilyen terméknek és miben láthatja az óriási potenciált a Nokia. De ne szaladjunk ennyire előre.

Kompakt vérnyomásmérés otthon és úton

Pont akkora, mint egy 0,33-as kólásdoboz

A Nokia BPM+ egy vezetéknélküli vérnyomás- és pulzusmérő eszköz. Melyet arra terveztek, hogy könnyedén végezhessünk méréseket magunkon telefonunk segítségével, gyakorlatilag bárhol. Ez pedig a tervezésen is meglátszik: az eszköz kompakt és tényleg kis helyet foglal. Az előző generációhoz képest puhább anyagból készült, így a fém test köré csavarva gyakorlatilag egy 0,33 literes üditősdoboz méretű lett. Ez az anyag már a hagyományos vérnyomásmérőkhöz hasonló, különböző review-kat olvasgatva állítólag kényelmesebb használni, kevésbé hagy nyomot a karunkon, mint a korábbi.

Ugyan tárolódobozt külön nem kapunk hozzá, a külső papírdoboz levétele után egy mágnesesen záródó, jó minőségű, kemény papírdobozban tarthatjuk, ami alkalmas akár a bőröndben hurcoláshoz is.

Az elődjéhez képest szemlátomást csökkent a méret az új mandzsettával

Az eszköz beüzemelése elég egyszerű: rakunk bele 4 db AAA elemet (nem tartozék), bekapcsoljuk az egyetlen kis gombbal, majd jöhet a varázslat. Előbb – ha nincs még meg – letöltjük a Health Mate appot, ami Bluetooth-on keresztül érzékeli az eszközt, a felugró pop-upot elfogadva pedig másodpercek alatt párosítja magát. Nagyjából olyan egyszerű, mint az AirPods csatlakoztatása. Ezek után pedig nincs más dolgunk, mint megismerkedni a szoftverrel, felhelyezni magunkra a mérőt, majd megnézni, hogy áll épp a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékünk, valamint pulzusunk.

Ami szerintem ennél a terméknél a legfontosabb és egyben első lépés, hogy használat előtt konzultáljunk az orvosunkkal. Vigyük el neki, használjuk közösen, mutassa meg, hogyan kell helyesen állnia. Ez azért is jó, mert valójában akkor lesz majd tökéletes a rendszer, amikor az orvosok fel is tudják majd dolgozni az általunk mért egészségügyi adatainkat. Ehhez azonban még őket is okosítani kell, így legalább a háziorvos is ismerkedik az új technológiával.

A csináld magad mozgalom résztvevői számára raktak bele egy rövid bemutatást (walkthrough). De, mivel itt nem egy egyszerű hőmérőről beszélünk, így egyáltalán nem biztos, hogy a legpontosabb méréseket tudjuk magunkon elvégezni szakmai segítség nélkül. Kétféle mérés közül választhatunk: sima vagy automata, mely félperces szünetekkel háromszor egymás után mér (ez az ajánlott).

Öreg néni vagyok

Természetesen teszteltem magamon a készüléket, számomra nem meglepő eredménnyel. Az automata mérés szerint a vérnyomásom 151/88 volt, ami az eszköz szerint izolált szisztolés hipertónia. Persze, tegyük hozzá, hogy a fenti intelmek ellenére egyáltalán nem konzultáltam orvossal, nem tudom helyesen helyeztem-e fel vagy valamit elbénáztam. Ráadásul felnőtt férfiként nem csak a tű látványától ájulok el, de a vérnyomásmérőtől is kifejezetten rettegek. Már gyerekként is kivert tőle a víz, remegtem. A mérés után kb. 15 perccel néztem a pulzusom, és az átlagos 75-80 közötti érték helyett a Watch még mindig 100-at mutatott.

Az app letisztult, könnyen kezelhető

Gyors guglizás után azt is kiderítettem, hogy az izolált szisztolés hipertónia gyakori probléma az idős korosztály körében, azon belül is a nőknél. Mindig megfogadom, hogy soha többet nem használom az internetet öndiagnoszitázálásra… Ezen felül viszont nagyon egyszerűnek tűnt a használata, és most azt gondolom, hogy nem fog ártani havonta megismételni a műveletet, ami 5 percnél akkor sem vesz majd el több időt az életemből, ha a csomagolást is beleszámítom.

A Nokia BPM+ ezért népszerű termék lehet otthoni vérnyomásmérésre. Egy hagyományos, digitális mérőhöz képest mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, cserébe többet is kapunk. Egy rendszeresen vezetett kórtörténetet, ami bármikor pontosan visszanézhető. Ez pedig komoly értéket képvisel már most is, és az orvostudomány fejlődésével valószínűleg még értékésebb lesz.

Szívből remélem, hogy a legtöbb olvasónknak sokáig nem lesz szüksége ilyen eszközre, hiszen a vérnyomással kapcsolatos problémák általában inkább időskorban jönnek elő. Azonban jobb félni, mint megijedni: ha időben elkezded prevenciós okból mérni magad a Nokia eszközeivel, tudni fogod majd, ha az egészségi állapotod romlani kezd. Ez különösen fontos lehet az elfoglalt életet élő vagy stresszes munkát végző emberek esetén.

Jó ajándék lehet akár egy rokonnak is: kinek nincs a családjában olyan néni vagy bácsi, aki vagy elfelejti mérni magát, vagy inkább jobb értékeket mond be az orvosának, hogy bizonyítsa vele minden rendben van. Na, náluk végre ki lehet fogni a szelet a vitorlából, mindezt a saját érdekükben!

A Nokia oköszisztéma

Jöjjön egy kis összegzés a végére. Nem feltétlen a BPM+ alapján, inkább figyelembe véve az eddigi tesztjeinket is. Első pillantásra nem látszik, de az új tulajdonos nem csak új logót, de kifejezetten nagy pozitív változást hozott az általunk tesztelt termékek használhatóságában. A Withings cuccok alapvetően eddig is jók voltak, ám az Achilles-sarkuk egyértelműen a szoftveres oldal volt, sokan panaszkodtak bugokra. A megújult Nokia Health appok pedig leginkább ebben domborítanak: végre megbízható, felhasználóbarát lett, a fejlesztők komplexen gondolkodnak az egészségünkben.

Ha valaki csak egy terméket vásárol a palettáról, letölti az éppen szükséges appot, használja, működik. Ha több terméked van, akkor ott van a Journal, ami gyakorlatilag egy dashboard az egészségügyi méréseidről. Ez a Nokia legjobb újítása, melyben tényleg könnyedén át tudod tekinteni adataidt. Ha nagyon jó fej akarok lenni, akkor azt mondom, hogy kicsit úgy köti össze a különböző termékeket egy ökoszisztémában, mint ahogy azt az iCloud teszi az Apple termékei esetében. A Journal teljes értékűen csak desktop nézetben használható, de ezt a negatív pontot most elengedem: amikor az egészségemről van szó, hajlandó vagyok leülni a gép elé.

A 170 millió eurós felvásárlást a Nokia azzal magyarázta, hogy a termékek jól illenek a vállalat portfóliójába. Ez az új szoftvereket látva és használva eddig igaznak bizonyult. A kérdés most az, hogy hosszú távon mennyire válnak majd az aktivitásmérő és egészségügyi okoseszközök életünk részévé. Ehhez jó lépés egy ilyen ökoszisztéma kialakítása, de a lelkes vevőkön és a gyártón túl még a részévé kell tenniük az orvostársadalmat is, akik képesek és hajlandóak lesznek felhasználni az eszközök és szoftverek által nyújtott lehetőségeket. Ha ezt egyszer elérjük, minden Nokia Health termék átkerül majd az instant get kategóriába.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!