imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nokia Home: bébiőr vagy házörző?


A Nokia Health új termékei közül a Home volt a soros a tesztelésen. De egyáltalán mire és kinek is jó egy ilyen többfunkciós otthoni kamera? Például nekem.

A következő beszámolót nyugodtan nevezhetjük tartós tesztnek, hiszen a Nokia (korábban Withings) Home-ot már több mint fél éve használjuk otthon. Ez az a cucc, ami tényleg a szekrényünk tetején porosodik. De most kivételesen “csak” szó szerint, átvitt értelemben nem!

Kezdjük a termék nevével, ami véleményem szerint kifejezetten találó: míg az okoshőmérő vagy az okosmérleg esetében elég egyértelműen meghatározott funkciókat használhatunk, addig az új Nokia Health család most bemutatott tagjánál kapunk egy többfunkciós eszközt, ami különböző igényeket tud kielégíteni, akár egy adott háztartásban is. Nem véletlen, hogy Handrás még sok sikert kívánt a cucchoz a cikk előtt, mert szerinte semmire se jó, miközben én néztem boci szemekkel, hogy nekünk igazából már egy ideje van, és az asszony imádja. Nem mindenkinek kell ilyen itthonra, de több különböző igényt kielégít.

A Nokia Home tulajdonképpen egy kis kerek hengerbe épített kamera, plusz egy levegő minőség mérő egység. A kamera 5 megapixeles, 1080p-ben vesz fel és éjjel is jól lát. Ezen kívül tartalmaz egy 2 wattos hangszórót is, így azon kívül, hogy az iPhone-unkról, vagy az iPadünkről benézhetünk a lakásunkba, még beszélhetünk is rajta keresztül. Sőt, a henger alsó részén lévő fényekkel fel is dobhatjuk az eszközt. Akár kis esti altatódalt is elindíthatunk az alkalmazásból egyetlen gombnyomással. Emellett a Nokia Home automatikusan rögzíti az utolsó 12 órát, feltölti a szerverre a videót, amit a következő 48 órában bárhonnan visszanézhetünk, és akár le is menthetünk.

Miben segíthet?

Ami kifejezetten tetszik benne, az a sokrétű felhasználhatósága: először csupán bébiőrként tekintettünk rá, aminek azért drága lett volna. Kicsit macerás is, mert kell hozzá a közelben konnektor és olyan kialakítás, hogy a kábelhez és a készülékhez ne férjen hozzá a gyerek. Ráadásul számos funkciót, mint például a kamerát, kifejezetten feleslegesnek tartanék. Ha csak egy bébiőr kell, maradnék a piacon kapható olcsó megoldásoknál.

Bármilyen képernyőn nézheted a gyereket/macskát az órádtól a tévéig

Azonban sok esetben kifejezetten hasznos tud lenni a kamera funkció. Mivel beállítható a push notification bármilyen mozgásra, így a bejárati ajtóval szemben elhelyezett Nokia Home kifejezett biztonságérzetet tud adni egy nyaralás alatt. Ha bárki belép a lakásba, kapsz róla értesítést. És itt előjön szerintem a mikrofon legjobb tulajdonsága is: a bizonyítéknál sokkal jobb, ha előre tudsz szólni a delikvensek, hogy itt bizony őt veszik, úgyhogy jobb lenne, hogyha a te tulajdonaid nélkül tenné magát rükvercbe, de nagyon gyorsan. Hasonló szempontból lehet hasznos a beállítható világítás is. Ezekre egyébként addig nem is gondoltam, míg nem láttam a Facebookon egy képet, amin a tulajdonos osztotta meg a betörő képét. Mennyivel jobban örült volna ő is szerintem, ha megpróbálhatja elijeszteni az embert, aki láthatóan ismerte a terepet, de a kameráról nem tudott. Mivel a Nokia Home diszkréten illik a lakásba, de azért mégis látható, leginkább a megelőzést segítheti, mint biztonsági eszköz.

Panaszkodott már ismerősöm azért, mert a hozzá járó takarítónőről azt feltételezte, hogy szeret rájárni az aprós dobozra. Márpedig, ha tájékoztatjuk az illetőt, hogy a kamerát nem kell leporolni, mert úgyis non-stop vesz és nem szereti a mozgatást, akkor valószínűleg kétszer is meggondolja majd, hogy megéri-e az a párszáz forint a kockázatot. Elég egzakt példa, de azt hiszem, sokan sokféleképpen tudják a saját élethelyzetükben értelmezni (nem mertem irodás, a főnök mindent lát példával jönni, mert az már nagyon szemét lenne).

Nálunk eddig is figyelte már a bejáratot a termék elődje (bár elég széles látószöget ad ahhoz, hogy tulajdonképpen az egész kis lakást belátja), így felmerült a kérdés, tudjuk-e használni a kettőt együtt? Nos, a válasz igen, méghozzá meglepően egyszerűen: a második installálása már tényleg csak egyetlen percbe telt, és a képernyőn egyből megjelent mindkét eszköz. Külön tudjuk kezelni és beállítani az értesítéseket, ami hasznos. Ezáltal lényegében percek alatt be tudjuk kamerázni a lakást. A profi rendszereknél olcsóbban, ráadásul magunk által kalibrálva. Itt jegyezném meg megint, amit már a Thermo tesztnél írtam: a családi felhasználás esetén az a lényeg, hogy egy accountot (email cím) használjatok a belépéshez. Ez lehet másoknak egyértelmű, nekünk nem volt az.

Jól működik együtt a két kamera, továbbiakat hozzáadni pedig tényleg csak pár klikk

Mivel mégiscsak a Nokia Health brandje alatt fut a termék, emlékezzünk meg róla, hogy van benne levegő minőséget figyelő szenzor is. Valószínűleg jól mért, mert nekünk mindig azt mutatta eddig, hogy napközben jó a levegő, de éjjelre elromlik (=nem szellőztetünk és zabáljuk az oxigént), méghozzá elég jól kivehető grafikonokon. Emiatt pedig lelőttem, hogy pirosan világítson rossz a levegő esetén, úgyis épp alszok. Ha csak egy tuti levegő ellenőrző kell, ennél is találsz jobbat a piacon, de így beépítve, extrának, jó feature.

Ha az kell még világít is este. Szép, csak minek…

A Nokia Home tehát alapból egy jól összerakott, könnyen installálható házfelügyeleti megoldás, ami sokaknak más funkciókra is jól jöhet otthon. Akár aktív használatra (kétirányú bébiőr), akár a lakásban elhelyezett felügyelő berendezésként akarod tartani, valószínűleg nem fogod megbánni a vételt. Ha hozzávesszük, hogy a Withings bugjai után a Nokia szoftverei megbízhatóbbak és felhasználóbarátak lettek, az installálás pedig tényleg rendkívül egyszerű, akkor már az ára sem tűnik annyira borsosnak.

A Nokia egyébként épp nyári promóciót tart a Home szolgáltatásában: a FREESUM17 kódot augusztus 1-je előtt használva most két hónapig ingyen kaphatsz prémium biztonságot. Ez annyit jelent, hogy 48 óra helyett 30 napig nézheted vissza a Home felvételeit a szerverről, ráadásul HD minőségben. Alapból is jár egy hónap trial, a szolgáltatás díja egyébként 7 napi tárolással 7,95 euró, míg a 30 napos rendelkezésre állással 19,95 euró euró havonta.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!