imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Nokia Thermo – okoshőmérő, ami tényleg segít


Otthoni eszközeink sorban okosodnak. Nem maradhat ki a sorból a hőmérő sem, ami az appal kombinálva komoly segítséget jelenthet egy lázas betegség átvészelésében.

Hol vagyunk már attól a kortól, amikor két hőmérés között le kellett rázni a hőmérőt, hogy lemenjen a higanyszál. A legtöbben vélhetően már higanymentes hőmérőt tartunk otthon, digitális kijelzővel. Beteszed a hónod alá (babáknál popsiba), vársz egy percet, majd amikor csipog kiveszed. Nincs rázogatás, és jobb, mint a korábbi megoldás, de nem az igazi.

Manapság már egyre inkább terjednek az olyan hőmérők, melyek érintés nélkül, gyakorlatilag azonnal mérik a testhőmérsékletet, fülből vagy épp fejről. Ezek mindenhol, akár már patikákban is kaphatóak, és egy kisgyerekes család számára valóban elengedhetetlen kiegészítővé válnak. Ez így volt nálunk is: az ajándékba kapott infrás hőmérőnket imádtuk, és (sajnos) rengeteget használtuk. Egészen a múlt hétig.

Hiszen hiába a jobb technika, ez még mindig csak egy hőmérő. A Nokia Thermo viszont egy okoshőmérő. Az elmúlt két hét tesztje pedig megmutatta számomra, hogy egy okoshőmérő miért lehet számos negatív pontja ellenére az egyik legjobb barátod, ha otthon a bébi mellett a párod kifejezetten aggódós.

Nagyon szép, csak lenne egy kicsit megbízhatóbb…

Kezdjük gyorsan a hardverrel: a Nokia Thermo egy egyszerű kis fehér kütyü zöld kupakkal, amit amíg be nem kapcsolsz, még akármi is lehetne. Az egyetlen kis gombot bekapcsolva pedig megláthatod, milyen menő kijelzőt pakoltak bele. A lényeg azonban az elején megbúvó érzékelőkben rejlik: a halántéki artériát célozza meg 16 szenzorral, ahol 4 ezer mérést végezve megtalálja a legmelegebb pontot. Ez állítólag nagyon jó, mert közvetlenül a tested belsejéből jövő véráramból tudsz mérni. Legalábbis az elmélet szerint.

nokia thermo gif

Gyakorlatban annyit tesz, hogy nálunk az eddig megszokott megnyomod a gombot, jön a kék fény, irányítod, jön az eredmény a piros kijelzőn helyett most: odateszed, elhúzod a tanult mozdulattal (ezt később kifejtem), majd megvárod, amíg rezeg, hogy befejezte a mérést. Pár húzással kiválasztod, hogy kinek mérted le a hőmérsékletét, majd nézed a kijelzőn és/vagy a telefonodon megjelenő adatot. Amire aztán hüledezhetsz, amikor elsőként használod.

Az eddigiektől eltérően ugyanis azt tapasztaltuk, hogy a Thermo elképesztően eltérő számokat ad mindenkinél. Az első tesztnél kollégáink közül volt egy kicsit lázas, kicsit kihűlt, de gyakorlatilag mindenkit haza kellett volna küldeni. Én 36,8 Celsius-fokkal egész jól álltam, de az elején magamnak is össze-vissza mértem. Aztán sikerült belejönnöm, és most már biztosan megy. Ne lepődj meg, ha az elején több mérés egymás után nem fog egyezni. Meg kell tanulni, hogy lehetőleg ugyanazzal a mozdulattal, ugyanott mérjünk mindig. Vagyis ez nem az az eszköz, amit akkor vegyünk csak először elő, ha szerintünk valaki lázas. Megvétel után érdemes kicsit játszani vele: kalibráljuk be magunknak, gyerekeknek, “tanuljuk be” a mozdulatot, majd amikor valakinél felmerül a gyanú, akkor már biztos kézzel mérhessünk vele.

A lényeg, hogy okos

Hiába szép kis kütyü a Nokia Thermo, hiába tetszik nagyon az elemtartó (két AAA elemmel működik) mágneses megoldása a megszokott műanyag pöcök helyett, a lényeg ennél a terméknél első sorban a szoftver. Itt mondunk búcsút az amúgy tök jó infrás hőmérőnek, és kezdünk el “okoshőmérőről” beszélni. Ugyanis minden mérésünket logolja a műszer, mi pedig az appban kifejezetten átláthatóvá tehetjük a betegség lefolyását. De kezdjük az elején.

Az appot könnyű letölteni és installálni (természetesen iOS-en és Androidon is megy), a párosítás viszonylag egyszerű. Azonban, és ez már korábban volt egy-két Withings termék rákfenéje, nekünk az otthoni routerrel sajnos gondok voltak. Próbáltuk több wifivel, és gyakorlatilag minden újabb routerrel működik. Ha azonban a te házadba sem vezettek be még optikai kábelt és 10 éves hardvert adott a szolgáltatód, akkor ez probléma lehet. Márpedig ez dealbreaker, hiszen a készülék a telefonra wifin keresztül küldi a méréseket. A jó hír, hogy útközben is látod a kijelzőn az értékeket, hozzá tudod rendelni emberekhez, és amíg nem kapcsolódik rá egy routerre, addig őrzi is az adatokat, de az apphoz wifi kell.

A méréseket ugyanis hozzárendelhetjük az adott családtaghoz, akit épp mérünk, a push üzenet pedig mindenkinek kimegy, akihez hozzá van rendelve az eszköz. Ez kicsit becsapóssá teszi a regisztrációt, mert ha külön accountokat használtok, ugyanúgy kaptok majd értesítést, de nem tudjátok magatokhoz kapcsolni az értékeket. Ezért célszerű egy email címet használni a bejelentkezéshez a családban. Nem kell csörgetni egymást, ha lázas valaki, egyből tudni fogod. “39,5, látom, megyek drágám, már a kocsiban!”

A fentiek alapján az már alap, hogy egy idővonalon vizuálisan látod megjelenítve a hőmérsékleteket, így tök átláthatóan tudod lekövetni a láz lefolyását. Ami pedig kifejezetten tetszik, hogy tudsz hozzáadni infót, hogy mikor vetted/adtad be a gyógyszert. Vagyis nincs többet: “Úristen, mikor telik le a négy óra? 11 körül adtuk be? Vagy később?” És szavakkal nehéz leírnom, mennyire hálás vagyok, amiért erre a beszélgetésre többet nem kerül majd sor… Emellett hozzáadhatsz tüneteket, esetleg képet is csatolhatsz az aktuális állapotról. Ha valamit elgépelnél, módosítani nem lehet, de törölni és újra felvinni igen.

Balra még a kezdeti beállításokkal bénáztunk, jobbra már egy kemény hétvége jegyzőkönyve látható

Össze tudod kötni a Health appal is, de számomra ez annyira nem fontos funkció. A vizuális dolgok miatt úgyis a Thermo appot fogom nézni. Persze nagyon király lenne, ha lenne olyan orvosi szolgáltatás, akik folyamatosan figyelik az eredményeimet a Health appon keresztül. Vagy akár csak elég lenne szólni a háziorvosnak, hogy megyünk hozzá, és előre átküldeni (de mond, a rendelőben átdobni Bluetooth-on) az adatokat, ő meg már nem is kérdezne. Ez azonban a jelenlegi helyzetet nézve nagyjából a repülő autókkal egyidőben jöhet majd.

Verdikt

Szóval adott egy okoshőmérő, ami nagyjából kétszer annyiba kerül, mint amit eddig használtunk és szerettünk. Mindenkinél kicsit értelmeznünk kell a számokat, pontosan ugyanazzal a módszerrel kell mérnünk magunkat/a gyereket, és erre emlékeznünk kell. Nincs tokja, csak egy sapkája. Ezek után tudnám őszintén ajánlani, hogy vegyél egyet?

Nokia Thermo

Nagybetűs IGEN! Kevés olyan termék fordul meg otthon, amit azonnal elkezdünk használni és elengedhetetlenül fontosnak vélünk mindketten. Épp most estünk túl a Nokia Thermóval egy komolyabb oltás utáni lázon. Ha tapasztaltad, akkor tudod, mennyire rossz nézni, ahogy a kisbabád szenved, ha még nem, el tudod képzelni. Olyankor idegesebb vagy, elfelejtesz dolgokat. De nem kell aggódnod, meg van minden, csak a gyógyszernél kell egyszer jegyzetelned. És amikor elmész az orvoshoz, a kérdéseire nem kell lázasan a memóriádban turkálni, elég a telefonodra nézni. Nálunk a mostani lázas korszak után a végső döntés az lett, hogy az eddigi hőmérő megy tartaléknak, veszünk egy új routert, és a Nokia Thermóhoz nyúlunk, ha bármikor szükség lesz rá. Hogy Andrásék szavaival éljek, nekem ez instant get!

Amúgy is tombol nálunk most a Nokia láz. Handrás tesztjéből tudhatjátok, ő mennyire rajong a mérlegéért, én pedig nemsokára házörző/babamonitor/takarítőnőfelügyelő kameráról számolok majd be.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!