imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nőnap + Apple Watch = új jelvény!


Megérkezett a virágárusok kedvenc tavaszi napja, azaz a nemzetközi nőnap. A nemzetközi jelző már sejteti, hogy ez bizony egyike azon alkalmak, amikor új aktivitásjelvényt zsebelhetünk be az Apple-től. Mutatjuk, mit kell tenned!

Mielőtt még belemerülnénk a részletekbe, jöjjön egy kis történelem óra, hogy ne csak a virággal, hanem csillogó intellektusunkkal is meglephessük a környezetünkben élő hölgyeket. Viccet félretéve, egy kis wikipédiázás egészen meglepő, általam egyáltalán nem ismert információkkal szolgált a nőnapról, hátha titeket is érdekel.

Pár érdekesség:

  • Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor ezen a napon emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.
  • A dolog, mondanom sem kell, nagyon bejött a munkásmozgalmaknak. Rögtön az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről.
  • Annyira belejöttek, hogy a II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910-ben már arról határoztak, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.
  • Hiba volt, ugyanis a fejetlenségben mindegyik ország máskor tartotta az alkalmat. Végül aztán 1917 március 8-a tett pontot az i-re, amikor Oroszországban nők sokasága vonult az utcára kenyérért és békéért tüntetve. Pár nappal később II. Miklós cár lemondott, helyébe polgári kormány alakult, mely rögtön szavazójogot biztosított a nőknek.
  • Ez annyira meghatotta mindenkit nemzetközileg, hogy végre sikerült megállapodni: március 8 lesz a nőnap.
  • Munkásmozgalmi jellegéből fakadóan Magyarországon is hamar ismert és elismert nappá vált a nőnap, a Rákosi-korszakban egyenesen kötelező volt az ünneplése.
  • A rendszerváltás beköszöntével értelemszerűen mindenki elég gyorsan elfelejtette a mozgalmi felhangot, és a nőnapból egy kedveskedő, cukiskodó, virágvásárlós valami lett.
Clara Zetkin, az egyik első nőjogi harcos.

Történelmi távlatokból szemlélve tehát nem is olyan meglepő, hogy erre a napra az Apple egy nehezebb kihívást tartogatott számunkra, feltéve hogy meg akarjuk szerezni azt a bizonyos jelvényt. Nem kell mást tennünk, mint ezen a napon kétszeresen túlteljesíteni a Move/Mozgás (piros gyűrű) célkitűzést. A legnagyobbat tehát az eleve kemények szívják – ha mondjuk 750 kalóriára volt beállítva a cél, akkor ma bizony 1500-at lenne ildomos teljesíteni, ami ha jól sejtem, körülbelül a félmaraton magassága lehet.

Kellett neked olyan magasra állítani a célt…

Ha mégis sikerülne teljesíteni a kihívást, máris jön a szokásos 3D-s jelvény, illetve 3 darab iMessage matrica. Szép lila-rózsaszín mindegyik, mert az Apple még mindig talán kicsit sztereotipikusan gondolkodik a nőkről, hogy ezeket a színeket társítja hozzájuk.

Ja, és a mai naphoz jár még Apple Music lejátszási lista és albumgyűjtemény is. Tudom javasolni a tökéletes nevű Essential Feminism című playlistet, Beyoncé Run the World (Girls) című slágerével indítva. Hogy visszatérjen kicsit az eredeti, mozgalmi életérzés…

Ha esetleg elfelejtetted volna, hogy ma van nőnap, még mindig nem késő leszaladni a legközelebbi virágboltba. Ha jól csinálod, még a jelvényt is megszerzed közben…

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!