imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Növényeket ültetett régi Macekbe egy francia művész


A kortársművészetek elengedhetetlen témája, célpontja, vagy épp eszköze a jelenkori technológia. A rengeteg internetgyűlölő és modernizáció-ellenes installációk mellett vannak, akik teljesen másképp szemlélik ezt a világot. Például éltető növényeket ültetnek olyan gépekbe, amik vitathatatlanul megváltoztatták az emberek életét.

Mi történik egy régi PC-vel, ha eljár felette az idő és már nincs szüksége rá a gazdájának? Jobbik esetben beviszi valamelyik számítástechnikai boltba, ahol részben újrahasznosítják, részben pedig megfelelő módon megsemmisítik. Rosszabbik esetben pedig lomtalanításkor az utcán landol, ami nem épp környezetkímélő megoldás, még akkor sem, ha a szemétdomb kincskeresői látnak benne fantáziát és valamilyen módon a gondját viselik.

plant-your-mac-mr.-plant-christophe-guinet-designboom-1800

És mi történik egy régi Mac-kel? Gyűjtőkhöz kerül, különböző használati tárgyakat készítenek belőlük, vagy épp olyan emberek használják fel, akik növényeket ültetnek beléjük. A Monsieur Plant művésznevén ismertté vált alkotó az Apple “Think Different” szemléletmódját egészen új alapokra helyezte. Bár a művek középpontjában álló számítógépházak nem a produktum témáját adják, inkább csak barátságosan megférnek egymás mellett, integrálódnak egymásba a korszakalkotó Apple-számítógépek az éltető növényekkel.

Plant_Your_Mac_imacwallplant_Monsieur_plant_2016_2

Christophe Guinet “Plant your Mac” fotósorozata úgy ábrázolja az ikonikussá vált Apple-gépeket, mintha természetes táptalaját képeznék a rajtuk/bennük elhelyezett kaktuszok, trópusi nyövények, vagy bonsai-ok. Ezeket a képeket nézve egy kicsit olyan ez az érzés, mint amikor elhagyatott telephelyeken otthagynak olyan 20-30 évre egy autót, és a természet szó szerint visszaveszi azt, ami az övé: az autók szépen lassan elrohadnak, a helyüket pedig belepi a gaz vagy egy bokor. Ilyen például az egérből kinövő kaktusz látványa is.

Unknown-2

Guinet különleges látásmódja valószínűleg gyermekkorában alakulhatott ki, szüleivel egy nagyváros és vidék találkozásának határán éltek, így a természet és az urbanizáció ugyanolyan mértékben érte őt. 15 évesen orchideákat gyűjtött, amit a városba költözéskor bizony nagyon nehezen tudott elhelyezni. Kitalálta, hogy felhasználja a legegyszerűbb használati tárgyait, még egy régi Nike cipőt is beáldozott a növényekért, ebből lett egy szintén érdekes alkotása a “Just Grow It”.

Plant_you_Mac_imacerium_monsieur_plant_2016_3

Elmondása szerint a “Plant your Mac” fotósorozatával azt szeretné elérni, hogy az emberek ne feledkezzenek meg a természet gyengülő erejéről. Emellett persze egyfajta tiltakozás is ez az iparosodás, a kommercializálódás, a média erős jelenléte, és a túlzott fogyasztás ellen.

Guinet 3 évvel ezelőtt kapta az első Maceket az ügynökségétől, mert azok már nem működtek. Ekkor még nem tudta pontosan, hogy mit is kezdjen velük.

Szeretek az ellentétekkel játszani és felhasználni a kapitalista szimbólumokat azért, hogy egy természetes és erkölcsi csavart adjak nekik. Ezzel fejezem ki, hogy a természet minden esetben diadalmaskodni fog felettünk és az emberek fogyasztási szokásai felett.

Unknown-1

Minden egyes darab elkészítése átlagosan 3 napba telt, a gépházakban automata öntözőrendszer található. Guinet azért kezdett bele a projektbe, mert egyébként is jól ismerte a Macintosh gépeket, világéletében ilyeneken dolgozott. A felhasznált masinák közt van bólogatós iMac, ősrégi PowerBook és egy iMac G5 is. Ti őrizgetitek még a régi Apple-számítógépeiteket?

Plant_you_Mac_imacerium_monsieur_plant_2016_4 Plant_you_Mac_macbonzai_monsieur_plant_2016_2_instgram Plant_you_Mac_MacFire_monsieur_plant_2016_2 Plant_you_Mac_MacFire_monsieur_plant_2016_3_instagram Plant_you_Mac_Macustus_monsieur_plant_2016_21 Plant_Your_Mac_imacwallplant_Monsieur_plant_2016_3_instagram Plant_Your_Mac_macpyrus_Monsieur_plant_2016_2_instagram Plant_Your_Mac_macpyrus_Monsieur_plant_2016_3_instagram Plant_Your_Mac_macpyrus_Monsieur_plant_2016_4_ok_instagram

Forrás: Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!