imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ő lesz Jony Ive utódja


A múlt hét legjelentősebb híre kétségkívü Jony Ive évtizedes Apple munkaviszonyának vége volt. Az újságírók rögtön találgatásokba is kezdtek, vajon ki lehet a méltó utód. Ezt megelőzve az Apple inkább be is jelentette az új vezető dizájnerét.

Az új “üdvöske” pedig nem más, mint Jeff Williams, aki teljesértékűen megkapta Jony Ive pozícióját és felelősségi köreit. Igen nagy reményeket fűznek hozzá mind a cégen belül, mind pedig a tech világban, a The Wall Street Journal pedig egyenesen az egekbe magasztalta a pár nappal ezelőtti cikkében. Na de ki is ez az ember valójában?

A Jeffhez közeli kollégák szerint a dizájner rengeteg időt és energiát fektetett az Apple termékek fejlesztése során a folyamatokba. Ő volt az, aki az Apple Watchok tervezésénél mindig az ellensúlyt képviselte, mikor a terméket inkább a divat szempotjából próbálták megközelítetni, nem pedig a funkcionalitás irányából. Továbbá ő szorgalmazta a fitnesshez és egészséghez köthető funkciók fontosságát, amik az egyik legfontosabb tényezők az Apple Watch sikerességét illetően.

Karrierjének jelentős fordulópontja volt, mikor fulcsfontosságú szerepet kapott abban a csapatban, ami az iPhone 4 termékfejlesztéséért felelt. Ezzel alapozta meg az Apple-nél azt a bizalmat, ami most a sikerhez vezette. Egy anonim belső forrás egy termodinamikai meeting után úgy vélekedett Jeffről, hogy az az egyik igazán nagy erőssége, hogy az előadásmődja még azok számára is érdekes, akik az adott szakmai témában egyáltalán nem kompetensek.

Természetesen akadnak olyanok is, akik megkérdőjelezik Williams szakmai rátermettségét arra, hogy vezető dizájner legyen. Egy vele régebben együtt dolgozó kolléga – aki egyébként maga is dicsérte Jeff munkásságát – eképpen vélekedett az új kinevezés kapcsán:

Mr. Williams asztala inkább a logisztika és az ütemezés, a gyakorlatias mivolta miatt inkább a megvalósítás való neki, mintsem a tervezés. Inkább arra fókuszál, hogy hol vagyunk most, mintsem hova kellene eljutnunk az elkövetkezendő években.

Az Apple-nél felmerült mint ötlet, hogy Jony Ive helyére egy teljesen új külsős embert kellene ültetni, azonban arra jutottak, hogy ez az opció nem lenne túlságosan célravezető. Bob O’Donnell, a TECHnalysis Research elemzője is azt tanácsolta, hogy inkább egy tapasztalt és szakavatott belsős kollégára lenne szükség, akinek a keze alá néhány tehetséges fiatal tervezőt allokálhatnának vérfissítés céljából. Hozzátette, hogy szerinte az elmúlt évek iPhone-jai nagyon hasonlóak voltak, érdemes lenne ezen változtatni.

Vannak néhányan, akik egyáltalán nem pártolják az Apple döntését Jeff Williams kinevezését illetően. Ezen személyek továbbra is Jony Ive-ot preferálják. Szerintük ő az, aki még mindig Steve Jobs irányvonalát követi, és aki nélkül igencsak megkérdőjelezhető a jövőbeni  fejlődés lehetősége.

Ti egyetértetek ezzel az állítással, vagy szerintetek is szükség van a vérfrissítésre?

Forrás: The Wall Street Journal, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!