imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Oddmar: színpompás viking kaland


Szerencsére közel sem példa nélküli az olyan játékok felbukkanása az App Store-on, amelyek nem csak mobilon, hanem bármilyen platformon megállnák a helyüket. A viking legendákból merítő Oddmar gyönyörű grafikájával és aprólékosan kidolgozott tartalmával egyértelműen ilyen alkotás.

A négy évig fejlesztett platformer mögött a török Mobge áll. Legutóbbi munkájuk, a 2014-es Leo’s Fortune a mai napig a letöltési toplisták stabil szereplője. A készítőket elmondásuk szerint a Vikingek című sorozat iránti rajongásuk hajtotta, mikor régóta tervezgetett új játékukat az északi harcosok világába helyezték. A kivitelezés olyan jól sikerült, hogy elnyerték vele a 2018-as Apple Design Awards díját, az App Store pedig azóta is rendszeresen népszerűsíti az egyelőre iOS-exkluzív címet.

Az Oddmar alapvetően egy ügyességi játék, mely a precízen kivitelezendő ugrások mellé beemeli az elmozdítható tárgyakat és a harcot is. Összesen huszonnégy, ennek jegyében megalkotott pályán keresztül kell bizonyítanunk rátermettségünket, mire megtekinthetjük a jutalomfilmnek is beillő stáblistát.

A történet címadó főhőse egy kissé ügyefogyott viking, akire a sors, és egy rejtélyes tündér jóvoltából az a feladat hárul, hogy megmentse falujának elátkozott népét. Csavarokkal tűzdelt, mobiljátékhoz képest szokatlanul jól megírt kalandja során az északi mitológia kilenc világából négyet is bejárunk, mire beteljesítjük végzetét.

A játékmenet rendkívül egyszerű, könnyen tanulható. Bal hüvelykujjunkkal a futást vezéreljük, a jobbal pedig ugrani és harcolni tudunk. A továbbjutáshoz olykor össze kell zúznunk, vagy áthelyeznünk néhány tereptárgyat, s persze cselekedeteink időzítése is kritikus fontosságú. Mindebben változatos megjelenésű és viselkedésű szörnyek próbálnak megakadályozni, akik ellen segítségünkre lesznek az összegyűjtött aranyrúnákkal megvásárolható, különleges képességeket adó fegyverek is.

Az egész rendszer nagyon gördülékeny, a kis vikinget terelgetni kifejezetten dinamikus élmény. Olykor-olykor már a műfajon belül méltán világhírű Ori and the Blind Forestet idézi, ami azért nagy dicséret.

A játék legnagyobb erőssége kétségtelenül a grafika. Minden pályát egyedileg rajzoltak meg, méghozzá szemet gyönyörködtető igényességgel. Midgard vidéke mintha egy meséből lépett volna elő zöld lankáin békésen legelésző állataival. Alfheim sűrű erdeje szinte fullasztja az embert, Jotunheim havas csúcsai közt dideregni támad kedvünk, Helheim tüzes bugyraiban pedig garantáltan megizzadunk majd.

Már csak azért is, mert az Oddmar bőven tartogat kihívásokat. A történeten ugyan pár óra alatt át lehet szaladni, viszont a százszázalékos végigjátszáshoz jóval többet kell szöszmötölni. Minden pályán elrejtettek három aranyérmet és egy minijátékot kínáló teleportot, ezek felkutatása és teljesítése pedig már időigényesebb feladat. Alkalomadtán még szívós főellenségekkel is összefutunk, akik leküzdése nem megy elsőre, viszont ha sikerrel járunk, bizonyosan büszkék leszünk magunkra.

Vétek lenne szó nélkül hagyni az Oddmarban felcsendülő hangokat, mert a fejlesztők szerencsére itt sem alibiztek. A játékélményt a XV. századi svéd hangszerre komponált zene teszi teljessé. A változatos dallamok elragadók, tökéletesen passzolnak a látványvilághoz. Hatalmas pluszpont, hogy az egyes pályák közötti, meseszerűen animált átvezető filmek még narrációt is kaptak, mely az Assassin’s Creed szériában is felbukkanó Julian Casey hangján szólal meg.

Az Oddmarról nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni, az App Store idei kínálatának kiemelkedő darabja. Ennek ellenére persze nem tökéletes. A home gomb nélküli iPhone modelleken például gyakran előfordulhat, hogy a kiélezett helyzetekben ugrás helyett az alkalmazásváltó képernyőre suhintjuk magunkat, továbbá a rengeteg kihívás mellett is lehetne kicsit hosszabb.

Ezekkel együtt sem kérdés azonban, hogy 1 790 forintos árával remek ajánlat. Pro tipp: a következő pizza helyett érdemes lehet inkább erre áldozni, ha az ember szeret az iPhone-ján, vagy az iPadjén játszani. Tovább tart, s még csak nem is hizlal.

A játék értékelését köszönjük vendégírónknak, Zsoltnak. :)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!