imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Oh, hogy halott az iPhone X? Mesélj még, kérlek…


A sajtó az Apple-höz köthető pozitív híreknél és a pletykáknál csak egy valamit szeret jobban: az Apple-höz köthető rossz híreket. Ha még nem tudtál volna róla, az iPhone X épp haláltusáját járja. Épp csak neki nem szóltak róla.

Az iPhone halálhírek keltésének koronázatlan királyai az elemzők. Nem arról van szó, hogy feltétlen rossz forrásokkal rendelkeznének és ezért lesz úrrá rajtuk a belső temetkezési vállalkozó, mert nem egyszer fordult már elő, hogy jól jeleztek előre bizonyos tendenciákat. Egyszerűen csak nem mindig tudják levonni a megfelelő következtetéseket a jelekből.

Valamiért ez szokott eszembe jutni az elemzők “iPhone halott” felkiáltásait olvasva.

Legutóbb Neil Campling, a Mirabaud Securities vezető-elemzője lengette meg a fekete zászlót az iPhone X feje felett „the iPhone X is dead“ című pályamunkájával. Az elemző abból indult ki, hogy az Apple egyik legnagyobb chip beszállítója, a TSMC az előrejósolt összeghatár minimumára módosította az erre az évre vonatkozó bevételi célját. A vállalat részvényei rögvest meg is zuhantak, pénteken 6,3%-kal alacsonyabban zártak.

Az elemzőcég már vagy egy évtizede folyamatosan nyomon követi a TSMC készletinformációit, most pedig azt találta, hogy minden eddigénél több chip pihen a raktárakban, egyfajta „túlkészletezést“ sejtve a dolog mögött. A két információt összerakva Neil Campling azt a következtetést vonta le, hogy a túltöltekezés oka, hogy az Apple befagyasztotta az alkatrészvásárlást az iPhone X modellekhez.

Márpedig ha az Apple nem vásárol több alkatrészt az iPhone X-hez az egyben magával vonja a sejtést, hogy hamarosan teljesen leállnak a készülék gyártásával. Idáig igazából nincs is baj a következtetési sorral. A probléma ott kezdődik, amikor Mirabaud Securities még egy lépéssel továbbvitte a gondolatláncot:

az iPhone X halott.

Hőőő – ne olyan sietősen! Nézzük kicsit hidegebb vérrel a helyzetet! Számtalan megbízható, beszállítói kapcsolattal rendelkező forrásból tudjuk – 99%-os bizonyossággal -, hogy idén is három iPhone modell fog napvilágot látni valamikor az ősz folyamán. A legtöbb hangsúlyt eddig természetesen a nagyméretű, LCD kijelzővel szerelt, cserébe szuperolcsónak ígérkező modell kapta. Azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy várható még egy 5,8“-es iPhone X folytatás is (és ennek egy Plus modellje 6,5″ körül).

Márpedig, ha egy telefonmodellnek lesz folytatása, akkor az minden, csak nem halott.

Ami miatt Campling erre a következtetésre jutott, az nyilván abból fakad, hogy a jelek szerint az új készülékek érkezésével leáll az iPhone X gyártása. De még ha így is lesz, az nem az iPhone X halálát jelenti. Noha a lépés valóban némileg szokatlan lenne, de semmiképp sem példa nélküli.

Emlékezzünk csak vissza, mi történt az iPhone 5-tel. Igen, pontosan ugyanez. Amint kijött az 5s (és az 5c), megszűnt a készülék gyártása. Az indok nagyon egyszerű: különböző okoknál fogva túl költséges volt a gyártás. Mit tett tehát az Apple? Kiadta az új csúcskészüléket az 5s személyében, majd az az iPhone 5 helyett előállt az 5c-vel, amely lényegében egy műanyag házba csomagolt 5 volt. Probléma megoldva, a túl költséges telefont átalakították egy olcsó modellé, alacsonyabb gyártási költségekkel.

Mit látunk most? Valami egészen hasonlót. Az elég világosan látszik, hogy az iPhone X gyártási költsége jóval magasabb, mint a többi iPhoné. Úgy tűnik, menet közben az Apple rájött, ez ebben a formában nem fenntartható/nem éri meg. Helyette azt lehet tenni, mint 2013-ban: kiadni a következő generációt, aminál már okulva az idei tapasztalatokból, optimalizálni tudják a gyártási költségeket, mellé pedig felhasználva az idei generációt összemixelni egy olcsó modellt.

Tadaaam, máris összeállt az idei termékpaletta és értelmet nyert a 6,1“-es LCD-s olcsó iPhone is, elég volt csak kicsit visszapörgetni az időben hozzá.

Nem mellesleg még az elemzőtársadalom sem osztja egyöntetűen Campling véleményét. A Tom’s Guide “Apple’s Killing Off the iPhone X? Uh, Not So Fast” című cikkükben megidézik Ari Greengart, a Global Data kutatásvezetőjének szavait:

Ez (mármint a leállás – a szerk.) különösen valószínűtlennek hangzik azok után, hogy az iPhone X ilyen jól fogyott – ami az Apple Q1-es eredményeiből egyértelműen látszik. Még ha nem is váltotta be a hozzáfűzött reményeket, esélytelen, hogy az Apple irányt változtasson és lelője a terméket. Őszintén, az egész sztori nevetségesnek hangzik…

Összegezve tehát, bárhogyan is alakuljanak az iPhone X eladások, maga a készülék egész biztosan nem halott. Még akkor sem, ha esetleg az Apple úgy dönt, a következő generáció megjelenésével nem folytatja tovább a gyártást. A múltból tanulva pontosan tudni fogjuk az okokat. Hívják is akárhogy a szeptemberben érkező termékeket, egészen biztosan beazonosítható lesz rajtuk az iPhone X öröksége.

Mint ilyenek, pedig élő bizonyítékai lesznek annak, hogy az iPhone X koránt sem halt meg, maximum csak átalakult egy költséghatékonyabb modellé.

Forrás: iPadInsight

Ha mégis elkapott a páni félelem, hogy esetleg hamarosan nem lesz többé lehetőséged iPhone X-et venni, hidd el, mi nem fogunk az utadba állni.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!