imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Okoskarkötőn dolgozik a Microsoft?


Mostanában úgy érzem, hogy hordható eszközök korának hajnalán járunk. Egyre-másra jelentik be különböző gyártók az okosóráikat és okoskarkötőiket. A Google pedig külön platformot is bejelentett a termékkategóriához Android Wear néven, amihez egyből meg is jelent pár gyáró saját okosórája.

Paul Thurrott, aki Windows-témában blogol, állítólag megbízható, belsős forrásból szerzett információkat a készülő Microsoft hordható eszközről. Ami, az előzetes pletykák ellenére nem egy óra lesz, hanem sokkal inkább egy Nike FuelBandre hasonlító sportkarkötő-szerűség. Az eszköz leginkább a Samsung Gear Fit-re hasonlíthat majd, vagyis valószínűleg kap kijelzőt, amin természetesen az idő is megjelenik a különböző telefonos értesítések mellett.

Az igazi különlegessége és pikantériája a dolognak, hogy a karkötő nem csak a Windows-alapú telefonokkal fog együttműködni. Talán a Microsoft is rájött, hogy még az sem generálna túl sok eladást, ha minden második Windows Phone-tulajdonos megvenné a kiegészítőt, így arra jutottak, hogy a hordható eszközük iOS-szel és Androiddal is kompatibilis lesz.

Amíg a Samsung órái csak a legújabb Samsung telefonokkal használhatók, az Android Wear-hez is a legújabb Android verziók kellenek (ezzel egyből kizárva az Android-felhasználók több mint 75%-át), és ha egyszer lesz iWatch, akkor az pedig nyilvánvalóan csak iPhone-nal fog működni, addig egy ilyen piacon egyáltalán nem hülyeség egy univerzális eszközt készíteni.

A fókuszt pedig nem az értesítésekre és egyéb telefonos kiegészítő funkciókra helyezik majd, hanem a különböző szenzorokra, mozgáskövetésre és fitnesz lehetőségekre. Elég nagy divatja van most a különböző lépésszámlálóknak és fitnesz-karpántoknak, gondoljunk csak a Fitbit Flexre vagy a Jawbone UP24-re, szóval ez is logikus döntésnek tűnik.

Kérdés persze, hogy tud-e valami igazán egyedit és jót alkotni a Microsoft a telítődni látszó piacon. Hardver terén eléggé megosztó a cég tevékenysége, az Xbox például szerintem jól sikerült, a Surface félig-meddig, de vannak olyan legendás bukásaik is, mint a 2010-ben egymilliárd dollárból kifejlesztett Kin okostelefonok, melyeket aztán a megjelenésük után 48 nappal szüntettek meg, mert egyszerűen egy darabot nem vettek belőle. Viszont szoftveres dizájn terén szerintem az utóbbi időben eléggé összekapta magát a Microsoft, szóval még az is lehet, hogy valami jó fog kisülni a dologból. Legalább most nem több éves késéssel próbálják meglovagolni a divathullámot.

Más konkrét információ egyelőre nem látott napvilágot a leendő készülékkel kapcsolatban. Az ára valószínűleg a Samsung hasonló eszközéhez igazodik, vagyis nettó 200 dollár körül fog mozogni, a megjelenés pedig idén év végére várható. Neve egyelőre nincs, és azt sem tudni, hogy a Nokia/Lumia, Surface, vagy egyéb termékvonalba illeszkedik-e majd.

Szerinted van értelme ezzel próbálkoznia a Microsoftnak?

Forrás: MacRumors.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!