imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Okoskiegészítő az autódra ex-Apple-mérnököktől


Bár az Apple Car még messze van, volt Apple-ös mérnökök azonban egy ötletes kiegészítővel rukkoltak elő, mellyel felokosíthatjuk a buta autónkat.

Aki vezetett már parkolókamerával felszerelt autót, az tudhatja, hogy mennyire megkönnyíti egy ilyen kis extra a parkolást. Leginkább akkor hasznos egy hátsó kamera, ha a járdára merőlegesen állva szeretnénk kitolatni két autó közül. Ha van hátul egy kamera, akkor megspóroljuk a kényelmetlen, kitekeredett hátranézést, elég a kamera képére pillantva meggyőződni, hogy jön e forgalom mögöttünk.

Sajnos nem minden autóban elérhető a parkolást segítő kamera – főleg azért mert az autógyártók elég drágán mérik ezt az extrát – és biztosan mindenki gondolkozott már rajta, hogy utólag esetleg beépítene egyet az autójába. Persze ez nem egyszerű megoldás, hiszen kábelezni kell hozzá, fúrni, középkonzol hiányában pedig a képet sem egyszerű megoldani.

Az Apple veterán Bryson Gardner alapította meg 2014-ben a Pearl RearVision nevű céget, ő egyébként tizenhárom különböző iPodon, és három iPhone modell fejlesztésében is részt vett korábban amíg az Apple-nél dolgozott. A cégnél immár 70 ember dolgozik és egy zseniálisan egyszerű megoldást találtak munkatársaival a fenti problémára. A 70-ből egyébként 50-en mind az Apple-nél dolgoztak korábban.

prlauto2

Készítettek egy rendszámkeretet, melyet pillanatok alatt felszerelhetünk az autónkra. Kábelezni nem kell, ugyanis a kamerákat tartalmazó keret napelemről tölti magát, és Wi-Fi kapcsolaton továbbítja a képet az iPhone-unkra vagy bármilyen Androidos készülékre.

Természetesen most is léteznek utólag beszerelhető parkolást segítő kamerák, de a RearVision egészen prémium kialakítást képvisel. Ez persze nem is véletlen, tekintve, hogy ilyen sok Apple-ös mérnök dolgozott rajta. Maga a keret öntött alumíniumból készül, mely tartós, és ellenáll az időjárás viszontagságainak. Mivel két kamerát is tartalmaz, 180 fokos látószöget biztosít a sofőr számára. A készülék agya, egy kis dobozka melyet az OBD portra csatlakoztathatunk, ez a port pedig minden 1996 után készült autóban megtalálható az utastérben eldugva. A kamerák vezeték nélkül kommunikálnak ezen a kis OBD eszközön keresztül az okostelefonokkal. A napelemes töltést úgy oldották meg, hogy egyetlen napsütéses nap alatt, egy hétre elegendő energiát tárolhasson el a keret.

Unknown-3

A RearVision tegnap óta előrendelhető, szeptemberi szállítással, a csomag pedig tartalmazza, a keretet, az OBD adaptert, és egy okostelefon tartót is. Természetesen egyelőre kizárólag az USA piacon lesz elérhető, európai kivitelről egyelőre nincs hír. Az 500 dolláros, vagyis 136 000 forintos ár nyilvánvalóan elég magas, de nem meglepő, hiszen a tervezők az Apple-től megszokott borsos árazáson szocializálódtak.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!