imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Okostelefonkönyv egyszerűen


Általában kevés figyelmet fordítunk a telefonon tárolt névjegyek tárolására és rendszerezésére, pedig kis figyelemmel egy remekül használható telefonkönyvet készíthetünk. Ha feltöltjük a névjegykártyákat adatokkal az később nagyban megkönnyíti az üzenetküldést, hívásokat, navigációt és még megannyi más dolgot.

Új kontakt rögzítésekor többre nincs is idő, mint egy keresztnevet hozzáfűzni az illető telefonszámához. Ez rendben is van így, később viszont könnyen átláthatatlanná válhat a címtárunk a sebtében felvett ismerősöktől. Íme, néhány tipp egy használhatóbb kontaktlista érdekében:

Teljes név és becenév megadása

Bizonyára mindenkivel előfordult, hogy új telefonszám felvételekor a kiszemelt név már foglalt volt. Ilyenkor hajlamosak vagyunk egy jelzőt vagy kettest a név mögé írni, amit jóindulattal se nevezhetünk tartós megoldásnak. A névütközések elkerülése végett idővel ajánlott pótolni a keresztnév és vezeték mezőket. Ehhez az egyszerű változtatáshoz OS X vagy iOS alatt nyissuk meg a Kontaktok alkalmazást és válasszuk a Szerkesztés opciót a módosítani kívánt névjegyen. Hogyha éppen nincs nálad egyik Apple terméked sem, akkor a változtatásokat az iCloud webes felületén is elérheted, amennyiben a felhőbe szinkronizálod a címlistádat.

Ha úgy érzed, a teljes név megadásával elveszítik a személyességüket a felvett kapcsolataid és ezáltal túl hivatalosan fog kinézni a telefonkönyved, akkor adj meg beceneveket is! Ennek beállításához a névjegy szerkesztés felületén alul adj hozzá egy új, becenév típusú mezőt. A rövid, egyedi neveken keresztül könnyen hivatkozhatsz SMS íráskor a címzettre, sőt már a bejövő üzeneteket is a becenevek alapján fogja rendezni a telefonod. Ehhez a Beállítások / Mail, Kontaktok, Naptárak / Rövid név alatt engedélyezni kell a Becenevek előnyben részesítése opciót.

nevek

Használj címkéket

Egy másik tévesen elterjedt szokás hogy a mobil, vezetékes, céges, stb. számokat külön névjegyen vesszük fel, így nem ritkán 2-3 külön bejegyzésben ezek teljesen szétdarabolódnak. Ehelyett érdemes egyetlen névjegy alá összegyűjteni az összes oda tartozó telefonszámot és címet, majd gondosan beállítani a fajtáját (iPhone, mobil, otthoni, munkahelyi, stb.) attól függően, hogy milyen jellegű az adott elérhetőség. Az általános jellegű jelölések mellett felvehetsz egyedi címkéket is, ha ezek láttán később könnyebben ki tudsz igazodni.
Számíts rá, hogy a kontaktok végignézése és adatokkal feltöltése hosszadalmas kézi folyamat, főleg ha jó vastag telefonkönyvet tárolsz. Az összevonások eredménye egy rövidebb címlista lesz, amit gyorsabban át lehet pörgetni ha keresel valamit.

cimkék

Születésnap és más nevezetes napok beállítása

Egy gondosan beállított névjegy még a fontos dátumok fejben tartásában is segíthet! Születésnap beállításához az adott személy adatlapján a szerkesztési nézetben adj hozzá egy új, születésnap típusú mezőt. Itt elég csak a hónap és nap mezőket kitölteni, a születési évet akár üresen is hagyhatod. A naptár alkalmazásban ezután a többi felvett esemény mellett tortás ikon fogja jelezni a szülinapokat, amihez tetszőleges emlékeztető értesítést is beállíthatunk.

Legyen szó névnapról vagy házassági évfordulóról, a névjegyek alatt ezeket az alkalmakat is feljegyezheted. A „dátum hozzáadása” menüpontra bökve add meg a dátumot és állíts be egyedi címkét hozzá, mint például névnap vagy évforduló.

naptar

A térképek is könnyebben használhatóak

Ha sűrűn használod a telefonodat navigációra, akkor érdemes az ismerősökhöz és különféle tervezett úticélokhoz címet rendelni. Például mielőtt nyaralni mész, még otthon vegyél fel egy új kontaktot a szállás nevével, telefonszámával és címével. Ezek után bárhol is vagy, nincs más dolgod, mint a nap végén nyitni egy Apple Mapset és elkezdeni beírni a szállás nevét. Amint a kereső megtalálta a névjegyet, indíthatod is a navigációt, ezáltal nem kell fejben tartanod vagy jegyzetek között őrizgetned az utcanevet, azok mindig ott lesznek veled.

terkep

Nagy számú kontakt kezelése

Több száz vagy ezer kontakt esetén a telefonkönyvben végigpörgetés már nem túl hatékony megoldás, ilyenkor jól jöhet, ha kisebb egységekre, csoportokra tagoljuk a névjegyeinket. Tetemes számú kontaktot egyébként meglepően könnyen összehozhatunk, elég csak a Facebook, Twitter vagy más közösségi oldal számára engedélyezni hogy az ismerőseinket leszinkronizálja a többi névjegyünk mellé. Csoportok kezelését sajnos elég hiányosan támogatja az iOS 8, mindössze a csoportok megtekintésére és bennük új kontakt létrehozására van lehetőség. Ha új csoportot szeretnénk létrehozni, vagy meglévő kontaktot adnánk hozzá egy csoportba azt egyelőre csak az iCloud webes felületén vagy a maces Kontaktok alkalmazásban tehetjük meg.
Ha egy csoportot megszűntetünk, akkor a benne tárolt névjegyek visszakerülnek az ömleszett „Összes” alapértelmezett csoportba, így semmi rizikó nincs a csoportok használatában.

A maces Kontaktok alkalmazás ezen felül úgynevezett intelligens csoportok létrehozására is képes, azaz automatikusan szétválogatja a névjegyeinket csoportokba, az általunk beállított szabályok alapján. Ennek beállítása olyan, mint egy levelezési szabályt létrehozni, csak most névjegyek mezőire hivatkozunk. Például beállíthatjuk, hogy az összes debreceni ismerősünk névjegye egy „Debreceniek” nevű csoportba kerüljön. A trükk természetesen csak akkor működik ha a telefonkönyvünkben minden érintett ismerősnek ki van töltve a lakcím mezője, ellenkező esetben nem tud miben keresni.
Az intelligens csoportok nagy előnye abban rejlik, hogy a csoportok leválogatása automatikusan történik, nem kell kézzel karbantartani a csoportjainkat, amiről nagy valószínűséggel úgyis megfeledkeznénk.

smartgroup

Kontaktok összefésülése közösségi oldalakról

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kézzel töltögetjük ki a telefonkönyvünk mezőit, amikor manapság a közösségi oldalak világában a képeket és különféle személyes adatokat akár Facebookról is átvehetnénk. Erre ugyan van lehetőség, de gyakorlatban ez nem túl jól használható lehetőség és legalább annyi időt vesz igénybe mintha kézzel töltögetnénk ki az összes névjegyünket. Az App Store-ban régóta megtalálhatóak olyan alkalmazások amik a telefonkönyvünkkel dolgoznak, például az ingyenes Sync.ME app, ami a névjegylistánkat összeveti a Facebook ismerőseink listájával, majd névegyezés esetén személyenként letölti a fent lévő publikus adatokat legyen az profilkép, telefonszám vagy születésnapi dátum.
A módszer természetesen csak akkor működik ha a telefonkönyvünkbe teljes név alapján vettük fel a barátainkat, ellenkező esetben kézzel kell belinkelni a Facebookos adatlapjukat, ami egy csomó idő. Az automatikus képletöltés hasznos funkciónak tűnik, a gyakorlatban viszont a profilképek nagy része nem arckép, vagy olyan fotó amin az illető jól látható ezért inkább valami mást állítanánk be helyette. Az alkalmazás előnyei itt már érezhetően kezdenek elvérezni így a Sync.ME alkalmazást csak fenntartásokkal tudom javasolni.

syncme

A legbiztosabb az, ha csak olyan információkat adunk hozzá  amire valóban szükségünk van. Ettől egyszerre lesz személyesebb a telefonkönyvünk és szélesebb körben használható az iPhone-unk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!