imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Olcsóbbak lettek az iCloud-előfizetések


Az új előfizetési opciók mától hazánkban is elérhetőek, a változtatások eredményeként korábbi kisebb tárhely csomagok helyére újakat indítottak, illetve meglévő csomagok árait átszabták, hogy azok versenyképesebbek legyenek más tárhely szolgáltatók, például a Google Drive vagy Dropbox áraival.

Az eddigi 20GB, 200GB, 500GB, 1TB bővítési lehetőségek közül az 500GB-os opció megszűnt, az erre a csomagra előfizetett felhasználók automatikusan az 1TB-os tárhelyre kerülnek. A 20GB-os csomagot használók változatlan áron 50GB tárhelyhez jutnak, a meglévő 200GB-os vagy 1TB-os előfizetések árai pedig jelentősen csökkentek.

Az aktuális iCloud előfizetések tárhely limitjei és árai az alábbiak szerint alakultak:

  • 5GB: Ingyenes
  • 50GB: 0,99 €/hó
  • 200GB: 2,99 €/hó
  • 1TB: 9,99 €/hó

Ezek pedig a régi árak, hogy legyen némi összehasonlítási alapunk:

  • 5GB: Ingyenes
  • 20GB: 0,99 €/hó
  • 200GB: 3,99 €/hó
  • 500GB: 9,99 €/hó
  • 1TB: 19,99 €/hó

Ahogy látható, az ingyenes csomaghoz sajnos nem nyúltak hozzá, ez maradt továbbra is 5GB. Ezzel a tárhelymennyiséggel kapcsolatban kicsit olyan érzésünk lehet, hogy van is meg nincs is. Az első biztonsági mentések felöltésére és néhány dokumentum iCloud Drive-os tárolására elég lehet, de amint elkezdjük a felhős szolgáltatásokat aktívabban használni, például bekapcsoljuk a képeink iCloudba való szinkronizációját, az 5GB-os keret nagyon gyorsan el fog fogyni. Ezzel feltehetően arra próbálják sarkallni a felhasználókat, hogy mindenképp fizessenek elő valamelyik tárhely bővítő opcióra, elvégre havi 300 Ft-ot mindenki megengedhet magának.

Ez az üzleti modell az iPhone-ok tárhely méreténél is megfigyelhető. Az alap 16GB-os modell sokak számára kevés, a 64GB viszont már túl sok tárhely, amit nem használnánk ki. Mivel átmeneti tárhely méret nem létezik, az emberek inkább a 64GB-os iPhone mellett döntenek, minthogy egy eleve kis tárhelyű készüléket vásároljanak.

Ha meglévő iCloud előfizetésed van, (például egy 20GB-os) akkor a nagyobb, 50GB-os csomag automatikus aktiválására elképzelhető hogy várni kell. Sokan köztük mi is azt tapasztaltuk, hogy a tárhely opciók frissítése nem volt zökkenőmentes. Idővel remélhetőleg helyreáll majd a rend. Közülünk van aki már 50GB tárhelyet lát a profiljában, mások még 20-at. Felhívtuk az Apple-t, de ők is csak annyit mondtak, hogy idővel automatikusan át kell állnia a fióknak – pontos dátumot nem közöltek.

A konkurencia, például a Google Drive 15GB-ot kínál ingyen, 100GB-ot havi 1,99 €-ért, 1TB-ot pedig az Apple árazásával megegyezően havi 9,99 €-ért. A Microsoft OneDrive továbbra is a legolcsóbb maradt, itt havi 6,99 €-ért 1TB tárhelyet és Office 365 előfizetést kapunk. A különböző felhő alapú tárhelyek árcsökkentésére nagy az igény, hiszen az egyre nagyobb felbontású képek és videók tárolása folyton növekvő tárhelyszükséglettel jár. Elég ha csak az iPhone 6s 4K videórögzítésére gondolunk, ami percenként átlagosan 375MB-nyi adat tárolásával jár.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!