imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Old Man’s Journey: osztrák zsebdráma


Mai ismertetőnk alanyáról túlzás nélkül állítható, hogy az App Store élcsapatába tartozik. Megjelenése óta összesen 17 díjat, köztük a legszebb alkalmazásoknak járó Apple Design Awardot is sikerült bezsebelnie. Az Old Man’s Journey egyfajta relaxációs gyakorlatként is felfogható, nyakon öntve némi könnyed életfilozófiai bölcselkedéssel.

A történetmesélős játékok az érintőképernyős eszközök kötött irányítási keretei között is remekül működnek, így nem csoda, hogy a prémium címek fejlesztői oly gyakran nyúlnak a műfajhoz. Éppen ezért nem könnyű kiemelkedőt alkotni, hiszen rengetegen hasonszőrű darab harcol a közönség kegyeiért.

A bécsi illetőségű Broken Rulesnak sikerült kitűnnie a tömegből, a 2017-ben megjelent Old Man’s Journey-vel nagy sikert arattak, a mobil eszközök és számítógépek után tavaly már Nintendo Switchre és Xbox ONE-ra is kiadták. A mai napig nem hanyagolják el, az utóbbi hónapokban csökkentették a tárhelyigényét, javítottak az animációkon, és egy adag jópofa iMessage matricát is készítettek hozzá. No de milyen maga a játék, mit kapunk valójában?

Az Old Man’s Journey egy megelevenedett novella, amely egy vén tengerész életét meséli el anélkül, hogy egy árva szó is felbukkanna, vagy elhangzana. Nyelvtudást tehát nem igényel, a sztori az átvezető animációkban megjelenő visszaemlékezéseken keresztül bontakozik ki. Világmegváltó mélységekre így aztán ne is számítsunk, spoilermentesen annyit tudok mondani, hogy főhősünk életének megkérdőjelezhető döntéseit, s azok következményeit követjük majd nyomon.

Sok történetalapú játék esik abba a hibába, hogy monoton böködések sorává redukálja az élményt. Ezek az „ál-interaktív” darabok valójában nem mindig tartogatnak több mókát, mint amennyit egy könyv lapozgatásának nyers folyamata nyújt. Az Old Man’s Journey azonban összetettebb ennél, az öregember útját alkotó tizennégy pályán tényleg játszanunk kell a továbbjutásért. Az aktuális trendeknek megfelelően, pasztellszínekben gazdagon ábrázolt szintek ugyanis valódi kirakósok a szó szoros értelmében.

Tengerészünkkel gyönyörűen megrajzolt helyszíneket járunk be, amelyek leginkább egy rengeteg rétegből álló festményre hajaznak. Lényegében ezeket a rétegeket kell addig igazgatnunk, míg a terep átjárhatóvá válik. Ötletes koncepció, s remek élmény, ahogy az elragadó képek az ujjunk alatt formálódnak át. A végeredmény persze így is kötött, a vén utazó kizárólag egyféle úton juthat tovább. Megijedni nem kell, a nehézségi szintet kellemesen könnyűre hangolták, így nehéz elképzelni, hogy valaki ne boldoguljon vele.

A hangulat kiteljesedésében a művészi igényességgel megalkotott látvány mellett fontos szerep jut az érzelemdús zenének is. A tizenegy tételből álló dalválogatás remekül kiegészíti a játékot, amely fejhallgatóval, fotelben hátradőlve élvezhető a leginkább. A hanganyag egyébként Apple Musicon is megtalálható, vásárlás előtt érdemes lehet átfutni rajta, mert még a trailereknél is jobban szemlélteti az Old Man’s Journey atmoszféráját.

Maga a játékidő kényelmes tempóban nagyjából másfél óra, ami nem túl hosszú, de egy történetalapú indie címnél ez nem ritka. Ha jobban belegondolunk, az ára nagyjából egy mozijegynek felel meg, ahol szintén egy másfél-kétórás sztoriért fizetünk ennyit. Akinek ez az érvelés nem meggyőző, az kivárhatja az ötvenszázalékos akciók egyikét is. Alkalmazáson belüli vásárlások és reklámok nincsenek, így pénzünkért valóban nyugodt, zavartalan élményt kapunk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!