imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Öntsünk tiszta vizet az új MacBook egyetlen portjába


Sokak számára sokkoló volt látni, hogy az új MacBookon összesen két darab csatlakozó van: egy a fejhallgatónak és egy minden másnak. Ebből a cikkből minden kérdésedre választ kapsz az új minden-az-egyben csatlakozóval kapcsolatban.

Mi ez az egész őrület ezzel az árva csatlakozóval?
Kezdjük az alapokkal. Az Apple hétfőn bemutatta az új MacBookot, ami az eddigi legvékonyabb és legkönnyebb Apple-gép. Az, hogy ilyen hordozható legyen, extrém módon helytakarékos tervezést követelt, így összesen két csatlakozó került rá: egy jack csatlakozó a fülhallgatónak és egy USB-C (USB 3.1 type-C).

MacBook_side

Mi mindenre használhatom az USB-C portot?
Szinte mindenre. Egyrészt bármilyen USB-s eszközt csatlakoztathatsz rá, a legújabb videókamerádat és egy tízéves pendrive-ot is, vagy akár egy USB-Ethernet átalakítót a vezetékes internethez. Viszont maga a foglalat nem olyan alakú, mint amit más gépeken megszoktál, emiatt a legtöbb kiegészítőhöz adapterre lesz szükséged. Az USB-s eszközökön kívül ezt használhatod töltésre is, illetve a megfelelő kábelekkel felvértezve ezen keresztül csatlakozhatsz külső kijelzőkhöz és TV készülékekhez a DisplayPort, VGA és HDMI szabványok keretein belül. DisplayPort és HDMI esetében képet és hangot is tud közvetíteni.

Ezek szerint ha töltöm, más eszközt már nem tudok rácsatlakoztatni?
De igen, megfelelő adapterekkel egyszerre több különféle eszközt is csatlakoztathatsz az egyetlen USB-C portra. Így például az Apple USB-C Digital AV Multiport Adapterét használva a töltőn kívül bármilyen HDMI-s monitort vagy TV-t használhatsz másodlagos kijelzőként és még további egy tetszőleges USB eszközt, például egy külső merevlemezt is csatlakoztathatsz a MacBookra.

Az új MacBook USB-s töltője is mágneses?
Sajnos nem, az új USB port használata nem teszi lehetővé a jelenleg kapható MacBook Pro és MacBook Air készülékeken megismert MagSafe technológia használatát, így a töltő már nem mágnesesen csatlakozik a MacBookhoz.

MacBook_cable

Ez az Apple sajátfejlesztésű csatlakozója?
Nem, ez egy új USB szabvány, ami még kevéssé elterjedt, viszont számos előnye miatt rövid időn belül átveszik a konkurens gyártók, és akkor már senki sem húzza majd fel a szemöldökét, ha szembejön vele egy ilyen. Egyébként a MacBook bejelentése után pár nappal a Google is bemutatta Chromebook Pixel 2 nevű laptopját, amit szintén USB-C porton keresztül tölthetünk.

Igaz, hogy az új USB dugókat nem lehet rosszul bedugni?
Bizony, az új USB-C csatlakozók az iPhone-okon használatos Lightning dugókhoz hasonlóan mindkét irányban használhatóak. Apróság, de ideje volt már ezt a kényelmi funkciót is bevezetni.

Vannak olyan kiegészítők, amikhez nincs szükségem adapterre?
Egy-két gyártó már bejelentett néhány kiegészítőt, például a Lacie egy hordozható merevlemezt, de a választék egyelőre még elég szűk. Viszont boritékolható, hogy rövid időn belül a legtöbb hétköznapi kiegészítő használatához már nem lesz szükség adapterre.

USB_type-C_Schiller

Más MacBookokon is megjelenik majd ez az újfajta USB port?
Egyelőre nem történt erre utaló bejelentés, de néhány éven belül biztosan viszontlátjuk más Apple termékeken is, mivel a helytakarékossága ellenére is rengeteg lehetőség rejlik az új USB-C portban. A jelenlegi szabvány az eredeti Thunderbolttal megegyező 10 Gbps-os adatátvitelre képes, akár 100 Wattal tud tölteni (a jelenlegi legnagyobb teljesítményű MacBook Pro töltő 85 wattos), és akár a Retina kijelzős iMac felbontásával megegyező 5K-s felbontású videókimenetként is használható.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!