imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Óriási iPadet mutatott be az Apple


A pletykák beigazolódtak, az esti bejelentés során bemutatták a táblegépek új királyát, a minden eddiginél nagyobb kijelzőjű iOS eszközt, az iPad Prót. A táblagépet óriási felbontású 12.9″-os kijelzővel látták el amihez kiegészítőként Apple Pencilt is vásárolhatunk.

Az már előre tudható volt, hogy érkezni fog egy iPad Airnél nagyobb kijelzőjű eszköz, és a megszellőztetett információk alapján a hardveres specifikáció is sejthető volt, azt azonban nem gondoltuk volna még két héttel ezelőtt, hogy már most be fogják mutatni. Az új modelt úgy konferálták fel, mint a legnagyobb dobás az iPadek között az iPad óta. Itt már biztosra vehettük, hogy valami nagy dolog van készülőben.

Az új termékosztályt Tim Cook jelentette be a színpadon, a szokásos bemutató videó után már a kezében mutatva az iPad Prót:

Ez az iPad Pro. A leghatékonyabb és leggyorsabb iPad amit valaha készítetünk. Csordultig tele lenyűgöző technikai megoldásokkal és újdonságokkal.

A részleteket Phil Schiller ismertette, aki máris az elején kitért rá, hogy mi indokolta egy ekkora képátlójú eszköz megalkotását. A képernyőn teljes szélességű virtuális billentyűzetet hívhatunk elő, és az alkalmazásokat használhatjuk immáron osztott képernyőn is. A megnövelt szélesség jól jöhet különféle zenei alkalmazásokban is, például egy zongora billentyűi több helyet kapnak az új kijelzőn. A képernyő tényleg óriási, egymás mellé téve egy iPad Prót és egy iPad Airt, a Pro kijelzőjének rövidebbik oldala éppen akkora lett mint az Air képernyőjének hosszabbik oldala. A képarányt ehhez mérten igazították, ami bámulatos 2732 x 2048 pixeles felbontást eredményez. Ez több pixelt jelent, mint amit egy 15″-os Retina Macbook Pro kijelzőjén kapunk.

keyboard_large_2x

A táblagépbe izmos, harmadik generációs, 64 bites A9X processzort építettek. Ez bizonyára kelleni fog az 5,6 millió pixel akadásmentes meghajtásához, erős terhelés alatt is. Az új központi egység kétszeres memória sávszélességet és tárhely teljesítményt ígér, a grafikus egység pedig 1,8x lett gyorsabb, mint az előző A8X modell. Phil Schiller szavaival élve konzol szintű grafika és asztali gép szintű általános teljesítményt várhatunk az iPad Prótól, ami immáron gyorsabb, mint a piacon kapható hordozható gépek 80%-a. A bemutató során iOS-re optimalizált 60fps-en futó AutoCAD applikációval demóztak és a Metalban lévő potenciált hangsúlyozták. Az új táblagép szoftveresen képes változtatni a képfrissítési frekvenciát, így az erre megírt tervezőprogramok és játékok futása alatt megnövekedett képfrissítéssel számolhatunk. Általános használatnál, például könyvolvasás vagy böngészés során természetesen nem ezen az őrült frissítésen dolgozik a kijelző, hogy ne merítse feleslegesen az akkumlátort, így összességében 10 órát bír egy töltéssel. A készülék közel olyan nehéz lesz, mint az első iPad (710g), ami figyelemreméltó annak fényében, hogy mennyivel nagyobb kijelzőmérettel hozták ki ezt az értéket. Az iPad Pro háza elhanyagolható 0,8 milliméterrel lett vastagabb mint az iPad Air, így kézbevéve igen hasonló érzetet fog kelteni a két gép.

Unknown
iPad Mini 4, iPad Air 2 és az iPad Pro egymás alatt.
A Pro modell legnagyobb újítása a bemenetekben rejlik. Két új külön megvásárolható eszközt mutattak be: egy Smart Coverbe épített kihajtható billentyűzetet asztali, gépelős feladatokra, és egy speciális stylus ceruzát a kreatív felhasználóknak, rajzolási célra. A billentyűzet az iPad Pro új, oldalsó portján (Smart Connecter) csatlakozik, ami az adatátviteli és töltő csatlakozó egyben. A billentyűzet tehát aktív amíg az iPad nem merült le, és mivel nem Bluetooth kapcsolaton kommunikál jó hatással van az akkumlátor üzemidejére is. Megjelenésében azt lehet mondani, hogy szinte egy az egyben azt kapjuk, mint a Microsoft Surface Pro esetén.

Az érdekesebb rész az Apple Pencil névre keresztelt stylus, amihez az alapoktól újratervezték a kijelzőt, hogy az akár komoly grafikai munkára is alkalmas legyen. A probléma ugyanis az volt a korábbi iPad modellekkel, hogy azt bármilyen okosceruzával használva nem adott elég pontos visszajelzést, a rajzolásunk erős késleltetéssel jelent meg a kijelzőn, ami így teljesen használhatatlanná vált komoly grafikai munkára.

pencil_large_2x

Az Apple Pencil érzékeny beépített szenzorai automatikusan érzékelik a nyomás és döntés erősségét, ehhez igazítva a húzott vonal ívét. A Pencilt meglepő módon az iPad Lightning csatlakozójáról is tölthetjük, de várhatóan külön hálózati töltő is érkezik hozzá. A stylust nem csak grafikai szakemberek számára pozícionálta az Apple, a bejelentés második felében a színpadon megfordult Kirk Konigsbauer a Microsofttól aki a kiegészítő kiadványszerkesztési, és általános rendszerszintű használatát ismertette.

shortcuts_bar_large

Tárhely tekintetében 32 és 128GB-os modellek közül választhatunk, az iPad Pro novemberben fog a boltok polcaira kerülni ezüst, arany és asztroszürke színekben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!