imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Óriásit hibázott a Dow Jones, senki nem vásárolta fel az Apple-t


A Dow Jones piaci mutató néhány napja egy óriási kamu hírt tett közzé, amiben azt írták, a Google 9 milliárd dollárért vásárolta fel az Apple-t. A téves információ alapján a részvények is érdekesen alakultak, a hibát elismerve később minden helyreállt. Beléptünk volna az álhírek korába?

A Dow Jones az USA 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei helyzetét mutatja percről percre, így az Apple, mint a világ egyik legbefolyásosabb cége sem maradhat le a listáról. Egy folyamatosan frissülő hírfolyamot kell elképzelni, ami közzéteszi az aktuális történéseket, ezek tükrében pedig egy algoritmus segítségével alakítja a részvénypapírok értékét. Bár a tőzsde technikai hátterét nehéz átlátni, manapság már a mesterséges intelligencia, mint technológia is kiveszi a részét a kereskedésből, és azt is tudjuk, hogy ezek a fejlesztések a tökéletes szövegalkotástól sem állnak már távol.

A rendszer gépezetébe érthetetlen okból orbitális hiba csúszott, amikor Steve Jobs végrendeletére hivatkozva azt közölte, hogy a Google 9 milliárd dollárért felvásárolja az Apple-t. A hír nyilvánvalóan nem igaz, nem sokkal később technikai hibára hivatkozva törölték is a bejegyzést, a Dow Jones pedig elismerte a bakit. Eközben egyébként az Apple részvénypapírjainak értéke 2 dollárt emelkedett, majd ezt követően mindent visszaállítottak eredeti állapotába. De hogyan lehet egy ekkora álhírből technikai hiba? Vajon az MI írta a bejegyzést is?

Nemrégiben arról is írtunk, hogy egyre nehezebb megbízni az interneten olvasható értékelésekben, hisz ha úgy gondoljuk, hogy meg tudjuk különböztetni a fizetett hozzászólásokat a valódiaktól, akkor a gépi tanulás útján kreált véleményekkel is számolnunk kell, amik igen alacsony hibaszázalékkal le tudják utánozni a humanoid gondolkodást. Mi történik, ha ezt átültetjük hangsúlyosabb területre, például gazdasági folyamatokat és a világ működését befolyásoló rendszerekbe? A Dow Jones esetében valószínűleg nem volt szándékosság, de elgondolkodtató, hogy mégis hogyan fordulhatott ilyesmi elő.

Forrás: The Verge

Régi iPhone-od újra cserélnéd? Az iPhone Green program lehetővé teszi, hogy innentől kezdve mindig a legújabb készülékre frissíthess, ráadásul az iSTYLE-ból önerő nélkül hazaviheted a számodra szimpatikus modellt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!