imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Health alkalmazás

Orvosi centrummá alakulhat az iPhone


Egy most jóváhagyott Apple-szabadalom lehetővé tenné, hogy a telefon előlapi kameráját, fényérzékelőjét és közelségmérő szenzorait felhasználva egy sor egészségügyi adatokat nyerhessünk ki.

Így fogalmaztak a szabadalmi leírásban:

Az elektronikus eszköz egy vagy több, kamera és közelségérzékelő szenzort használ, hogy a felhasználó valamely, az elektronikus eszköz felületét érintő testrészébe fényt vetítsen. Egy vagy több kamera, a környezetifény-érzékelő, vagy a közelségérzékelő szenzor fogadja a felhasználó teste által visszavert fény legalább egy részét. Az elektronikus eszköz a felhasználó egészségügyi adatait a fényt érzékelő szenzorok által szolgáltatott adatok alapján állítja össze.

Egészen elképesztő, hogy a gyakorlatilag minden 10 évnél nem öregebb okostelefonban meglévő szenzorok olyan egészségügyi adatok mérésére is képesek lehetnek, mint a vérnyomás, a véroxigénszint, a perfúziós index, vagy a klasszikusnak számító pulzus, de állítólag még olyan egzotikus nevű mérések is lezongorázhatóak velük, mint például a fotopletizmográfia.

Ha mindez nem lenne elég, a kérelem szövegében továbbá megemlítik, hogy akár más, a telefonokban egyelőre nem jelenlévő szenzorok beépítésével, vagy csatlakoztatásával egyéb egészségügyi információkat is kinyerhetnének. Például a fejlettebb fürdőszobai mérlegekben már meglévő „elektronikus érintkezőkkel” testzsírszázalékot, vagy ugyanezen érzékelőkkel EKG-t, és hasonlókat mérhetnénk.

Persze kérdés, hogy mennyire lehetnek pontosak az így szerzett eredmények. Egyrészt, ahogy azt a szabadalom szövege is megemlíti, a most használt szenzoroknál egy fokkal érzékenyebbekre lenne szükség az elfogadható pontosság eléréséhez. Másrészt vegyük figyelembe, hogy ezeknek az eredmények elsősorban nem azért fontosak, mert orvosi műszeres precizitásúak, hanem mert az átlag felhasználó is képben lehet saját egészségi állapotával, és még idejében fény derülhet olyan rendellenes eltérésekre, amelyek egyébként rejtve maradtak volna a baj megtörténtéig.

Persze mint minden szabadalomnál, itt is hozzá kell tegyük, hogy közel sem biztos, hogy a leírt technológia valaha is meg fog valósulni. Mindenesetre úgy hírlik, hogy az iPhone 8 igen erős lesz az előlapi szenzorokat illetően. Lehet, hogy sokkal többre lesznek képesek, mint amit jelenleg tőlük várunk…

Forrás: 9to5mac

Egyelőre viszont marad az Apple Watch, mint az Apple egyetlen célzottan az egészségre fókuszáló terméke. A jó hír az, hogy most vagy egy tucat modell hatalmas kedvezményekkel vihető haza.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!