imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

OS X Yosemite: hogyan működnek a telefonhívások?


Amikor először megláttam a WWDC prezentáció közben az új, Continuity nevű funkciót – mely lehetővé teszi, hogy telefonhívásokat fogadjunk és kezdeményezzünk Macen keresztül –, egyből azon kezdtem gondolkozni, mint annak idején az AirDropnál: mi a technikai háttere az egésznek?

Először azt hittem, hogy az Apple egyszerűen egy Bluetooth headsetet csinált a Yosemite-t futtató Macekből. Ezt viszonylag egyszerűen meg tudták volna oldani, léteznek is hasonló alkalmazások már. Viszont ezzel együtt jár a Bluetooth összes hátránya, a néha akadozó, rosszabb minőségű hang, illetve a relatíve kicsi hatótávolság: ha az előszobában van a kabátzsebünkben a telefon, egy nagyobb lakás vagy ház esetén nem biztos, hogy elér a jel a számítógépünkig.

A kompromisszumokra híresen allergiás Apple azonban nem ezt az utat választotta. Hanem a Wi-Fi kapcsolatot, amin keresztül gyakorlatilag egy telefonközpontot emulál. Amikor megcsörren a telefon, a Macen egy hasonló párbeszédablak jelenik meg, mint alapesetben az iPhone-on: látjuk a hívó fél telefonszámát (vagy nevét és képét ha benne van a névjegyzékünkben), fogadhatjuk a hívást, vagy elutasíthatjuk azt, akár egyből egy válaszüzenetet küldve. Ha nem fogadjuk a hívást, a hívó fél ugyanúgy a hangpostába jut, mint normál esetben.

iPaden az iOS jól megszokott hívásfogadás képernyője látszik, és a hívás fogadása után értelemszerűen kihangosítva (vagy headsettel) tudunk beszélgetni a vonal másik végén lévő féllel. Tárcsázni is tudunk Yosemite alatt a Macről, a névjegyzékünkben lévő embereket hívhatjuk fel, vagy a Safari automatikusan felismeri a weboldalakon megjelenő telefonszámokat, és ha ezek fölé visszük az egeret, felkínálja a hívás lehetőségét. Egyelőre nincs szó viszont olyanról, hogy kapnánk egy külön tárcsázófelületet is. Vagyis csak úgy nem tárcsázhatunk telefonszámokat a Yosemite-t futtató Macről, ami nekem kicsit furcsa, nem hiszem, hogy túl sok munka lenne lefejleszteni, mondjuk a Kontaktok alkalmazáson belül, lehet, hogy a végleges verzióból nem is fogják kihagyni.

OS X Yosemite

Értelemszerűen minden hívás normál mobilhálózaton fut keresztül, így a rendes percdíjaink vannak érvényben ez esetben is, a Yosemite csupán az iPhone-ig továbbítja Wi-Fin keresztül a hangunkat. Segítségünkre lehet, hogy egy kis stopper számolja a beszélgetéssel eltöltött időt, ami így folyamatosan a szemünk előtt van, és a némítás funkció is elérhető természetesen. Lehetőség van bármikor átváltani FaceTime hívásra is (ha a túloldalon egy erre alkalmas eszköz van), innentől kezdve viszont tényleg nem kell hagyományos percdíjakkal kalkulálnunk.

Az SMS és MMS üzenetek egyébként ugyanígy működnek a Yosemite Messages alkalmazásán belül, a zöld buborékok tehát immáron Macen is megjelennek.

Ne felejtsük el, hogy a Continuity funkcióhoz Mac OS X Yosemite-re és iOS 8-ra lesz szükség. A Yosemite az alábbi Maceken fut el: 2007 közepi vagy újabb iMac, alumínium MacBook, 2009 eleji vagy újabb fehér MacBook, 2007 végi 15″ és 17″-es MacBook Pro, 2009 közepi vagy újabb 13″-es MacBook Pro, 2008 végi vagy újabb MacBook Air, 2009 év eleji vagy újabb Mac mini, 2008 év eleji vagy újabb Mac Pro. Az iOS 8 iPhone 4s és újabb iPhone-okon fut el, és az első iPad kivételével az összes iPaden is. iPod touchból ötödik generációsra lesz szükség. Mindkettő ingyenesen letölthető majd a megjelenés után.

Nekem továbbra is ez az egyik kedvenc új funkcióm az iOS 8 és OS X Yosemite rendszerekből, már a WWDC alatt is ennek örültünk a legjobban. Ilyen szintű integráció nincs egy más platformon sem, az Apple tehát tovább erősít azon a fronton ahol eddig is elég jól állt. Ti használni fogjátok ezt az új funkciót?

Forrás: iMore. Képek: Apple.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!