imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Összefog az Apple és a Samsung: jön az e-SIM?


A Financial Times értesülései szerint a világ két legnagyobb telefongyártója – az Apple és a Samsung – előrehaladott tárgyalásokat folytat a mobilszolgáltatókkal annak érdekében, hogy mielőbb bevezetésre kerüljenek az úgynevezett elektronikus SIM-kártyák. Ez alapjaiban változtatná meg azt, hogy az ügyfelek hogyan fizetnek elő a szolgáltatásokra.

Az iparág szereplőit világszerte a GSMA szövetség fogja össze, a szervezet pedig az értesülések alapján hamarosan nagy bejelentésre készül, miszerint elfogadják a beágyazott SIM-kártyákra vonatkozó szabványt. Ezt a típusú virtuális, vagy elektronikus SIM-et a készülékgyártók építenék be az okostelefonokba, a felhasználók pedig a szoftverben választhatnák ki, hogy melyik szolgáltatónál is fizetnek elő, vagy hol szeretnének új előfizetést kötni.

A kezdeményezés mögé állítólag olyan jelentős szolgáltatók is beálltak már, mint az AT&T, a Deutsche Telekom, az Etisalat, az Orange, a Telefónica és a Vodafone. Persze a technikai specifikációkat még meg kell határozni, ezért legkorábban egy év múlva vehetnénk kézbe az első olyan készülékeket, melyek támogatják az új megoldást – akár mondjuk az iPhone 7-et. A GSMA így nyilatkozott a Financial Timesnak:

A szolgáltatók többsége támogatja az indítványt, a tervek szerint hamarosan véglegesítjük azt az architektúrát, melyet a távoli SIM-megoldások fejlesztéséhez használhatnak fel a gyártók a készülékeikben. Az első modelleket 2016-ra várjuk.

Azt biztosan tudhatjuk, hogy az Apple-től nem áll távol ez a felfogás, hiszen az iPad Air 2 bejelentésekor bemutatták a saját hasonló megoldásukat is: ez az Apple SIM. Az Apple SIM fizikailag egy hagyományos SIM-kártyát jelent, a felhasználók azonban a készülék megvásárlása után az iOS-ben választhatják ki, hogy mely szolgáltató előfizetésével szeretnék használni a mobilinternetet, illetve könnyedén vásárolhatnak például külföldön feltöltőkártyás csomagokat. Az Apple SIM egyelőre csak néhány országban vásárolható meg, a nemrég a GigSkyjal kötött megállapodás alapján viszont például itthon is használható.

Apple SIM
Apple SIM

Persze ez nem azt jelenti, hogy egy év múlva azonnal, akár havonta váltogathatunk a különböző szolgáltatók között, hiszen ettől függetlenül valószínűleg ugyanúgy hűségidőt tartalmazó csomagokat kínálnak majd a cégek. Az új szabvány azonban sokkal kényelmesebben biztosítaná például a külföldi utazások esetén a feltöltőkártyás csomagok megvásárlásának lehetőségét, valamint a gyártóknak sem kellene helyet biztosítaniuk a fizikai SIM-kártyáknak a készülékeikben. Kérdés, hogy például a dupla SIM-kártyás megoldások kiváltására alkalmas lesz-e a szabvány.

Forrás: Financial Times via AppleInsider. Borítókép: iFixit.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!