imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Összeolvadhatnak az iOS-es és macOS-es alkalmazások


Mark Gurman a Bloomberg ifjú prófétája tudni véli, hogy mi lesz az Apple egyik legnagyobb dobása a következő évben. Mire WWDC-t üt az óra, az Apple állítólag lehetővé fogja tenni a fejlesztőknek, hogy egyszerre két platformra fejlesszenek.

A rendszerint jól értesült Gurman tudomása szerint a 2018-ra várható, soronkövetkező iOS 12 és a macOS 10.14 egyik legvadabb újítása lesz az univerzális alkalmazások bevezetése. Ennek értelmében a fejlesztőknek lehetőségük lesz majd olyan appok készítésére, amelyek egyaránt elmuzsikálnak iPhone-on, iPaden és Macen is.

A következő évtől kezdve a szoftverfejlesztőknek módukban áll majd olyan különálló alkalmazások fejlesztése, amelyek egyszerre működnek érintőképernyővel, egérrel és trackpaddel, attól függően, hogy az iPhone-os és iPadek operációs rendszerén vagy Macen futnak – írta Gurman.

Az Apple rendszerint a nyár elejére várható WWDC-n szokta leleplezni a operációs rendszereinek következő generációját. Így feltételezhető, hogy a széleskörű publikum is ekkor találkozhat majd először az újdonsággal. Amiről egyébként joggal lehet feltenni a kérdést, hogy mégis miért, mire lesz jó.

Egyfelől, míg az iOS-es App Store dübörög, tele van jobbnál-jobb appokkal, aktív fejlesztői közösséggel, napi alkalmazásajánlókkal, kézzel válogatott listákkal és a többi, addig a Mac App Store-ról ez már kevésbé mondható el. Ahogy Gurman fogalmazott: kicsit olyan, mint limitált lehetőségek és az alig frissített appok szellemvárosa. Ebben egyébként van is valami, a legtöbb fejlesztő a Mac App Store-on kívül értékesíti alkotását. Az univerzális appok ebbe az állóvízbe hozhatnának egy kis vérfrissítést.

Egyre jobban közeledik egymáshoz a két rendszer.

Másfelől ott vannak a fejlesztők is, akiknek idáig tulajdonképpen két különböző alkalmazást kellett készíteniük, ha az ökoszisztéma mindkét szegletén fel akartak bukkanni. Egy ilyen változtatással lényegesen egyszerűsödne a dolguk, a frissítések egyszerre érkezhetnének mindkét platformra, csökkenő fejlesztési költségek, egyetlen appon kell karban tartást végezni, hibákat befoltozni, bugokat keresni és a többi.

A jól ismert fejlesztőbarátunk, Steven Troughton-Smith szerint akár az évtized legfontosabb változása lehet macOS szinten.

A jelentés szerint egyenlőre nem tisztázott, hogy az Apple tervei között szerepel-e a két App Store teljes egyesítése, de feltehetőleg erre megy majd ki a játék. Gurman eljátszik még azzal a gondolattal is, hogy idővel akár maga az iOS is egybeolvadhatna a macOS-szel, aminek ez a mostani, Marzipan kódnevű projekt egyfajta előfutára.

A Microsoft ugyebár már futott egy kört ezzel a lehetőséggel, de ott végül a mobil részleg borulásával részben kudarcba fulladt a koncepció. Lehet viszont, hogy az Apple kicsit több forrásból, átgondoltabb tervekkel, tanulva a rivális hibáiból létre tudná hozni az elképzelés egy működő, virágzó változatát saját rendszerein. Érdekes lenne az biztos.

Forrás: Bloomberg

Vicces, épp nemrég játszottunk el a gondolattal, hogy milyen lenne egy MacBook, amin iOS fut? Lehet, hogy a gondolatkísérlet hamarosan a valóságban is megismételhető lesz?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!