imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Oszd meg fájljaid a többi felhasználóval ugyanazon a Macen


Egy Mac, több felhasználó, összetett jogosultságkezelés és megosztott fájlok – miért ne?

Akárhogy szépítjük, Macet venni nem olcsó dolog, így teljesen életszerű szituáció, hogy asztali gépből egyet használjon csak a család, de akár egy kisebb cégnél is elképzelhető, hogy csak egy Mac erősíti az Apple ökoszisztémát.

Ilyenkor egy-egy felhasználónak teljesen külön accountot regisztrálhatsz, melyben a saját fájljaival, a saját beállításaival dolgozhat, anélkül, hogy bárki bárkinek a személyes dolgaihoz hozzáférne. De, mi van akkor, hogy egy-egy fájllal vagy dokumentummal több felhasználó is dolgozna? Több lehetőséged is van, hogy átjárást biztosíts a fájlok közt, anélkül, hogy a felhasználók jogosultságai mixelődnének.

Fájlok megosztása minden felhasználóval ugyanazon a Macen

Mindegy milyen verzióját használod a macOS-nek és hány felhasználóval rendelkezik a géped, egy Megosztott mappával (Shared), melyhez minden felhasználónak automatikusan hozzáférése van. Talán ezt a legegyszerűbb használni ahhoz, hogy fájlokat és dokumentumokat oszthassatok meg egymással.

Ahhoz, hogy eljuss ebbe a mappába, nincs más dolgod, mint Finderben elnavigálni a

  • Macintosh HD > Felhasználók > Megosztott mappába.

Ide bármikor berakhatsz fájlokat is ki is vehetsz belőle, egyben láthatod azokat a dolgokat, melyet mások tettek be. Fontos azonban megjegyezni, hogy csak az módosíthatja vagy törölheti a fájlokat, aki elsőként betette őket a megosztott mappába, a többieknek csak megtekintési lehetősége van. Ha szerkeszteni szeretnék az adott fájlokat, akkor előbb át kell másolniuk a saját felhasználójukba, majd visszatenni a módosított verziót.

Nyilvános mappa használata fájlok megosztásához

A Megosztott mappához hasonlóan a Nyilvános mappa (Public) is ugyanúgy elérhető minden macOS-t futtató gépen. Használata teljesen megegyezik a Megosztott mappáéval, azzal a különbséggel, hogy ide csak és kizárólag te helyezhetsz fájlokat, vagyis te oszthatod meg a sajátjaidat másokkal, de nem vice-versa, arra ott a Megosztott mappa.

A Nyilvános mappád eléréséhez menj végig a

  • Macintosh HD > Felhasználók > Saját felhasználód > Nyilvános útvonalon.

Fájlok megosztása egy bizonyos felhasználóval

Ha kihagynád az összes elérhető felhasználót a játékból és kizárólag egy célszemélyhez szeretnéd eljuttatni fájljaid vagy dokumentumaid, akkor használhatod a szintén natív Bedobós mappa (Drop Box – nem, nem az a Dropbox) megoldást.

A Bedobós mappát kb. úgy kell elképzelned, mint egy levelesládát. Csak szimplán belehúzod a megfelelő fájlokat, a „címzett” pedig azonnal megkapja őket. Azonban fontos, hogy a bedobott fájlok kvázi eltűnnek, így a „feladó” már nem érheti el őket, miután bedobta őket, csak a „címzett” láthatja őket.

Ahhoz, hogy adott felhasználó Bedobós mappájáthoz eljuss kövesd a

  • Macintosh HD > Felhasználók > Akivel megszeretnéd osztani > Nyilvános > Bedobós mappa útvonalat.

Ha pedig a saját mappádat szeretnéd megtekinteni, akkor a

  • Macintosh HD > Felhasználók > Saját felhasználód > Nyilvános > Bedobós mappa útvonalat kövesd.

Ezzel a három különböző lehetőséggel biztos lehetsz benne, hogy megtalálod a megfelelő módszert arra, hogy megoszd fájljaid és dokumentumait bármely felhasználóval, aki ugyan azt a Macet használja, mint te.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!