imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ötcsillagos értékelést kapott az Apple adatvédelmi gyakorlata


Az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű, adatvédelemmel foglalkozó szervezet évről évre kiadja a Who has your back?, vagyis „Ki véd meg?” című jelentését, melyben a nagyobb internetes cégeket pontozzák azzal kapcsolatban, hogy mennyire hajlamosak kiadni a felhasználóik adatait a különböző kormányszerveknek.

A szervezet onnan lehet ismerős, hogy ők kritizálták elég erőteljesen nemrég az Apple App Store-ral kapcsolatos szabályzatát, illetve készítettek egy összehasonlítást a különböző csevegőprogramok biztonságosságáról is, amiben az iMessage is szerepelt – meglehetősen jó eredménnyel.

A mostani jelentésben az Apple a maximális, ötcsillagos minősítést érte el – hasonlóan a tavalyi eredményekhez. Nagy javulást jelent ez a cég szempontjából a korábbi évekhez képest, ugyanis 2011 és 2013 között mindössze egyetlen csillagot sikerült szerezniük. Az EFF ezt írja az Apple-ről az idei eredményhirdetésben:

Az Apple ötödik alkalommal szerepel a jelentésben, és az utóbbi időben megfogadták az összes, korábban általunk megfogalmazott tanácsot. Megdicsérjük  az Apple-t a felhasználói jogok, átláthatóság és az adatvédelem területén képviselt erős álláspontjáért.

Az Apple az utóbbi időben valóban több ízben nyilvánosan kiállt a felhasználóik személyes adataiért, Tim Cook nemrég egy konferencián beszélt ezen elveik fontosságáról, illetve ekézte egy kicsit a konkurenciát a témában. Ezen kívül nemrég elindították az adatvédelemmel foglalkozó weboldalukat is, ahol egy nyílt levélben tudatják a kormányszervekkel, hogy nem bocsátják a rendelkezésükre az esetlegesen bekért adatokat. Ezért több ízben is meggyűlt a cég baja az amerikai hivatalokkal és kormányzati szervekkel – James Cole, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának legfőbb ügyész helyettese odáig ment, hogy azt mondta egy megbeszélésen, hogy „gyerekek fognak meghalni az iOS 8 miatt.”

Az EFF elemzésében egyébként az alábbi öt szempont alapján jár egy-egy csillag a vizsgált cégeknek: követik az iparágban legjobb gyakorlatoknak tartott törekvéseket, tájékoztatják a felhasználóikat a kormányzati kérésekről, közzéteszik az irányelveiket az adatmegőrzéssel kapcsolatban, közzéteszik a kormányzatok adateltávolítással kapcsolatos kéréseit, és ellenzik a szoftverekbe épített kiskapukat.

Idén a vizsgált 24 közül az Apple mellett nyolcan, az Adobe, a Credo, a Dropbox, a Sonic.net, a Wikimedia, a WordPress és a Yahoo kaptak ötcsillagos értékelést. A Google és a Microsoft a középmezőnyben végeztek 3-3 csillaggal. Előbbinél a kormányzati kérésekről való tájékoztatás hiányát illetve az adatmegőrzéssel kapcsolatos elvek közzétételének hiányát rótta fel az EFF, míg utóbbinál szintén az adatmegőrzés, valamint a tartalmak kormányzati kérésre történő eltávolításának nyilvánossága körül voltak problémák. A legrosszabb eredményt az AT&T és a WhatsApp érte el 1-1 csillaggal.

Forrás: EFF via 9to5Mac. Borítókép eredetije: Business Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!