imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pánik gomb is lehet a jövő Touch ID-ja


2012-ben vásárolta meg az Apple 356 millió dollárért az AuthenTec nevű céget. Innentől mindenki joggal várta, hogy az ujjlenyomat olvasás meg fog jelenni a jövő iPhone-jaiban. Nem is tévedtek, ugyanis az iPhone 5s-sel (ha tetszik, az S itt mint security, azaz biztonság) bemutatkozott a Touch ID, ami forradalmasította a hordozható eszközökön meglévő ujjlenyomat leolvasást. Ez most új szintre léphet, ha megvalósul az Apple által benyújtott szabadalom.

Korábban is léteztek mobil eszközökre biztonsági megoldások, és az iPhone 5s-t követve számos gyártó belerakott a Touch ID-hoz hasonló szerkezetet a készülékébe, azonban a legelvakultabb Samsung rajongók is elismerik, hogy egyik sem működik olyan jól, mint az Apple által bevezetett megoldás. Ami az iPhone 6s-ben már olyan sebességre jutott, hogy nem tudod lenyomni a Home gombot anélkül, hogy ne oldjon fel azonnal a telefon, olyan tökéletes a leolvasás.

Ha mégis, úgy ott lesz az ujjunk.
Ha mégis, úgy ott lesz az ujjunk.

Ez most egy új szintre léphet, ha megvalósítják az amerikai szabadalmi hivatalhoz (U.S. Patent & Trademark Office) benyújtott tervzetet, aminek a címe mindent elmond: Ujjlenyomattal aktiválható pánik mód mobil eszközökre. Érdekesség, hogy a szabadalom elismerését 2014. május 5-én kérvényezték, és ma fogadták el, ami másfél éves átfutási időt jelent. Bár mind a 10 ujjunkat használhatjuk a Touch ID feloldásához, ebben az esetben lenne egy „titkos ujj”, amivel különböző egyéb funkciókat indíthatunk el. Mikre gondoljunk? Például ha úgy érezzük, hogy el akarják venni a telefonunkat, letilthatjuk minden személyes adatunkat, amit csak külön biztonsági procedúrával lehet feloldani.

emergency

Esetleg veszélyben érezzük magunkat? Használjuk a megfelelő ujjunkat, hogy a telefon azonnal tárcsázzon egy megfelelő számot, elküldje a GPS koordinátáinkat egy általunk kiválasztott személynek, vagy beindítsa a kép- és hangrögzítést, amit aztán szintén továbbít a felhőbe. Ezen a ponton viccelődés támadt a szerkesztőségben, hogy mi történik akkor, ha valaki illuminált állapotban rossz ujját használja a feloldáshoz, hogy aztán 5 perc múlva megjelenjen a rendőrség? Nem tartom ezt túlzottan reálisnak, ahogy két-három ital után sem hívja fel véletlenül senki az anyósát, hogy beolvasson neki.

És ha az Apple szabadalmak egy jelentős része papíron marad, én személy szerint örülnék ennek a lehetőségnek. Lehet, hogy sokkal több bűncselekményt és erőszakot tudnánk megelőzni vele, vagy elkapni a tetteseket, ha pánik gombként is használható volna az iPhone. Ti mit gondoltok erről a lehetőségről?

Források: Business Insider via 9to5 Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!