imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pánikgombot akar India az iPhone-ra


Talán sokak számára kicsit meglepő törvényt hoztak Indiában, konkrétan arról van szó, hogy az összes telefongyártót arra kötelezik, hogy legyen egy pánikgomb a készülékeiken.

Az új törvény 2017 január 1-től lép életbe, és ha egy gyártó nem tartja be, akkor nem forgalmazhatja a készülékeit az országban. A tövény szerint a gyártóknak két választásuk is lesz, vagy egy hardveres, vagy egy szoftveresen elérhető gombot kell biztosítaniuk a telefonokon, hogy a tulajdonos egyetlen mozdulattal jelezhesse a megfelelő szerveknek ha bajba kerül. Némileg nehezíti a dolgot, hogy a képernyőnek nem szabad bekapcsolnia, hogy a támadó ne vehesse észre, hogy aktiválták a pánikgombot, de lehetőség van arra is, hogy a bekapcsoló gomb háromszor egymás utáni megnyomásával aktiváljuk a funkciót.

Az indiai kormány azért vezeti be ezt a törvényt, hogy megvédjék a nőket az erőszaktól. A pánikgomb aktiválása után, a telefon egy jelzést küldene egy kifejezetten erre kialakított rendszerbe, és természetesen a telefon koordinátáit is elküldené, hogy a segítségére siethessenek a bajba jutottaknak.

Talán meglepő lehet, hogy egy ország egyedüliként spéci funkciókat kérjen egy készülékbe, de nem is olyan rég épp arról írtunk, hogy az Apple egy olyan szabadalmat adott be, ami lehetővé tenné, hogy a Home gombot pánikgombként használhassuk, ha egy előre letárolt “titkos újjal” érintjük azt meg.

Az amerikai szabadalmi hivatalhoz (U.S. Patent & Trademark Office) benyújtott tervzetet, aminek a címe mindent elmond: Ujjlenyomattal aktiválható pánikmód mobil eszközökre. Érdekesség, hogy a szabadalom elismerését 2014. május 5-én kérvényezték, és 2015 novemberében fogadták el, ami másfél éves átfutási időt jelent. Bár mind a 10 ujjunkat használhatjuk a Touch ID feloldásához, ebben az esetben lenne egy „titkos ujj”, amivel különböző egyéb funkciókat indíthatunk el. Mikre gondoljunk? Például ha úgy érezzük, hogy el akarják venni a telefonunkat, letilthatjuk minden személyes adatunkat, amit csak külön biztonsági procedúrával lehet feloldani.

emergency

Esetleg veszélyben érezzük magunkat? Használjuk a megfelelő ujjunkat, hogy a telefon azonnal tárcsázzon egy megfelelő számot, elküldje a GPS koordinátáinkat egy általunk kiválasztott személynek, vagy beindítsa a kép- és hangrögzítést, amit aztán szintén továbbít a felhőbe. Ezen a ponton viccelődés támadt a szerkesztőségben, hogy mi történik akkor, ha valaki illuminált állapotban rossz ujját használja a feloldáshoz, hogy aztán 5 perc múlva megjelenjen a rendőrség? Nem tartom ezt túlzottan reálisnak, ahogy két-három ital után sem hívja fel véletlenül senki az anyósát, hogy beolvasson neki.

Könnyen lehet, hogy az Apple előveszi ezt a szabadalmat, tovább finomítja, és India mellett akár minden országban elérhetővé teszi a tulajdonosok számára a “Pánik” funkciót az iPhone-okon.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!