imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Parallels Desktop 11 for Mac – Tesztelve


Megérkezett a Parallels Desktop 11 for Mac. Az új szoftver támogatja az El Capitant és Windows 10-et, ráadásul a használata is sokkal élvezetesebb lett az új funkcióknak köszönhetően. Megéri tehát frissíteni?

Mi is az a Parallels, és miért lehet rá szükséged?

Feltételezem, hogy ha Mac számítógépet használsz, akkor szereted az OS X-t, és nem csak a gyönyörű hardver dizájn miatt vásároltad meg számítógépedet. Megszoktad már a stabilitást és biztonságérzetet, amit csak az Apple gépek képesek nyújtani. Élvezed az Apple ökoszisztéma minden előnyét, beleértve a Mission Control, AirDrop és Handoff funkciók kényelmét és azt, hogy eszközeid teljes összhangban állnak egymással, a háttérben kommunikálva szinkronizálják az adataid egymás között. Ezek, és még sok más előny miatt nem szeretnél áttérni másik operációs rendszerre.

Azonban mi a teendő, ha mégis megtetszett a Windows 10 beépített személyi asszisztense, Cortana, aki a nap 24 órájában a rendelkezésedre áll, és a háttérben meglapulva figyeli minden kívánságod és segíti a produktivitást? Vagy szeretnél a gépeden egy olyan alkalmazást futtatni, ami az Apple operációs rendszerére nem elérhető? Van egy jó hírünk, ebben az esetben sem szükséges olyan drasztikus megoldásokhoz folyamodnod, mint Boot Camp partícióra Windowst telepíteni, vagy akár az OS X-t felülírni.

operacios_rendszerek

A Parallels segítségével létrehozhatsz egy, vagy akár több virtuális gépet is, amelyeket mint applikációkat kezelhetsz a futó OS X ablakai között. Ez egy egyszerű és kényelmes megoldást jelent azoknak, akik Windows, Chrome OS, Android, Ubuntu vagy egyéb operációs rendszert szeretnének telepíteni a meglévő mellé.

Újdonságok

Mondani sem kell, hogy a Parallels 11 támogatja a legújabb operációs rendszereket, mint a Windows 10 és El Capitan, azoknak teljes funkcionalitásával együtt. Akik pedig könnyebben boldogulnak az angol nyelvvel, akár Mac applikációk használata közben is megkérdezhetik Cortanától, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Az integráció is egészen lenyűgözően működik a virtuális gép és MacBook között. Windows programból való nyomtatáshoz akár a Macen beállított nyomtatót is használhatod, így máris sokkal egyszerűbb lehet az életed. A Force touch technológia támogatásának köszönhetően pedig Windows alatt is lehetőséged adódik megnyitni linkek előnézetét, vagy egy érintéssel megtudni egy idegen szó jelentését.

ablakok_egymas_mellett

A Coherence módnak köszönhetően egy gombnyomással állíthatod, hogy a Windows rendszert egy ablakban szeretnéd használni Start menüvel és tálcával együtt, vagy inkább csak a futó alkalmazásokat jelenítse meg a rendszer a Mac applikációk között, az ikonjaikat a Dokkra kihelyezve.

Az új szoftver ráadásul gyorsabb is lett. Közel 50 százalékkal rövidült a bekapcsolás ideje, és állítólag akár 20 százalékkal gyorsabban nyithatsz meg vele Microsoft Excel dokumentumokat, bár az ilyesmit normál használat mellett elég nehéz észrevenni.

A legjobb teljesítmény elérése érdekében a rendszer telepítésekor akár előre kialakított, felhasználási módokra optimalizált beállítások közül is választhatunk, ami jelentősen megkönnyíti az installálás folyamatát. Továbbá lehetőségünk adódik arra is, hogy egy meglévő Boot Camp partíció, esetleg Windows rendszert futtató gép beállításait importáljuk az új rendszerbe a setup assistant lépéseit követve. Habár számomra érdekes tapasztalat volt, mikor tesztelés közben belefutottam egy olyan hibába, hogy a feltelepített Windows nem tudott elindulni, mert nem találta a merevlemezt.

Összesítés

Ha szükséged van rá, hogy második (harmadik, negyedik…) oprendszert futtass, akkor nem kérdés, hogy a Parallels a legkényelmesebb megoldás. Játékhoz és egyéb erőforrás-igényes tevékenységekhez én inkább Boot Campet használnék, hiszen virtuális gép létrehozásával a vasból kihozható teljesítmény is megoszlik a két rendszer között. Azonban kisebb feladatok elvégzéséhez egyszerre több platformon rendkívül hasznos applikáció a Parallels.

Szerintem ez a verzió hoz olyan újításokat, amik jelentős mértékben növelik a felhasználói élményt, ezért én azt gondolom érdemes beszerezni a legfrissebb változatot. Ráadásul ha most megveszed a Parallels Desktop 10 for Macet az iSTYLE-ban 19.900 Ft-os akciós áron, akkor a gyártó jóvoltából ingyenesen fel is frissítheted.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!