imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

PDF-ek tömörítése Macen


A számítógépen szerkesztett szövegek egyik kimeneti fájlformátuma a PDF. A lehető legjobb választás arra az esetre, ha azt szeretnénk, hogy platformfüggetlenül, minden eszközön gond nélkül meg lehessen nyitni. Ez viszont relatív nagy fájlméretet generál: lássuk mit tehetünk ez ellen!

PDF formátummal minden nap találkozunk. Olyan fájl, ami mindenki számára megjeleníthető és kezelhető, könnyen olvasható, és jó minőségű a végeredménye. Ám a terjedelmesebb dokumentumok több tíz, akár száz megabájtos méretre is rúghatnak, ami egy bölcsészhallgató iPadjét könnyen megborítja, mire ledoktorál.

Van a macOS-ben egy rejtett opció, amivel a megnyitott PDF fájlokat könnyedén le lehet redukálni, némi minőségromlásért cserébe. Szöveges dokumentum lévén ez nem sok mindenen változtat, a benne tárolt képek minőségét azonban ronthatja. Ha ez nem zavar, nyugodtan lejjebb tornászhatjuk a fájlméretet. Nézzük, hol találjuk ezt az opciót!

Nyissunk meg a Finderből egy terjedelmesebb PDF fájlt. A Megtekintőben a menüsorban kattintsunk a Fájl opcióra, majd az Exportálás… almenüpontra. Itt készíthetünk másolatot a fájlról, megváltoztathatjuk a címét, adhatunk hozzá tageket és beállíthatjuk a tömörítés jellegét is. Ha semmin nem változtatunk, csak az utóbbi beállításon, akkor egyszerűen a régi, nagyméretű fájlt felülírhatjuk az újjal, ami könnyen akár a tizedére is zsugorodhat.

 

A Quartz szűrők közül válasszuk ki a Reduce File Size típust. Számomra ez tűnt a leghasznosabbnak, de a többit is érdemes kipróbálni, kísérletezni vele. A redukálás mértékén semmit nem tudunk változtatni, elrontani viszont nem lehet. Szélsőséges esetben ezzel a módszerrel akár 90-95%-os csökkentést is elérhetünk, normál esetben 50-60%-osat.

Megjegyzés: Ha egy eleve kisméretű (például 1,5 MB) fájlt próbálunk tovább tömöríteni, akkor végeredményben valószínűleg hízni fog a fájlméret.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!