imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Példátlan ütemben terjed az Apple új programnyelve


Az iOS 8-cal egyidőben bemutatott Swift programnyelv sokak érdeklődését felkeltette, de csak hosszabb idő elteltével lehet megítélni, mennyire praktikus egy új programnyelv. Egyelőre úgy látszik, a Swift beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Igaz, még egy éve sincs, hogy az Apple bemutatta a Swift programnyelvet, már most a legnépszerűbbek csoportjába tartozik, legalábbis erre utal a RedMonk kutatócég felmérése. A szervezet évről évre a fejlesztők kedvelt fórumain elhelyezett kódok elemzése útján számszerűsíti a programnyelvek népszerűségét, és listát készít a leginkább közkedvelt nyelvekről.

lang.rank_.plot_.q1151

A legfrissebb rangsor 22. helyén a Swift áll, ami egészen meglepő mértékű fejlődést jelent figyelembe véve, hogy az előző negyedév végén még csak a 68. legnépszerűbb nyelv címére volt érdemes.

…a Swift növekedése alapvetően példa nélküli ezen ranglisták történelmében. Amikor egy nyelv drámai növekedését tapasztaljuk, általában 5 és 10 hely közötti az ugrás, és minél közelebb kerül egy nyelv az első 20 helyhez […], annál ritkább a növekedés.

Fontos megjegyezni, hogy ez a lista nem mutatja reprezentatív módon, hogy mely nyelvekkel lehet a leginkább elhelyezkedni fizetőképes cégeknél. A RedMonk munkatársai a felmérésnél két értéket vesznek figyelembe: a GitHub-on elhelyezett kódokat és a StackOverflow-n feltett kérdéseket. Előbbi weboldalt programkódok megosztására használják, míg utóbbin segítőkész programozók közössége válaszol a tagok által feltett kérdésekre. Ez a felmérés tehát sokkal inkább azt mutatja, mely nyelvek iránt érdeklődnek a fejlesztők, ami főként a szakma trendjeit tekintve mond sokat.

A Swift népszerűsége természetesen komoly összefüggésben áll az Apple platformjainak térnyerésével is. Igaz, a nyelv nem kizárólag iOS programok fejlesztésére használható, de úgy tűnik, ilyen célú felhasználása a legnépszerűbb. Az Apple korábban az Objective-C nyelvet preferálta iOS-en és Mac-en egyaránt, így a jelenleg használatos Apple szoftverek nagy részét még ezen nyelv használatával fejlesztették. Az Objective-C a jelenlegi toplista 10. helyét csípte meg.

Íme a RedMonk felmérése szerinti 10 legnépszerűbb programnyelv:
1. JavaScript
2. Java
3. PHP
4. Python
5. C#
5. C++
5. Ruby
8. CSS
9. C
10. Objective-C

Forrás: Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!