imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Pencil by FiftyThree teszt


A FiftyThree neve sokaknak a rendkívül népszerű és nagyszerű iPad-rajzprogram, a Paper kapcsán lehet ismerős. A cég a szoftverfejlesztés mellett egy idő után azonban áttért a hardvertervezésre is, ennek az első – és ezidáig egyetlen – gyümölcse a Pencil nevű stylus, mely eredetileg még 2013-ban jelent meg.

Amikor először megláttam, nagyon megtetszett, persze ebben jelentős szerepe volt annak is, hogy a FiftyThree nagyon ízléses körítést készít a termékeihez, legyen szó szoftverről vagy hardverről – marketingből és dizájnból egyértelműen jár a jeles. A Pencil eddig sajnos nem nagyon volt kapható itthon, most viszont hozzánk is megérkezett, úgyhogy gyorsan lecsaptam rá egy teszt erejéig, mert tényleg régóta kíváncsi vagyok, hogy van-e tényleges tartalom a jól felépített reklám mögött.

Pencil

A csomagolás elég minimalista, ugyanakkor igényes, de nem is vártam mást. A dobozban a stylus mellett találunk egy plusz hegyet és radírt is (ezekről bővebben később), ami apró kedvesség a gyártó részéről – így nem kell azon aggódnunk, hogy honnan szerzünk póthegyet ha esetleg az intenzív használattól megkopna a puha gumiborítás. A Pencil három színben érhető el: dió, grafit és arany. A dió valódi diófából készül, a grafit és arany változat pedig eloxált alumínium házat kapott. Minden anyag esetében egyetlen tömbből készül a ház, a fa esetén marással, az alumínium esetén pedig extrudálással, ami nem csak a megjelenés szempontjából előnyös, de jó masszív kialakítást is eredményez.

Pencil

Maga a stylus a jó öreg ácsceruzákra hasonlít, vagyis szélesebb mint vastagabb, tehát egy lapos ceruzát képzeljünk el. Nem tudtam eldönteni egyébként, hogy ez inkább hasznos, vagy inkább zavaró-e: tényleg sokat gondolkoztam rajta, hogy kényelmesebb-e más stylusoknál a Pencil a kialakítása miatt, de esküszöm, nem sikerült dűlőre jutnom magammal. Abból a szempontból mindenesetre praktikus, hogy nem tud elgurulni, illetve a dió változat esetén a beépített mágneseknek köszönhetően rácuppantható például az iPad Smart Coverjére vagy Smart Casére is, ezért nem fog elkallódni a táskánkban. (Ehhez a 53-logóval felfelé kell a tok megfelelő részéhez érinteni.)

Pencil

A Pencil Bluetooth Smart technológiával kapcsolódik az iPadünkhöz, de egyébként egyszerű mezei stylusként enélkül is használhatjuk bármilyen kapacitív érintőfelülettel. Az akkumulátor a gyártó szerint normál használat mellett nagyjából egy hónapot bír, míg 90 perc alatt tölthetjük teljesen újra. Az akkumulátoridőt értelemszerűen nem tudtam kipróbálni, viszont alig fél órát töltöttem első alkalommal, és ezzel napokig bírta, szóval lehet valami a dologban. A töltés egyébként úgy működik, hogy a stylus hegyénél fogva ki tudjuk húzni a „belét”, amiben egy hagyományos USB-csatlakozót találunk (vagyis annak a műanyag részét), ezt bármilyen USB-ről tudjuk tölteni. Nagyon ötletes, hogy amikor visszadugjuk, akkor szintén ez az USB-csatlakozó teremt kapcsolatot a heggyel összekapcsolt akkumulátor és a radírral egybeépített Bluetooth-egység között.

Pencil

A FiftyThree öt funkciót különböztet meg a Pencil használatával kapcsolatban. Ezeket egyébként nem csak a gyári Paper app, hanem a FiftyThree SDK-nak köszönhetően más fejlesztők is alkalmazásai is támogathatják – az öt együttesen jelenleg azonban csak a Paperben található meg.

Rajzolás

Ez valószínűleg magától értetődik és senkit nem lep meg, hogy egy stylussal tudunk rajzolni. A Pencil hegye egyébként puha gumiszerű borítást kapott, a FiftyThree szerint sokáig kísérleteztek a megfelelő szemcsézettséggel, hogy a lehető legtökéletesebb papír-ceruza imitációt éjék el. Nem rossz, nem rossz, de azért még mindig érezhetően egy üveglapra rajzolunk egy gumidarabbal. Egyébként tényleg megfelelően csúszik, nem tapad le még néha sem. A kijelző teljesen jól érzékeli ha a Pencillel rajzolunk rajta, nem hagy ki, nem fordul elő, hogy megszakadna például egy vonal. A gyártó szerint ebben sokat segít a 14 karátos arannyal borított belső hegy, bár lehet, hogy ez inkább csak marketingfogás. A hegy egyébként rugós, tehát ha erősebben nyomjuk, akkor sem kell féltenünk az iPad kijelzőjét.

Pencil
Surface Pressure

A Pencillel húzhatunk vékonyabb és vastagabb vonalakat is a kijelzőn. Az előző bekezdésben taglalt rugós hegy után többen rávághatják, hogy „á, igen, nyomásérzékenység!”, de nem erről van szó. Hanem arról, hogy a Surface Pressure funkciót támogató alkalmazások érzékelik, ha a Pencil hegyének az oldalával húzzuk a vonalakat, és ilyenkor a hegy kialakításának megfelelően vastagabban rajzolhatunk. Ez azért nem váltja ki a nyomásérzékenységet, és sajnos nem is minden rajzapp támogatja (a gyári Paperön kívül az Autodesk-féle Sketchbook, a Mobile Mouse és a ZoomNotes).

Radír

Amilyen apróságnak tűnik, olyan praktikus a Pencil radír funkciója. A stylus tetején találhatunk egy másik, laposabb gumifelületet, ami radírként funkcionál a támogatott alkalmazásokban. Vagyis ha valamit vissza szeretnénk törölni, rosszul húztunk meg egy vonalat, akkor elég átfordítani a ceruzát – ami érzékeli ezt –, majd kiradírozni a hibát, pont mint egy hagyományos ceruza esetén. Ez nagyon egyszerűen hangzik, és az is, de tényleg nagyon praktikus, hogy nem kell minden alkalommal eszközt váltani az alkalmazásokban.

Pencil
Maszatolás

Mivel alapvetően nem tudok rajzolni, ezért nem érzem át teljes mértékben ezen funkció hasznosságát, de tény, hogy működik – viszont ezt csak a Paper támogatja. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás tudja, hogy az ujjunkkal vagy a Pencillel érintjük-e meg a kijelzőt. Előbbi esetben pedig maszatolással árnyékolhatunk vagy keverhetünk például színeket a rajzunkon.

Palm Rejection

A végére hagytam az egyik legfontosabb funkciót, nevezetesen azt, hogy a Pencil képes kiszűrni a kijelzőre tett kezünket, vagyis elvileg teljesen normális kéztartással tudunk rajzolni és írni – a FiftyThree szerint ráadásul semmiféle kalibrációra nincs szükség, és azt sem kell beállítanunk, hogy milyen szögben tartjuk a ceruzát. Na ez az, ami még soha nem működött rendesen egyetlen általam próbált stylus esetén sem. Gondolom mindenkiben izgatottan motoszkál a kérdés: sikerült átvágni a gordiuszi csomót a Pencillel? Röviden: nem. Nem azt mondom, működget-működget, egész jól, de néha azért még mindig megszakad egy vonal, félbemarad egy szó. Ami idegesítő. Lehet, hogy az én kezemmel van a baj? Vagy tényleg nincs még olyan iPad-stylus, ami tökéletesen valósítaná meg ezt a funkciót?

Pencil

A „kézfej-kiszűrésen” kívül fontos kérdés lehet egy stylussal kapcsolatban az, hogy mennyire késik, vagyis mennyivel van lemaradva a vonal a ceruzánk hegyétől. Ebből a szempontból szerintem nagyon jól teljesít a Pencil, nyilván van valamennyi latency, de egyáltalán nem durván zavaró. Sőt, az egyik legjobb, amivel eddig találkoztam, bár tegyük hozzá, hogy egy iPad Air 2-vel teszteltem, lehet, hogy ennek is van jelentősége ebből a szempontból.

Most kéne összefoglalni a véleményemet így a teszt végére pár mondatban. Nehezen megy. Mivel rajzolni nem tudok, egy stylust alapvetően arra használnék, hogy kézzel jegyzeteljek. Erre a Pencil szerintem a formája és a vastag hegye miatt nem alkalmas kompromisszumok nélkül – de egyébként nem találkoztam még stylusszal ami sokkal jobb lenne ebből a szempontból. Rajzolni viszont nagyon praktikus lehet, legalábbis a környezetemben annak az egy-két embernek, aki szeret (és tud is) rajzolni, nagyon tetszett már megjelenéskor is a Pencil koncepciója.

Pencil

Szóval összességében nekem nagyon tetszett a Pencil, bár sajnos személy szerint használni nem tudom. A dizájn, megjelenés, koncepció majdhogynem tökéletes, szoftveres téren pedig fölösleges is ódákat zengenem a FiftyThree-ről, megteszi helyettem az alkalmazásuk. Az olyan figyelmes apróságok, mint a radír, vagy a Kiss to Pair™ funkció (nem kell a Bluetooth-menüben kotorásznunk, egyszerűen rányomjuk a Pencil hegyét a Paperben a megfelelő pontra, és párosodik az iPaddel) emelik ki a stylusok végeláthatatlan sorából. Mondhatnám azt is, hogy a Pencil a sylusok iPadje.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!