imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Pendrive iPhone-hoz és iPadhez? i-FlashDrive!


Emlékszem, már az első iPad bejelentése után érték kritikák az Apple-t amiatt, hogy nincs USB-csatlakozó a táblagépen, ezért – többek között – pendrive-ot sem lehet hozzá csatlakoztatni. Persze nem kellett sokat várni, a szemfüles kiegészítőgyártók viszonylag hamar felismerték a tátongó piaci rést.

Az egyik ilyen gyártó a PhotoFast, akik jó pár éve készítenek külső tárolókat iOS-es készülékek számára. Most az i-FlashDrive EVO járt nálunk, és kipróbáltuk, milyen mindennapos használatban az eszköz és a hozzá tartozó iOS-alkalmazás. Mire lehet jó egy ilyen eszköz? Arra például, hogy ha sokat fotózunk az iPhone-unkkal, és kicsi a telefon beépített háttértára, akkor lementhetjük rá a képeinket, és nem kell magunkkal cipelni a számítógépünket. Vagy biztonsági mentést készíthetünk rá a legfontosabb adatainkról, iTunes nélkül másolhatunk fájlokat a számítógépünkről a telefonunkra, és két iOS-eszköz között is mozgathatunk adatokat AirDrop nélkül. Emellett természetesen teljesen mezei pendrive-ként is használható – egyszóval elég sokoldalú.

PhotoFast i-FlashDrive

Az i-FlashDrive egy lapos, kicsi fekete dobozka, két oldalán két különböző csatlakozóval. Az egyik egy hagyományos, szabványos USB, a másik pedig egy Lightning-csatlakozó. Ebből már kitalálhattuk, hogy az eszköz bármilyen USB-csatlakozóval rendelkező számítógéppel (az új MacBook kivételével tehát az összes Mackel), illetve iPhone 5-tel, 5s-sel, 6-tal, 6 Plusszal, valamint bármely iPad minivel, vagy iPad 4-gyel és újabb iPaddel kompatibilis.

A mérete összességében egy hagyományos prendrive-énak felel meg, azzal a különbséggel, hogy rövidebb, de szélesebb – ez a formaterv valószínűleg még a 30-tűs csatlakozó korszakából maradt ránk, hiszen a PhotoFast már akkor is gyártotta ezeket a kiegészítőket. A két csatlakozón egy-egy átlátszó kupakot is találunk, ebből az egyiket a nagyjából kéthetes teszt során már el is veszítettük, de aztán a fotózásra szerencsére ismét előkerült.

PhotoFast i-FlashDrive

Macen – vagy bármilyen más számítógépen – rendkívül egyszerű a használata: egyszerűen bedugjuk a gépbe az USB-csatlakozós végével, és vígan használjuk, ugyanúgy, mint bármilyen más hasonló eszközt. Egyetlen kellemetlenséget fedezhetünk fel: az i-FlashDrive FAT32 fájlrendszert használ, vagyis a 4 GB-nál nagyobb fájloknak búcsút inthetünk. Öröm az ürömben, hogy a FAT32-nek köszönhetően természetesen bármilyen asztali operációs rendszer alatt működni fog. Kipróbáltuk, hogy mi történik akkor, ha HFS+-ra, NTFS-re vagy ExFAT-ra formázzuk: hagyományos pendrive-ként továbbra is tökéletesen működik, iOS alatt viszont nem ismeri fel az alkalmazása. Az i-FlashDrive EVO-n egyébként elvileg USB3 szabványú a hagyományos USB-csatlakozó, mi azonban csak 20-30 MB/másodperc körüli írási sebességet mértünk.

PhotoFast i-FlashDrive

iPhone-on vagy iPaden tehát szükségünk van egy alkalmazásra a használatához. Ez a ONE névre hallgat, és amint bedugjuk az i-FlashDrive-ot a készülékünkbe, egyből fel is kínálja az App Store-ból való letöltés lehetőségét. Az alkalmazásnak van egy „saját tárhelye”, illetve természetesen látja a pendrive-on lévő fájlokat is. És itt jön az eszköz egyetlen komoly gyengéje: meglehetősen bonyolult az app használata (ami egyébként egyből meg is magyarázza, miért ódzkodik az Apple a fájlkezelőktől iOS-en).

Szóval, ahhoz, hogy valamit rámásoljunk az i-FlashDrive-ra, először az alkalmazás saját tárhelyére kell eljuttatnunk. A ONE beépül az iOS megosztási funkciójába, tehát bármilyen alkalmazásból küldhetünk bele fájlokat, ami kihasználja ezt a lehetőséget, illetve a fotóinkat és videóinkat közvetlenül az alkalmazáson belül is importálhatjuk. Viszont ez egy bonyolult, többlépcsős folyamathoz vezet, amit a legjobban úgy tudok illusztrálni, hogy leírom, hogyan juttathatunk például egy friss ropogós Keynote fájlt az i-FlashDrive-ra.

i-FlashDrive ONE app

A Keynote-on belül kiválasztjuk a megosztás funkciót, majd a formátum kiválasztása után rábökünk a ONE appra. Itt leokézzuk az ablakot, ráfrissítünk a belső tárhelyre, kiválasztjuk alul az In-App Storage opciót, megnyomjuk a szerkesztés gombot a jobb felső sarokban, kiválasztjuk a megfelelő fájlt, megnyomjuk a másolás gombot, kiválasztjuk a külső tárhelyet, majd megnyomjuk a Copy Here gombot (hacsak nem akarunk új mappát létrehozni). Ha jól számolom, ez 12 lépés, ami valljuk be, nem kevés.

Ettől függetlenül, ha megszokjuk a lépéseket, akkor néhány másodperc alatt végigzongorázhatjuk őket, és mivel ez az alkalmazás hiányossága, a jövőben még bőven fejleszthetnek rajta. Az i-FlashDrive amúgy teljesen jól használható, olyannyira,  hogy nálunk tökéletesen beépült a mindennapi munkamenetbe – annál is inkább, mert nagy szívfájdalmunkra az irodai Wi-Fi-hálózat és az AirDrop nem barátai egymásnak. Ráadásul szerencsére a külső eszközről sokkal egyszerűbb akár egy adott alkalmazásba továbbítani a fájlokat, mivel elég kiválasztani az adott fájlt, majd a „Share” gombra koppintani. Ugyanígy, a fotóinkat is nagyjából négy lépésből másolhatjuk rá az i-FlashDrive-ra, és igazából elsősorban erre lett kitalálva.

PhotoFast i-FlashDrive

Jut eszembe, a végére egy kis érdekesség. Mi történik akkor, ha egyszerre dugjuk be az i-FlashDrive-ot mondjuk a telefonunkba és a Macünkbe? Nem keletkezik fekete lyuk, és nem zuhan össze a világegyetem, hanem elkezd töltődni a telefonunk, vagyis az eszközt szükség esetén Lightning-kábel helyett is használhatjuk – azonban csak töltésre, adatot nem tudunk továbbítani rajta. Pendrive-ként pedig az az eszköz ismeri fel, amihez először csatlakoztattuk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!