imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Perli a Monster a Beats-et


A régi szép időkben még Monster-logó is volt minden Beats by Dr. Dre terméken, hiszen ők gyártották a Beats által tervezett fejhallgatókat. Ezek az idők aztán lassan elmúltak, most pedig az egykor közeli partneri viszony ellenségeskedésbe fordult: a Monster beperelte az Apple tulajdonában lévő Beats-et.

A per alappillérét egyébként pont a két cég szétválása adja. A Monster által Észak-Kaliforniában benyújtott keresetben az áll, hogy a Beats két alapítója, Dr. Dre és Jimmy Iovine üzleti adatokat titkolt el a Monster előtt, majd szépen lassan kifúrták az együttműködésből a céget, illetve annak vezérigazgatóját, Noel Lee-t. Aztán jól eladták az egész Beats-et az Apple-nek 3 milliárd dollárért, amiből persze szegény Noel egy centet sem látott.

Noel Lee, a Monster vezérigazgatója. | Kép forrása: Forbes
Noel Lee, a Monster vezérigazgatója. | Kép forrása: Forbes

Azt is állítják továbbá, hogy a Beats-nél bevett gyakorlat volt, hogy vállalkozókat, zenészeket és techcégeket csábítottak magukhoz azzal az ígérettel, hogy egy jelentősen növekvő üzletnek lehetnek a részesei, majd szépen lassan kiszorították őket a megállapodásból. Persze csak miután megszerezték a szellemi tulajdonaikat illetve a különböző gyártással és termékellátással kapcsolatos üzleti titkaikat.

Lee azt állítja, hogy pontosan ez történt akkor is, amikor pár éve a HTC jelentős tulajdonrészt szerzett a Beats-ben. A Monstert teljes sötétségben tartották az üzlettel kapcsolatban – pedig tulajdonosként vétójoguk lett volna –, majd egy hónappal a HTC-vel kötöt megállapodás után szépen dobták Lee cégét.

Édeshármas: Beats, Monster és HTC. | Kép forrása: Channel News
Édeshármas: Beats, Monster és HTC. | Kép forrása: Channel News

Ráadásul ha ez nem lenne elég, további tisztességtelen módszerekkel próbálták kiszorítani a Monstert a versenyből. Lee szerint a cége termékeit forgalmazó nagykereskedőket kerestek meg a Beats-től, és választás elé állították őket: csak akkor forgalmazhatják a Beats-fejhallgatókat, ha befejezik a Monster-termékek árusítását. Az egész ügyletet egyébként azokkal a forgalmazókkal zongorázták le, akikkel a Monster hozta össze a Beats-et.

A Beats nem kívánt nyilatkozni a vádakkal kapcsolatban a médiának. Nem ez az első eset egyébként, hogy a Beats-et egy korábbi partnere perli tisztességtelen üzleti magatartás miatt. Steven Lamar tavaly perelte be a céget, mivel szerinte nem megfelelő mértékű juttatásokban részesült a Beats első fejhallgatóinak megtervezése során. Lamar egyébként saját fejhallgatómárkát tervezett indítani tavaly, a bevezető reklámkampánynak pedig fontos eleme lett volna az is, hogy részt vett az első Beats-termékek kifejlesztésében. Ezért az állításért jól beperelte a Beats, megakadályozva a saját vállalkozás beindításában.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!