imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Phil Schiller az iPhone múltjáról és jövőjéről beszélt


Phil Schiller a Backchannelnek beszélt az iPhone múltjáról, jelenéről és jövőjéről az ikonikus telefon 10 éves évfordulója alkalmából. Steven Levy, aki annak idején 2004-ben a bemutató előtt leleplezte az iPodot most egy kicsit belekérdezett a cég jövőjével kapcsolatos dolgokba is.

Levy egyből megragadta lehetőséget és arra volt kíváncsi, hogy sejtették-e az Apple-nél, hogy mekkora lehet az iPhone jelentősége. Schiller igennel felelt, habár azt közel sem várták, amekkora hatással van jelenleg a felhasználók életére.Tudatában voltak annak, hogy fontos az amin dolgoznak és, hogy ez nagy falat az Apple számára. De azt nem tudták milyen mértékű lesz a hatása és, hogy mennyi minden származhat még belőle.

Steve Jobs és az első iPhone

Schiller arra is rávilágított, hogy végül először miért a zárt szisztémát választották. Elmondása szerint a fejlesztés során belső vita alakult ki erről. Néhányan támogatták a nyílt rendszer ötletét, hiszen a Macintosh világa is ilyen, mások pedig ellenezték azt. Ők még az iPodnál is zártabbá szerették volna tenni az iPhone-t. A mérnökök azonban realizálták, hogyha még nyernének is a nyílt pártiak, akkor sem tudnának elkészülni ezzel a változattal a bemutatóig. A vitát Steve Jobs zárta le – emlékszik vissza a cég marketingért felelős alelnöke.

Nem kell ezen tovább vitatkoznunk, mivel nem rendelkezünk jelenleg nyílt rendszerrel. Talán később megváltoztathatjuk az álláspontunkat, de most kövessük ezt a szemléletet és orvosoljuk a problémát remek beépített alkalmazásokkal és adjunk lehetőséget a fejlesztők számára, hogy web appokat készíthessenek.

Az iPhone mégis akkor vált igazán népszerűvé, amikor már lehetőség volt third party alkalmazások telepítésére. Egészen pontosan egy évvel később 2008-ban, amikor debütált az App Store és teljesen új távlatok nyíltak meg a felhasználók előtt. Ebben az évben körülbelül 10 millió iPhone-nal többet adtak el, mint az előző évben. Ma már nem is kérdéses, hogy ez volt-e a helyes döntés, az Apple legfrissebb adatait szerint jelenleg 2,2 millió alkalmazás érhető el az alkalmazás áruházban az összes platformot tekintve. És enélkül nem is alakult volna ki az ikonikus mondás, miszerint: mindenre van egy alkalmazás.

1*aJjWRwTR8D8zTN6wX-kP7A

Steve Jobs és csapata csak akkor szembesültek vele, hogy mennyire alábecsülték az iPhone-t, amikor megérkezett a boltokba és végre mindenki a kezébe foghatta a tüdőbajos prototípusok után az első működő darabok egyikét. Mindenki azonnal beleszeretett. Habár az iPhone-nak voltak hiányosságai, de összhatásában nagyon rendben volt és könnyen használható volt szemben az akkori okosnak vélt telefonokkal.

Az iPhone az okostelefon ötletét valósággá változtatta. Tényleg egy számítógép volt a zsebünkben. A valós internet, a valós böngésző, a MultiTouch. Sok mindent tudott, ami az alapja a mai okostelefonoknak, egy termék amibe az emberek beleszerettek és több mindent igényeltek, több alkalmazást szerettek volna.

1*W0NS2WVU3iO6wLF6KDzipQ

Valóban, az első iPhone sikere a rajta futó appokkal, mint a Mail, a Safari és a YouTube okafogyottá tette a nyílt vagy zárt rendszer kérdését. Nem volt többé kérdéses, hogy be kell vonni a külső fejlesztőket, annak érdekében, hogy gyarapodjanak a telefon funkciói – és a felhasználói igények is ezt mutatták. Az Apple berkein belül is ezt az álláspontot támogatta innentől kezdve mindenki.

Steven Levy rávilágított, hogy az iPhone sikere velejétől megváltoztatta az Apple-t. Schiller szerint nem ez volt a mérföldkő, hanem az iPod, amit Steve Jobs visszatérése nélkül valószínűleg sohasem valósított volna meg az Apple és akkor most iPhone sem lenne. Továbbá azt is hozzátette, hogy az iPod hatására ismerték meg az Apple-t az emberek, olyanok akik előtte nem tartoztak a tipikus almás vásárlói körbe. Az iPod a Macintosh számítógépek egy kiegészítőjévé vált és saját kultuszt is teremtett. Ez idő alatt, az Apple átformálódott és a marketingkommunikációja is megváltozott. Emlékeztek még a táncoló emberi sziluettekre az iPod reklámokból?

Akkoriban nagyon menő volt ilyen fehér fülesekkel járni, státusszimbólumnak sem volt utolsó hiába volt borzalmas a hangzásuk. Még 2011-ben az iPhone 4s-hez is ilyet csomagoltak, aztán jött az EarPods és a megváltás. És azt hiszem az emberek szeretik ezeket a füleseket, de nagyon. A metrón 5-ből 4 ember fülében ilyet látok, köztük én is ilyen használok. Tipikusan olyan termék, amit csak simán szeretünk használni megmagyarázhatatlan okokból. Nem véletlen, a cég felismerte a változást és tudatosan készít olyan kütyüket, amik a vásárlókból ezt a fajta hatást képes kiváltani.

Azt kérdeztük magunktól, hogyha az Apple képes volt ezt másmilyenre csinálni, mint a korábbi termékeket (az iPod előtt – a szerk.), akkor mi egyebet tehetnénk még?

Újabban viszont az a nagy kérdés, hogy mennyi erő rejlik még az iPhone-ban? A kritikusok szerint az Apple a kezdeti sikerek után mostanság már csak biztonsági játékot játszik. Vajon mennyire tudott innovatív maradni az Apple? Schiller szerint a jelenlegi modellek közötti különbség ugyanakkora, mint ahogy az első iPhone és az azt követők esetén volt, ugyanakkor egyre nagyobbak a felhasználók elvárásai is. A technika ugyan továbbra is rohamosan fejlődik, de már egyszerűen lehetetlen 40-50%-kal nagyobb fejlődést elérni az előző generációkhoz képest, és ha még sikerül is, akkor sem szembetűnő a különbség.

maxresdefault

Azt gondolom, hogy a régebbi verziókhoz képest most ugyanakkor a fejlődés vagy még nagyobb. Szerintem az elvárásaink változnak jobban, nem pedig a fejlődés üteme. Ha sorra vesszük az összes iPhone-t akkor jól látszik a fejlesztés íve. Az első iPhone-tól, a 3G-n, majd a 3GS-en át egészen az iPhone 4, 4s majd a mostani modellek is jelentősen változtak.

Megnőtt például a képernyő mérete. Steve Jobs a 3,5”-os telefonban hitt, aztán jött az iPhone 5, ami egy hangyányit lett csak nagyobb, de pont kellő méretűre növekedett. És bár a kezünk nem nőtt meg, a felhasználási szokásaink megváltoztak, így az Apple is beszállt a tepsi telefonok piacára. Videótartalmak fogyasztására, játékhoz, képnézegetéshez mégiscsak optimálisabbak a mostani 4,7”-os és 5,5”-os telefonok, még ha az egykezes használatot nem is segítik elő.

Screen-Shot-2017-01-09-at-17.21.26

Aztán persze ott a kamera, ami brutális fejlődésen ment keresztül 10 év alatt. Ha akkor valaki azt mondja, hogy 4K-s videót készíthetünk 2017-ben a telefonunkkal, akkor azt hiszem mind kinevettük volna. Közben lett előlapi kamera is, szóval 2, majd 3 kamera is került a telefonba, aminek idő közben a szoftveresen hozzáadott portrémód adott értelmet.

Megváltozott a töltőkábel is, eltűnt a jack dugó, a processzor most már elképesztő teljesítményre képes és teljesen magától értetődő lett a Touch ID is, ami aztán az iPadekre, majd legújabban a MacBookokra is rákerült. Ugyanakkor a piacon jelenleg is elérhető modellek olyan széles skálát képesek lefedni, hogy mindenki igényeit ki tudják elégíteni mind árfekvésben, mind pedig méretben, illetve tudásban is.

Persze ehhez a fejlődéshez kellettek a versenytársak is, akik arra ösztökélték az Apple-t, hogy nem mindig kell az elveikhez a végtelenségig ragaszkodni. Ilyen rivális például a Samsung, akik már rég kínáltak nagyobb méretű telefonokat, mikor az Apple még nem. Szóval nem volt más választása a cupertinóiaknak, mint felkötni a gatyájukat és megtartani az iPhone presztízsét.

androidpit-samsung-galaxy-s7-vs-apple-iphone-6-1

Amikor az iPhone-t kezdtük, emlékszem Steve azt mondta, hogy 5 évnyi előnyünk van. Ez egy nagyon pontos kijelentés volt tőle. A mobilpiac mérete és az okostelefonok jelentősége mindenkit vonzott a világon, akinek csak kellő kapacitása volt beszállni a versenybe. Néhányan sikerrel jártak, néhányan pedig nem. A verseny pedig nagyszerű. Ez visz minket előre.

Schiller szerint az Apple továbbra is képes volt megtartani előnyét a riválisokkal szemben, figyelembe véve azt is, hogy nem az ő telefonjaik fogynak a legjobban a világon. Habár profit szempontjából évek óta ők söprik be a legtöbbet, de az eladások csökkenni kezdtek a múlt esztendőben.

A minőség páratlan. Az egyszerű használhatósága is még mindig páratlan. A hardver és szoftver integrációja szintén páratlan. Nem mi vagyunk a legolcsóbbak, nem mi adunk el a legtöbbet, de mi vagyunk a legjobbak.

Boldog iPhone tulajdonos
Az Apple jövőjével kapcsolatosan Phil Schiller azt mondta, nem gondolja, hogy az Apple valaha túl fog adni az iPhone-on. Különösen nem a kijelzőn és a jelenlegi kezelőfelületen. Reméli, hogy 50 év múlva majd rácsodálkoznak az emberek, hogyan jutottunk el oda ahova. Szerinte a játék még csak most kezdődött és az első félidő első percében járunk, ahol még mindenki versenyben van.

Úgy vélem, ez a termék olyan jó, hogy még sok-sok innovációval teli év áll előtte. A legnagyobb fejlődést a képernyő terén értük el az elmúlt 10 évben. Szeretünk fényképezni és látnunk kell azt, amit fotózunk egy gépi hang pedig nem mutatja meg nekünk az elkészült képet.

– reflektált ezzel a beszéden alapuló interface ötletére.

Steve Jobs és az első iPhone

Amikor az iPhone fejlesztését kezdtük azt vizionáltuk, hogy a telefonok örökké megváltoznak és jobbak lesznek. Elképzeltük, ahogy netezünk rajtuk, ahogy e-mailt olvasunk. Elképzeltük, ahogy egy nap az iPodot felváltja az iPhone. Ezt mind láttuk előre. Azonban az utazás során az a varázslatos dolog történt, hogy a telefonunk lett a legfontosabb eszköz az életünkben. A változás abban, hogyan érintkezünk majd a világgal az egy olyasfajta dolog, amit nem gondolom, hogy bárki is ért, addig amíg nem él együtt vele és nem használja.

Forrás: Backchannel

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!