imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Phil Schiller: a Face ID igazán egyedi megoldás


Az Apple marketingért felelős alelnöke Phil Schiller a holland bright.nl-nek adott interjújában arról beszélt, milyennek képzelik el a jövő otthonait az Apple-nél, milyen kilátások vannak VR és AR témában. Illetve arról is, hogy mit gondol a konkurens mobilgyártók arcfelismerő megoldásairól.

Phil Schiller különleges figurája az Apple vezetésének. Múltja hosszú évekre nyúlik vissza a cégnél, és olykor súrlódások is érték a Steve Jobs érában. Állítólag Steve egyszer kidobta egy fontos iPhone meetingről, amikor mindenkivel szembement a véleménye. Ő az a fajta alkalmazott, aki a Keynote-okon is feltűnik és nélküle a cég valószínűleg nem lenne ugyanolyan, mint előtte.

A cég marketingfőnöke úgy látja az Apple a Face ID-val egy sokkal komplexebb problémát oldott meg, mint amit a konkurens gyártók kínálnak. A Home gomb megszüntetésével nemcsak a vezérlés alakult át jelentősen, hanem a biometrikus azonosításra is új lehetőséget kellett találnia az Apple-nek. Ehhez hasonló megoldás jelenleg nem létezik más okostelefonokban, ami pedig van az is “pocsék”.

Nem úgy működnek, ahogy a Face ID-nek működni kell. Tisztában vagyunk vele, hogy a Home gomb, amivel eddig a Főképernyőre ugrottunk, az évek során számos új funkciót is ellátott.

Hozzáadtuk a Touch ID-t, ezzel multitaskingoltunk, használtuk Sirit és az Apple Pay-t is ez a gomb aktiválta. Ezt mind meg kellett oldanunk. Más dolgok, amiket előtte az arcunkkal használtunk, nem voltak ilyenek. A Face ID nagyon egyedi megoldás.

Schiller az interjú során érintette a biztonsági kérdéskört is. Nem könnyű megbízni egy olyan szisztémára épülő rendszerben, amitől évekkel ezelőtt irtóztunk. Számtalan olyan kameraalapú megoldás született, mint például a Microsoft Kinectje, ami a Face ID-hoz hasonló módon egy letapogatásra alkalmas rendszer. Emellett pedig, még mindig rengetegen ragasztják le a mai napig a notebookjukon lévő kamerát, ennek tükrében az Apple lépése merész húzásnak mondható.

Persze a cég szigorúan is kezeli a Face ID használatát. A fejlesztőknek lehetőségük van a third-party alkalmazásoknál is használni az új azonosítást, azonban külön biztonsági vizsgálaton kell átesniük ezeknek az appoknak.

A fejlesztőknek tisztában kell lenniük az felhasználókra vonatkozó adatkezelési irányelvekkel, mire és hogyan használják ezeket az információkat. Van választási lehetőséged. A felhasználó kezében van a döntés. És persze minden alkalmazásnak, ami használni akarja a Face ID-t, át kell esnie egy különleges átvizsgáláson.

Állandó visszatérő téma a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR). Phil Schiller elmondta, hogy az Apple sok időt töltött a kérdés tanulmányozásával. Habár Tim Cook nem lát túl sok fantáziát utóbbiban, az Apple nemrég mégis megadta a lehetőséget a fejlesztők számára, hogy Macintosh-ra is fejleszthessenek, illetve azt is használhassanak a munkához.

Ezzel szemben az AR-ban már Schiller is látja a potenciált. Úgy érzi, ez olyan terület, ami a mainstream érát is egyre nagyobb mértékben érinti és nem csak egy bizonyos réteg számára alkalmas. A VR piacával szemben az AR nagy méreteket képes ölteni és minden fő alkalmazás kategóriát érinti majd. “Mert itt digitális információk kerülnek a minket körülvevő valós világba.”

Végezetül az Apple marketingvezére kitért a HomePod-ra is. Az Apple nemrég bejelentette, hogy idén már nem érkezik meg az otthoni okoshangszóró, 2018 első felére csúsztatták a megjelenést, több mint valószínű, hogy Sirit nem találták még elég jónak ahhoz, hogy elérjen a termék a végfelhasználókhoz. Phil Schiller is úgy látja, hogy ez fontos, hiszen a jövőben ezek a típusú termékek vezérelhetik majd a háztartásokat.

Az a víziónk, hogy besétálsz egy szobába, az ott lévő HomePodnak szólsz, hogy kapcsolja fel a világítást, húzza be a függönyt. Bármit, amit csak szeretnél megtesz helyetted. Az okosotthonoknak nagyon fontos szerepe lesz a jövőben az Apple-nél.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!